Απόκοσμη Σιωπή

Θέματα σχετικά με γενική αστρονομία, το σύμπαν, πλανήτες, διαστημικές αποστολές και την εξερεύνηση του διαστήματος
Απάντηση
e-telescope.gr
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

Απόκοσμη Σιωπή

Δημοσίευση από e-telescope.gr » 30 Μάιος 2010 03:08

Απόκοσμη Σιωπή

Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος προσπαθεί να βρει την θέση του στο Σύμπαν, αναλογιζόμενος εάν είναι μόνος. Αν και σε παλαιότερες εποχές το ερώτημα αφορούσε τους φιλοσόφους και τα ιερατεία, εδώ και πενήντα περίπου χρόνια, η επιστήμη προσπαθεί να εντοπίσει σημάδια ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών. Ωστόσο, οι προσπάθειες για εντοπισμό εξωγήινων πολιτισμών παραμένουν ως τώρα άκαρπες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-telescope.gr

fanisatt
Επισκέπτης

Re: Απόκοσμη Σιωπή

Δημοσίευση από fanisatt » 19 Σεπ 2010 08:34

Το εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον φαίνεται να είναι ο κρισιμότερος παράγοντας που επιδρά καθοριστικά στη μορφή του σώματος αλλά και στη φύση, την έκταση και τη δομή της νοημοσύνης των έμβιων όντων. Στον πλανήτη μας τα έμβια όντα χρησιμοποιούν τη νοημοσύνη τους κατ' αρχήν για να ικανοποιούν πρωτογενείς ανάγκες και για να επικοινωνούν. Με την επικοινωνία σχηματίζουν ομάδες και ενωμένα πλέον αντιμετωπίζουν και υπερνικούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματά τους που οφείλονται κυρίως στο περιβάλλον. Ειδικά οι άνθρωποι θέλουν να επικρατήσουν στο περιβάλλον κι επί πλέον ικανοποιούν κι άλλες ανάγκες τους γεννήματα της ίδιας της εξελιγμένης νοημοσύνης τους. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι, κάπου εκεί έξω κατάφεραν κάποτε να αναπτυχθούν έμβια νοήμονα όντα, τότε για να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά της νοήμοσύνης τους, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν.
Αν το περιβάλλον τους είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας , τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε......


Εικόνα
Το σχόλιο κατατέθηκε στο σύστημα σχολιασμού άρθρων του e-telescope.gr κατά την περίοδο που το forum ήταν εκτός λειτουργίας.
Με την επανέναρξη της λειτουργίας του forum τα σχόλια μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα θέματα

fanisatt
Επισκέπτης

Re: Απόκοσμη Σιωπή

Δημοσίευση από fanisatt » 19 Σεπ 2010 11:54

Άκουσα σχετικά πρόσφατα από έναν έγκριτο αστροφυσικό, ο οποίος ομιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι, κι αν ακόμη υπήρχαν εξωγήινα νοήμονα όντα θα ήταν απίθανο να "ταξιδέψουν" μέχρι τη γη, καθόσον οι αποστάσεις στο σύμπαν είναι ασύλληπτα μεγάλες για να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Πράγματι είναι ασύλληπτες (προς το παρόν) για τα δικά μας δεδομένα..... αλλά δεν θα συμφωνήσω μαζί του, διότι δεν γνωρίζω τι είναι ασύλληπτο για τους "άλλους" αν δεχθούμε ότι υπάρχουν εκεί έξω..... Το "ταξίδι στ' αστέρια" μ' ένα ειδικό όχημα το οποίο κινείται με τεράστια ταχύτητα είναι το μόνο που μπορώ νασ σκεφθώ. Ίσως όμως οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να επικοινωνούν ή να συνδέονται μεταξύ τους οι διάφοροι "χώροι" του σύμπαντος να είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς που εμείς μπορούμε να διανοηθούμε. Πλέον αυτού, το δικό μας εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον μας ανάγκασε να αναπτύξουμε κάποια συστήματα επικοινωνίας, τα οποία όμως μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν οι "άλλοι".


Εικόνα
Το σχόλιο κατατέθηκε στο σύστημα σχολιασμού άρθρων του e-telescope.gr κατά την περίοδο που το forum ήταν εκτός λειτουργίας.
Με την επανέναρξη της λειτουργίας του forum τα σχόλια μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα θέματα

Απάντηση