Κίνα: ο γίγαντας ξυπνά

Καταθέστε τη γνώμη σας για σημαντικά γεγονότα της διεθνούς σκηνής και τις γνωστές και κρυφές πτυχές της πολιτικής των εθνών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Κίνα: ο γίγαντας ξυπνά

Δημοσίευση από Alex » 12 Σεπ 2004 10:28

Η τελευταία δεκαετία υπήρξε για την Κίνα μια περίοδος σταδιακής ένταξης στο διεθνές παιχνίδι, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Αυτή η αχανής χώρα με το τεράστιο πληθυσμό και τους σημαντικούς φυσικούς πόρους είναι ένας γίγαντας που μόλις έχει αρχίσει να ξυπνά. Πόσο μπορεί να αλλάξει η διεθνής σκηνή από την έντονη παρουσία της Κίνας;

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 12 Σεπ 2004 13:55

Όσο το επιθυμεί η ίδια. Η Κίνα κάνει προσεχτικά βήματα και ενώ σίγουρα δεν χαρακτηρίζεται από τον απομονωτισμό των περασμένων δεκαειών, προς το παρόν επιλέγει να μην πολυασχολείτα με τα διεθνή.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 12 Σεπ 2004 18:07

Η διεύσδυση και το πλασάρισμα της Κίνας στο διεθνές γίγνεσθαι λαμβάνει χώρα, από την αρχή περίπου της δεκαετίας του 90, με τη μορφή της ενεργοποίησης κάποιων οικονομικών κλάδων. Για παράδειγμα τα τελευταία 10 χρόνια περίπου η Κίνα αναρριχήθηκε στη 2η θέση της παγκόσμιας παραγωγής συσκευασμένων τοματοειδών ξεπερνώντας το σύνολο της ΕΕ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει σιγά σιγά και σε άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης των προϊόντων του διαμορφώνοντας μια κατάσταση που έχει αρχίσει να πιέζει σημαντικά τις οικονομίες πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και αυτές της ΕΕ.

Κατά πολλούς η Κίνα είναι ο δούρειος ίππος των ΗΠΑ για την προσβολή αρκετών οικονομικών κλάδων της ΕΕ, καθώς σημαντικό κομμάτι των μεταποιητικών βιομηχανιών της έχει στηθεί με τη βοήθεια και αντιπροσωπεύει εν μέρει, συμφέροντα Αμερικανικών εταιρειών. Κατά άλλους είναι απλά η ανερχόμενη οικονομική δύναμη η οποία συνδυάζει την ύπαρξη ενός τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού, με σημαντικούς φυσικούς πόρους και καλλιεργίσιμες εκτάσεις και τη δυνατότητα συμπίεσης των τιμών λόγω χαμηλού κόστους.

Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο. Η Κίνα είναι ο νέος μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια οικονομία και μπορεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να αναδειχθεί σε οικονομική δύναμη πρώτου μεγέθους. Την ακριβή της θέση θα την προσδιορίσουν η σχέση της με τις ΗΠΑ, η εσωτερική της πολιτική κατάσταση και αστάθμητοι παράγοντες στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Άβαταρ μέλους
freespirit
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 184
Εγγραφή: 11 Μαρ 2004 02:09

Δημοσίευση από freespirit » 13 Σεπ 2004 15:10

Πολύ σημαντικό, πολυεπίπεδο και επίκαιρο θέμα άνοιξες Αλέξη. Νομίζω ότι η πρόβλεψη για 20 χρόνια αγαπητά Κώστα είναι μάλλον απαισιόδοξη. Η Κίνα είναι ήδη στη δεύτερη θέση και το μόνο που την εμποδίζει να ανέλθει στην πρώτη είναι η πολιτική επιρροή που θα της επιτραπεί να ασκηθεί (ή θα αποφασίσει να ασκήσει) στο διεθνές σκηνικό από τις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη της Κίνας που παρατηρούμε οφείλεται στο "άνοιγμα" στις διεθνείς αγορές περιορισμένων επαρχιών της, και δεν είναι εύκολη η σύλληψη της ιδέας μιας Κίνας πλήρως δραστηριοποίημένης.

Η Κίνα όμως από την άλλη αποτελεί και μία απειλή για τις αγορές των άλλων ανεπτυγμένων κρατών. Ηδη, το χαμηλό κόστος εργασίας έλκει πολλές επιχειρήσεις να ανοίξουν εργοστάσια εκεί κλείνοντας τα αντίστοιχα Ευρωπαικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία στην Γερμανία που έθεσε το εκβιαστικό ερώτημα στους εργαζόμενους: 40 αντί 35 ώρες εργασίας με τις ίδιες αποδοχές ή μεταφορά στην Κίνα. Αυτό έχει ήδη επαναληφθεί πολλές φορές αλλά και στην Ελλάδα. (π.χ. κλωστουφαντουργεία Ναούσης).
Αλλά και οι ενεργές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ανταγωνιστικότητα των τιμών, χωρίς έλλειμα ποιότητας.

Η Κίνα ως διεθνής πολιτικός παράγοντας ίσως να μην καταφέρει να επιβληθεί ιδιαίτερα, διότι δεν εκπροσωπεί μια γενικότερη κουλτούρα, όπως την δυτική, ή την μουσουλμανική. Ισως όμως αυτό να επιτρέψει μια ισορροπία. Επειτα υπάρχει ακόμη το αγκάθι της Ταιβάν.

Οι Κινέζοι, από την επαφή που έχω μαζί τους,μου δημιοργούν πρόσθετες ανησυχίες: Το πολιτικό τους σύστημα και οι κρατικές μεθοδεύσεις τους δεν συγκινούν κανένα μας. Είναι γνωστό ότι είναι ένα εντελώς διεφθαρμένο και ελάχιστα ανθρωπιστικό καθεστώ, με όλες τις πομπώδεις υπερβολές του μαοισμού. Η πολιτιστική επανάσταση του 66' οδήγησε σε μία κρίση ταυτότητας και έλλειψη πολιτιστικής παιδείας, που είναι εμφανής στην σύγχρονη αισθητική της Κίνας: όλες οι σύγχρονες πόλεις είναι το απόγειο της αντιαισθητικότητας.
Οι Κινέζοι ως άνθρωποι, και θέλοντας να αποφύγω κάθε γενίκευση, είναι περίεργοι στην συνεργασία. Πολύ κρυψίνοες, πολύ απαιτητικοί και ενίοτε σκληροί, θέτοντας θέματα τιμής πολύ υψηλα. Είναι πολύ ισχυρογνώμονες. Τους διακρίνει επίσης μια δόση αμοραλισμού. Οπωσδήποτε τίποτε από τα παραπάνω δεν θα επηρεάσει τις επενδύσεις εκεί.

Η ανάλυση του σύγχρονου προσώπου της Κίνας είναι δουλειά περίποκη και σίγουρα δεν τελειώνει εδώ. Αυτά προς το παρόν.

Άβαταρ μέλους
HADES
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 145
Εγγραφή: 26 Μάιος 2004 14:29

Δημοσίευση από HADES » 14 Σεπ 2004 00:50

Κατά την γνώμη μου η Κίνα ποτέ δεν θα παίξει τον ρόλο που είχαν η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση ή ΗΠΑ.Η Κίνα ακόμα και στην μεγαλύτερη ακμή της έκτιζε το Σινικό τείχος αντί να εξάγει την ισχύ της εκτός από μέρη που θεωρούσε ότι είναι προέκταση της όπως το Θιβέτ ή το Βιετνάμ.
Όντως η Κίνα έχει κάνει μεγάλα άλματα στην οικονομία.Αλλά απέχει ακόμα πολύ από ΕΕ(αν την θεωρήσουμε ως ενιαία οντότητα) ή τις ΗΠΑ
Για να μπορείς να παίξεις αποφασιστικό ρόλο στα διεθνή πράγματα πρέπει να διαθέτεις και τα ανάλογα στρατιωτικά μέσα.Και η Κίνα τα στερείτε.Ακόμα δεν μπορεί να επιβάλει την γνώμη της ούτε στην Ταιβάν
Παρόλο που η Κίνα ξεκίνησε προσπάθειες εκσυχρονισμού των δυνάμεων της οι προσπάθεις αυτές δεν γίνονται για να συναγωνιστεί τις ΗΠΑ αλλά για να μειώσει τον στρατό της και να εξοικονομιση πόρους για αναπτυξιακά έργα.
Ακόμα σε τεχνολογίες αιχμής είναι πίσω.Και το πυρινικό της οπλοστάσιο είναι μικρό και σχετικά παλαιό.
Αυτό όμως που δείχνει ότι η Κίνα δεν μπορεί και δεν έχει σκοπό να ασκείσει ιμπεριαλιστική πολιτική είναι η έλειψη αξιόμαχου ναυτικού.Το κατεξοχείν μέσο προβολής ισχύος.ΠΧ ΄διαθέτει μόνο δύο πυρινοκινητα υποβρύχια και το πρώτο αεροπλανοφόρο θα το πάρει το 2010
Η μόνη δύναμη που έχει η Κίνα είναι ο πληθυσμός της.Ποιο συγκεκριμένα να αφήσει να φύγουν από την χώρα ως μετανάστες ελεύθερα όσοι κάτοικοι θέλουν.Φανταστείτε 100.000.000 Κινέζους να κατακλύζουν ΗΠΑ και Ευρώπη
"Είμαστε Έλληνες!Ακόμη και αν τα τανκς των Τούρκων περάσουν από πάνω μας εμείς θα μείνουμε εδώ."Και έμειναν..... Λογαχός Σωτήρης Σταυριανάκος Στρατόπεδο Ελδύκ 1974

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 15 Σεπ 2004 11:59

Είναι αλήθεια πώς η στάση της Κίνας, ασχέτως κρατούντος πολιτικού συστήματος, έρρεπε πάντα περισσότερο προς τον απομονωτισμό και την εσωστρέφεια και λιγότερο προς την επεκτατική πολιτική η οποία προϋποθέτει εξωστρέφεια. Και οι υπόλοιπες παρατηρήσεις σου Hades για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας είναι σωστές, όμως έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο νοοτροπίας, τόσο στην Κινέζικη κοινωνία, όσο και στην εξωτερική της πολιτική. Για παράδειγμα η διεκδίκηση και η ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων, πριν από 15 χρόνια κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Μέσα σε αυτό το ρεύμα αλλαγών πολλά μπορούν να γίνουν και θα συμφωνήσω με τον Κώστα ότι η 20ετία είναι ένας χρονικός ορίζοντας ικανός να μας φέρει μπροστά σε δραματικές αλλαγές σε ότι αφορά την Κίνα και τη θέση της στη διαθνή σκηνή.

G_Jules
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 01 Σεπ 2004 18:16

Δημοσίευση από G_Jules » 16 Σεπ 2004 22:03

Οι τάσεις της Κινεζικής Λαϊκής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρες όσον αφορά τα μακροχρόνια αποτελέσματα τα οποία θέλει να επιτύχει, και αυτά είναι να συναγωνιστεί τις Η.Π.Α. σε όλους τους τομείς και να αναδειχθεί ως μία δεύτερη «υπερδύναμη» στον κόσμο. Το αν θα καταφέρει να φτάσει στο σημείο αυτό είναι δύσκολο να προβλεφτεί από τώρα καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον σε αυτές τις προσπάθειες της Κίνας, παρόλα αυτά όλοι μπορούν να προβλέψουν ότι η ήδη αναγνωρισμένη υπερδύναμη θα προσπαθήσει να διαφυλάξει την θέση της.
Το να καταφέρει η Κίνα να αναδειχθεί ως δεύτερη υπερδύναμη σίγουρα απαιτεί να διαθέτει ήδη κάποιες δυνάμεις και να διαθέτει και εξασφαλισμένες μεγάλες προοπτικές, αυτά μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν. Βασική δύναμη της είναι ο μεγάλος πληθυσμός της ο οποίος αποτελεί μία γιγαντιαία εσωτερική αγορά που βρίσκεται (λόγω του πλήρους ελέγχου που επιβάλλεται από το καθεστώτος) στην διάθεση κατά μεγάλο μέρος της κινεζικής βιομηχανίας (η αύξηση της εσωτερικής αγοράς είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και για αυτό τον λόγο έγινε η +10 διεύρυνση πριν από μερικούς μήνες), άλλο ισχυρό σημείο της Κίνας αποτελεί η ευχέρεια να γίνεται μακροχρόνιος σχεδιασμός σε όλα τους τομείς του κράτους κάτι που μπορεί να φανεί από την μακροχρόνια προετοιμασία για τους ολυμπιακούς αγώνες το 2008 (η προετοιμασία είχε ξεκινήσει πριν τη ανάληψη των αγώνων !).
Η Κινεζική Λαϊκή Δημοκρατία έχει όμως και αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσει παρόλο που ο πληθυσμός της αποτελεί πλεονέκτημα αποτελεί ταυτόχρονα και μειονέκτημα καθώς απαιτείται η δημιουργία τεράστιων μηχανισμών οι οποίοι θα ελέγχουν και συντονίζουν το κράτος. Επίσης η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει την μεγάλη ανισότητα των εισοδημάτων των πολιτών της, αναπόδραστα πρέπει οι αμοιβές των κινέζων εργατών να πλησιάσουν αυτές των κινέζων που έχουν την δυνατότητα να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες (Χονγκ-Κονγκ), έτσι θα χαθεί ένα βασικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας.

HADES
Κατά την γνώμη μου η Κίνα ποτέ δεν θα παίξει τον ρόλο που είχαν η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση ή ΗΠΑ. Η Κίνα ακόμα και στην μεγαλύτερη ακμή της έκτιζε το Σινικό τείχος αντί να εξάγει την ισχύ της εκτός από μέρη που θεωρούσε ότι είναι προέκταση της όπως το Θιβέτ ή το Βιετνάμ.
Αν η φιλειρηνική πολιτική που ακολουθήθηκε από την κινεζικές αυτοκρατορίας καθώς και τα γιγαντιαία μνημεία της χώρας αποτελούν σημάδια αποδοκιμαστέα ή δείχνουν έλλειψη ιδεολογίας και πολιτισμού τότε: «έτσι είναι αν έτσι νομίζεται».


HADES
η Κίνα έχει κάνει μεγάλα άλματα στην οικονομία. Αλλά απέχει ακόμα πολύ από ΕΕ
συμφωνώ αν και η διαφορά δεν είναι αγεφύρωτη


HADES
Για να μπορείς να παίξεις αποφασιστικό ρόλο στα διεθνή πράγματα πρέπει να διαθέτεις και τα ανάλογα στρατιωτικά μέσα. Και η Κίνα τα στερείτε. Ακόμα δεν μπορεί να επιβάλει την γνώμη της ούτε στην Ταϊβάν
Χαρακτηριστικό σχετικά με την ιμπεριαλιστική που μπορεί να ασκηθεί από την Κίνα είναι η ποσότητα του στρατού που αγγίζει το 1 εκκ. άτομα (χωρίς τους εφέδρους +1,5 εκκ. ακόμα).
Ενώ σχετικά με το θέμα της Ταϊβάν ευτυχώς (δεν θα ήταν και ότι καλύτερο ένας ακόμα πόλεμος και μάλιστα με πυρηνικά όπλα) η χώρα τίθεται υπό την «προστασία» και αμέριστη «συμπαράσταση» των Η.Π.Α. και μία λάθος κίνηση των δύο πλευρών μπορεί να καταστεί μοιραία.


HADES
Ακόμα σε τεχνολογίες αιχμής είναι πίσω. Και το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι μικρό και σχετικά παλαιό.
Όσον αφορά την κατοχή τεχνολογίας αιχμής από την Κίνα, πρόσφατα αποφασίστηκε η εκκίνηση πλήρους παραγωγής του σινο-πακιστανικού αεροσκάφους FC-1 ενώ επίσης πρόσφατο είναι και το επίτευγμα της Κίνας της αποστολής ανθρώπου στο διάστημα.
Σχετικά με την παλαιότητα του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας:
http://www.globalsecurity.org/wmd/world/china/df-41.htm

Άβαταρ μέλους
HADES
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 145
Εγγραφή: 26 Μάιος 2004 14:29

Δημοσίευση από HADES » 16 Σεπ 2004 23:15

G_Jules
Αν η φιλειρηνική πολιτική που ακολουθήθηκε από την κινεζικές αυτοκρατορίας καθώς και τα γιγαντιαία μνημεία της χώρας αποτελούν σημάδια αποδοκιμαστέα ή δείχνουν έλλειψη ιδεολογίας και πολιτισμού τότε: «έτσι είναι αν έτσι νομίζεται».
Δεν εννούσα έλλειψη πολιτισμού η κάτι τέτοιο.Ήθελα να δείξω την νοοτροπία και κουλτούρα που έχει ο Κινέζος.


G_Jules
Χαρακτηριστικό σχετικά με την ιμπεριαλιστική που μπορεί να ασκηθεί από την Κίνα είναι η ποσότητα του στρατού που αγγίζει το 1 εκκ. άτομα (χωρίς τους εφέδρους +1,5 εκκ. ακόμα).
Ενώ σχετικά με το θέμα της Ταϊβάν ευτυχώς (δεν θα ήταν και ότι καλύτερο ένας ακόμα πόλεμος και μάλιστα με πυρηνικά όπλα) η χώρα τίθεται υπό την «προστασία» και αμέριστη «συμπαράσταση» των Η.Π.Α. και μία λάθος κίνηση των δύο πλευρών μπορεί να καταστεί μοιραία
Ο αριθμός των στρατιωτών δεν παίζει ρόλος.Και κάτι ακόμα.Αν δεις στην ιστορία αυτή που ασκούσαν κυρίως ιμπεριαλιστική πολιτική ήταν οι χώρες που στηριζόταν στην ναυτική ισχύ.Αθήνα Βρετανία ΗΠΑ..Αντίθετα μεγάλες χερσαίες δυνάμεις όπως η Σπάρτη και Σοβιετική Ένωση αρκούνταν σε κάποιες ζώνες ασφαλείας (όπως ηταν η Ανατολική Ευρώπη για την ΣΣ)

Όσον αφορά την κατοχή τεχνολογίας αιχμής από την Κίνα, πρόσφατα αποφασίστηκε η εκκίνηση πλήρους παραγωγής του σινο-πακιστανικού αεροσκάφους FC-1 ενώ επίσης πρόσφατο είναι και το επίτευγμα της Κίνας της αποστολής ανθρώπου στο διάστημα.
Σχετικά με την παλαιότητα του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας:
Σε σχέση με τις ΗΠΑ και τους Ρώσους το πυρηνικό της οπλοστάσιο είναι πολύ μικρό.

Όσο για τους γείτονες της Κίνας ακόμα δεν τους φοβίζει

Αν θέλεις την γνώμη μου μια οντότητα θα μπορούσε να απειλήσει αποφασιστηκά τις ΗΠΑ.(Η ΕΕ με την προσθήκη της Ρωσίας)Τότε θα αλλάξει όλη η γεωπολιτική σκακιέρα
"Είμαστε Έλληνες!Ακόμη και αν τα τανκς των Τούρκων περάσουν από πάνω μας εμείς θα μείνουμε εδώ."Και έμειναν..... Λογαχός Σωτήρης Σταυριανάκος Στρατόπεδο Ελδύκ 1974

Άβαταρ μέλους
nikos_ft
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 209
Εγγραφή: 27 Μάιος 2004 21:23

Δημοσίευση από nikos_ft » 17 Σεπ 2004 11:21

Το καθεστώς της Κίνας είναι αυτό που με ανησυχεί. Οι άνθρωποι στερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων. Πιστεύω πως η μετάβαση στην δημοκρατία είναι μονόδρομος εάν θέλει η η Κίνα να παίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό. ¶ρα πρέπει να δούμε πως θα γίνει αυτή η μετάβαση και τι επιπτώσεις θα έχει.

ΜΙΧΑΛΗΣ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 121
Εγγραφή: 23 Αύγ 2004 15:23

Δημοσίευση από ΜΙΧΑΛΗΣ » 17 Σεπ 2004 20:01

Σωστό αυτό που λές Nikos_ft, δεν υπάρχει δημοκρατία στην Κίνα, όμως είναι αυτό εμπόδιο για να γίνει ένα κράτος παγκόσμια οικονομική και στρατιωτική δύναμη? Δε νομίζω, τουλάχιστο έτσι έχει δείξει το παρελθόν.

Συμφωνώ απόλυτα ότι οι Κινέζοι κάνουν ένα πολύ δυναμικό μπάσιμο στην παγκόσμια οικονομία και το κάνουν οργανωμένα και με σύστημα. Τώρα ποιός ακριβώς είναι ο ρόλος των ΗΠΑ και των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί από εκεί δεν το ξέρω.

Απάντηση