Ο πόλεμος της σιωπής

Καταθέστε τη γνώμη σας για σημαντικά γεγονότα της διεθνούς σκηνής και τις γνωστές και κρυφές πτυχές της πολιτικής των εθνών
Απάντηση
e-telescope.gr
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

Ο πόλεμος της σιωπής

Δημοσίευση από e-telescope.gr » 01 Απρ 2007 03:00

Ο πόλεμος της σιωπής

Για πολλούς ο ψυχρός πόλεμος δεν ήταν και τόσο ψυχρός. Για περισσότερα από 30 χρόνια, από τα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού μέχρι τις απρόβλεπτες θάλασσες της Νοτιοανατολικής Ασίας, μαινόταν ένας σκληρός, άγνωστος πόλεμος.

«ένας πόλεμος που διεξήχθη σε ένα εξωτικό πεδίο που κάλυπτε τα 2/3 της υδρογείου, το οποίο με πολλούς τρόπους, είναι εξίσου επικίνδυνο με το διάστημα»

Ένας πόλεμος που ίσως δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-telescope.gr

Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Στέλιος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 36
Εγγραφή: 12 Νοέμ 2006 16:32

Πυρηνικά υποβρύχια

Δημοσίευση από Στέλιος » 11 Μάιος 2007 10:35

Διάβασα το σχετικό άρθρο στο e-telescope και πραγματικά εντυπωσιάστηκα

Μου δημιουργήθηκαν όμως και πολλές απορίες και πολλά ερωτηματικά. Τα απευθύνω στον Κώστα Δελήμπαση μια και από ότι είδα υπογράφει το άρθρο.

1. Ένα από τα γενικά συμπεράσματα του άρθρου είναι πώς η Σοβιετική τεχνολογία υπολειπόταν σημαντικά της Αμερικανικής στα θέματα των πυρηνικών υποβρυχίων. Πώς συμβαδίζει αυτό με το γεγονός πώς υπήρχαν κατάσκοποι των Σοβιετικών στο Ναυτικό των ΗΠΑ οι οποίοι κατηγορήθηκαν πώς μετέδιδαν σημαντικές πληροφορίες προς τη Σοβιετική Ένωση? Δε μετέδωσαν ποτέ στοιχεία σχετικά με τα υποβρύχια?

2. Από το χάρτη που δίνεις στη σελίδα http://www.e-telescope.gr/el/internatio ... ce-patrols προκύπτει ότι τα τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους των Ρώσων ουσιαστικά σχεδόν δε χρειάζεται να βγουν από τα λιμάνια τους για να είναι εντός ακτίνας των ΗΠΑ. Είναι όντως αλήθεια αυτό και αν ναί τότε πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει κανείς αυτό. Φαντάζομαι πώς το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά.

3. Γιατί οι αστοχίες των πυρηνικών αντιδραστήρων των υποβρυχίων είναι πολύ πιο συχνές σε σχέση με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες παραγωγής ρεύματος. Θα περίμενε κανείς ότι αυτούς που μπαίνουν στα υποβρύχια τους έχουν «επιμεληθεί» πολύ περισσότερο.

Και μια ερώτηση θεωρητική. Από τη στιγμή που όπως γράφεις οι Ρώσοι έχουν αυτή τη στιγμή πάρα πολλά πυρηνικά υποβρύχια σε αχρηστεία μήπως θα ήταν καλή ιδέα να τους προσεγγίσουμε για να αγοράσουμε μερικά ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο Αιγαίο? Ξέρεις αν έγιναν ποτέ τέτοιες συζητήσεις?

Άβαταρ μέλους
Κακός
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 354
Εγγραφή: 07 Μαρ 2005 14:22

Δημοσίευση από Κακός » 12 Μάιος 2007 11:48

Καλά ρε Στέλιο άντεξες και το διάβασες όλο? Δε λέω ενδιαφέρον άρθρο, αλλά μάλλον είναι βιβλίο και όχι άρθρο. Θα ήταν πιο καλό αν ήταν πιο σύντομο ώστε να διαβάζεται.

Άβαταρ μέλους
Στέλιος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 36
Εγγραφή: 12 Νοέμ 2006 16:32

Δημοσίευση από Στέλιος » 16 Μάιος 2007 08:53

Έχεις δίκιο ότι είναι πολύ μεγάλο αλλά το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και γι αυτό το διάβασα. Έχει πολύ πληροφορία και πολύ καλή ανάλυση τόσο σε τεχνικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο.

Άβαταρ μέλους
Αιών
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 24 Μαρ 2007 10:12

Re: Πυρηνικά υποβρύχια

Δημοσίευση από Αιών » 20 Μάιος 2007 19:32

Στέλιος έγραψε:Και μια ερώτηση θεωρητική. Από τη στιγμή που όπως γράφεις οι Ρώσοι έχουν αυτή τη στιγμή πάρα πολλά πυρηνικά υποβρύχια σε αχρηστεία μήπως θα ήταν καλή ιδέα να τους προσεγγίσουμε για να αγοράσουμε μερικά ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο Αιγαίο? Ξέρεις αν έγιναν ποτέ τέτοιες συζητήσεις?
Σιγά μην δώσουν οι προδότες πολιτκοί μας αυτή την υπεροχή στη χώρα μας.

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 23 Μάιος 2007 13:52

Αιών δε νομίζω ότι είναι τόσο απλά τα πράγματα, ένα πυρηνικό υποβρύχιο δεν είναι αυτοκίνητο που απλά το παίρνεις και το χρησιμοποιείς. Χωρίς να κατέχω ιδιαιτέρως το αντικείμενο, φαντάζομαι πώς έχει τεράστιες και εξειδικευμένες απαιτήσεις σε συντήρηση και υλικά.

Άβαταρ μέλους
fluke
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 433
Εγγραφή: 12 Ιαν 2005 21:12

Δημοσίευση από fluke » 23 Μάιος 2007 14:04

Ούτε και εγώ κατέχω το θέμα, αλλά έχω την εντύπωση ότι κόστος συντήρησης των υποβρυχίων αυτών, της διαχείρισης και διακίνησης των ραδιενεργών υλικών, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με μηδενικές υποδομές και τεχνογνωσία θα δημιουργούσε πολλά περισσότερα προβλήματα από την υποτιθέμενη υπεροχή που ίσως να μας έδινε.
Through these city nightmares you'd walk with me And we'd talk of it with idealistic assurance That like these urban nightmares We'd blacken each other skies

Άβαταρ μέλους
Στέλιος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 36
Εγγραφή: 12 Νοέμ 2006 16:32

Δημοσίευση από Στέλιος » 28 Μάιος 2007 11:47

Ίσως θα μπορούσε κομμάτι συμφωνίας να είναι και η συντήρηση τουλάχιστον στα εξειδικευμένα κομμάτια της. Δεν ξέρω, απλά αναρωτιέμαι.

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Re: Πυρηνικά υποβρύχια

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 29 Μάιος 2007 23:51

Στέλιος έγραψε: 1. Ένα από τα γενικά συμπεράσματα του άρθρου είναι πώς η Σοβιετική τεχνολογία υπολειπόταν σημαντικά της Αμερικανικής στα θέματα των πυρηνικών υποβρυχίων. Πώς συμβαδίζει αυτό με το γεγονός πώς υπήρχαν κατάσκοποι των Σοβιετικών στο Ναυτικό των ΗΠΑ οι οποίοι κατηγορήθηκαν πώς μετέδιδαν σημαντικές πληροφορίες προς τη Σοβιετική Ένωση? Δε μετέδωσαν ποτέ στοιχεία σχετικά με τα υποβρύχια?
Κατ' αρχήν πρέπει να σημειώσει κανείς πώς υπήρχε πάντα, τουλάχιστο μέχρι τη δεκαετία του 80 μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση στον τρόπο που οι 2 υπερδυνάμεις σχεδίαζαν τα πυρηνικά τους υποβρύχια. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η διαφορά ήταν αποτέλεσμα της διαφορετικής αφετηρίας από την οποία ξεκινούσαν και του στόχου τον οποίο προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν. Οι Αμερικανοί, έχοντας ένα ισχυρότατο ναυτικό επιφανείας με κύριο όπλο το αεροπλανοφόρο είχαν ένα προσανατολισμό που τους οδηγούσε στο να φτιάξουν υποβρύχια ικανά απλά να βρίσκουν και να καταστρέφουν άλλα υποβρύχια. Από την άλλη μεριά οι Σοβιετικοί είχαν ένα πιο πολύπλοκο έργο. Έπρεπε αφενός και αυτοί να φτιάξουν υποβρύχια διώκτες άλλων υποβρυχίων, αλλά και να δημιουργήσουν υποβρύχια που θα κατόρθωναν να ισορροπήσουν την ουσιαστική ανυπαρξία Σοβιετικού στόλου επιφανείας. Αυτή η διττή ανάγκη οδήγησε σε σύγχυση.

Το δίκτυο κατασκοπίας Walter ήταν εκείνο που έδωσε στους Σοβιετικούς τις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Αμερικανικά Υ/Β. Αυτό συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 70, αρχές του 80. Μέσω αυτού αντελήφθησαν το τεράστιο πλεονέκτημα των Αμερικανών που αφορούσε τον τομέα του περιορισμού του θορύβου και εκείνον της ηλεκτρονικής επεξεργασίας του θορύβου μέσω πολύπλοκων αλγορίθμων. Αυτές τις πληροφορίες μπόρεσαν να τις εισάγουν στην τεχνολογία των Υ/Β στη δεκαετία του 80, όταν όμως ήταν πλέον αργά.

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Re: Πυρηνικά υποβρύχια

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 29 Μάιος 2007 23:55

Στέλιος έγραψε: 2. Από το χάρτη που δίνεις στη σελίδα http://www.e-telescope.gr/el/internatio ... ce-patrols προκύπτει ότι τα τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχια με βαλλιστικούς πυραύλους των Ρώσων ουσιαστικά σχεδόν δε χρειάζεται να βγουν από τα λιμάνια τους για να είναι εντός ακτίνας των ΗΠΑ. Είναι όντως αλήθεια αυτό και αν ναί τότε πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει κανείς αυτό. Φαντάζομαι πώς το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά.
Σωστά το κατάλαβες. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι να μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς τις βάσεις των αντίπαλων Υ/Β βαλιστικών πυραύλων, να εντοπίζει όσα από αυτά εξέρχονται και να τα παρακολουθεί συνεχώς. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που εξακολουθεί να παίζεται μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, αν και η δουλειά των 2ων είναι πλέον πολύ απλούστερη καθώς είναι ελάχιστα τα Ρωσικά Υ/Β βαλιστικών πυραύλων που παραμένουν σε υπηρεσία και πολύ σπάνια βγαίνουν από τα λιμάνια τους. Το αντίστροφο ουσιαστικά δε γινόταν ποτέ γιατί ποτέ οι Ρώσοι/Σοβιετικοί δεν κατάφεραν να εξελίξουν σε τέτοιο βαθμό τα μηχανικά μέσα παθητικού ηχοεντοπισμού και κυρίως τις δυνατότητες επεξεργασίας σήματος.

Απάντηση