Ο Ελληνισμός την εποχή της παγκοσμιοποίησης

Καταθέστε τη γνώμη σας για σημαντικά γεγονότα της διεθνούς σκηνής και τις γνωστές και κρυφές πτυχές της πολιτικής των εθνών
Απάντηση
Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Ο Ελληνισμός την εποχή της παγκοσμιοποίησης

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 15 Φεβ 2006 20:35

Θα’ θελα να κάνω κάποιες σκέψεις πάνω στο κείμενο του Γεωργίου Στάμκου από το Ο Ελληνισμός την εποχή της παγκοσμιοποίησης

Πρώτα από όλα θα χαιρόμουν αν οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές» και ο τέως Π.τ.Δ. έπαυαν να χρησιμοποιούν το απόσπασμα από τον Πανηγυρικό του Ισοκράτη για να αποδείξουν το σωστό των λεγομένων τους. Παραθέτω ολόκληρη την παράγραφο:

Τοσούτον δ’ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ’ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασιν, και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκεν μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι του της παιδεύσεως της ήμετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας.

Του της παιδεύσεως της ημετέρας και όχι «χίλιες στολές φορούνε και χίλιες γλώσσες βάρβαρες στον άνεμο αντηχούνε » (Παπαδιαμάντης; )
Ούτε καν της «ημετέρας παιδείας» όπως λάθος «μεταφράζεται» όρος στην σημερινή δημοτική με λέξεις της καθαρεύουσας. (Να κάνουμε και το κομμάτι μας)

Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να ξεχάσω να αναφέρω όσους χαρακτηρισμούς αναφέρει για τον σημερινό κάτοικο τούτης της χώρας.
Ανιστόρητοι, αγεωγράφητοι, με ψυχοτραυματική ταυτότητα και άλλα πολλά που δεν συνάγουν με κάποιον που αφήνει για τον εαυτό του τις έννοιες της ανοχής του ανθρωποκεντρισμού, και του πολιτισμένου.

Και ποιο είναι το λάθος εμάς των «Εθνικών»; Χωρίζουμε τον κόσμο σε Έλληνες και βάρβαρους; Δηλαδή όταν ο Μαρξ χωρίζει τον κόσμο σε προλετάριους και αστούς έχει δίκιο; Εγώ χωρίζω τον κόσμο με βάση τον τρόπο ζωής και τα έθιμα και ο Μαρξ από το πόσο βαθειά είναι η τσέπη του.
Ο Μαρξ παραδείγματος χάρη που ενθαρρύνει την πάλη των κοινωνικών τάξεων δεν είναι πολεμοκάπηλος, ενώ εγώ που ζητώ την στήριξη του κοινωνικού ιστού και την συνέχιση του τρόπου ζωής μου είμαι πολεμοκάπηλος;

Γιατί δηλαδή είμαι παραδοσιακός, ρατσιστής, μισαλλόδοξος, συντηρητικός, εθνικιστής, φονταμενταλιστής όταν βλέπω τα πράγματα όπως ο Ηρόδοτος (όμαιμο, ομόγλωσσο, κοινά ιερά και θυσίες) και σε αντίθεση είμαι ανεκτικός δημοκράτης με φιλελεύθερες αξίες, χωρίς εθνικιστικούς μύθους με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όταν βλέπω τα πράγματα όπως ο κύριος Στάμκος;

Αναφέρει κάπου «από τους δεκάδες μεγάλους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν κατά την ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας ελάχιστοι επιβίωσαν ως τις μέρες μας» Μήπως λέω, μήπως κατά λάθος αυτή η επιβίωση του ελληνισμού οφείλεται και στο όμαιμο, ομόγλωσσο, ομόθρησκο; Μήπως; Ή έστω στην ψευδαίσθηση ότι αυτό υπάρχει;

Και για τελευταίο ας αντιγράψω κάτι που αντέγραψε η Mard viewtopic.php?t=454

Να λοιπόν πώς λύνει ο ιμπεριαλιστικός «σοσιαλισμός» το πρόβλημα της ανισότητας στον κόσμο. Προκαλώντας εξίσωση με βάση το κατώτερο. Όχι με την γενίκευση της ευημερίας όπως ουτοπικά οραματίστηκαν οι ιδρυτές του επιστημονικού σοσιαλισμού και οραματίστηκαν «της γης οι κολασμένοι», αλλά ρεαλιστικά με τη γενίκευση της αθλιότητας!
Αυτός ήταν ο βασικός στόχος της (μεθοδευμένης) λαθρομετανάστευσης, που τώρα περνάει σε νέο, πιο προωθημένο στάδιο, με την «οδηγία Μπόλκενστάιν». Τ’ αφεντικά των πολυεθνικών πρέπει να είναι ευχαριστημένα. Φρόντισαν την κερδοφορία τους σε βάρος των εργαζομένων και τελικά σε βάρος της κοινωνίας που ολισθαίνει σε νέο μεσαίωνα.
Όμως δεν θα κατάφερναν όσα έχουν καταφέρει, χωρίς την βοήθεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών, της επίσημης αριστεράς και των εξωκοινοβουλευτικών παραφυάδων της. Αυτοί ήταν και συνεχίζουν να είναι οι ιδεολογικοί απολογητές της μεταναστευτικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες χρησιμοποίησαν τους φτηνούς και υποταγμένους αλλοδαπούς για να αλώσουν ό,τι είχε κατακτήσει η εργατική τάξη της χώρας μας, με αγώνες και θυσίες γενεών. Κατέπνιγαν απ’ την αρχή και συνεχίζουν να καταπνίγουν κάθε αυθόρμητη αντίσταση, κάθε φωνή διαμαρτυρίας, με το να την στιγματίζουν σαν εκδήλωση «ρατσισμού», «εθνικισμού», ακόμα και «φασισμού». Και πάντα βέβαια σε σύμπνοια και αγαστή συνεργασία με την εξουσία. («Από τον Φράνκενστάιν στον Μπόλκενστάιν», του Δημήτρη Τούμπανη, περιοδικό Ρεσάλτο τεύχος 1, σελ. 46-47)
Tasos Zakynthos

MARD!
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: 09 Αύγ 2005 02:39

Δημοσίευση από MARD! » 21 Φεβ 2006 22:00

Τι έγινε βρε παιδιά, το στοιχειωμένο θέμα είναι αυτό; Τόσοι το διαβάζουν και κανείς δεν απαντά; Πάντως το άρθρο του Στάμκου δεν μπορεί να βρεθεί από το λινκ που δίνεις Τάσο. Εγώ το βρήκα από την κεντρική σελίδα του e-telescope. Οπότε μπορώ να υποθέσω ότι κάποιοι δεν το βρήκαν, και κάποιοι άλλοι που το βρήκαν, μπορεί και να βαρέθηκαν να το διαβάσουν (εγώ βαρέθηκα λίγο :) )

Αγαπητέ Τάσο ρωτάς: "Μήπως λέω, μήπως κατά λάθος αυτή η επιβίωση του ελληνισμού οφείλεται και στο όμαιμο, ομόγλωσσο, ομόθρησκο; Μήπως; Ή έστω στην ψευδαίσθηση ότι αυτό υπάρχει;"
Η απάντηση είναι προφανώς, ναι...
Η έλλειψη γνώσης είναι συχνά βλαβερή. Η κακή χρήση της γνώσης είναι βλαβερή πάντα.

admin
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

Δημοσίευση από admin » 21 Φεβ 2006 22:20

Mard! ευτυχώς που πήρες είδηση το λάθος στο σύνδεσμο. Έχει πλέον διορθωθεί.

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 22 Φεβ 2006 01:57

admin έγραψε:Mard! ευτυχώς που πήρες είδηση το λάθος στο σύνδεσμο. Έχει πλέον διορθωθεί.
Sorry :oops:
Tasos Zakynthos

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 22 Φεβ 2006 02:03

MARD! έγραψε:Τι έγινε βρε παιδιά, το στοιχειωμένο θέμα είναι αυτό; Τόσοι το διαβάζουν και κανείς δεν απαντά; Πάντως το άρθρο του Στάμκου δεν μπορεί να βρεθεί από το λινκ που δίνεις Τάσο. Εγώ το βρήκα από την κεντρική σελίδα του e-telescope. Οπότε μπορώ να υποθέσω ότι κάποιοι δεν το βρήκαν, και κάποιοι άλλοι που το βρήκαν, μπορεί και να βαρέθηκαν να το διαβάσουν (εγώ βαρέθηκα λίγο :) )
Mard ειλικρινά έχω βαρεθεί να ακούω για τον Ισοκράτη κάθε φορά, κάποιον που άν ζούσε σήμερα αρκετοί θα τον χαρακτήριζαν "ακροδεξιό"
Για αυτόν τον λόγο έκανα print το άρθρο για να το "χωνέψω"
Tasos Zakynthos

Απάντηση