ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΟ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Gnwmon
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 07 Ιαν 2006 10:41

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΞ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΟ

Δημοσίευση από Gnwmon » 08 Ιαν 2006 23:24

Τι είναι κομμουνισμός? Ηταν Κομμουνιστική η Ρωσία? Γράψτε τι ξέρετε

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 09 Ιαν 2006 02:02

Είχα επισκευθεί αρκετές χώρες του Ανατολικού Μπλόκ πρίν το '90.
Λυπάμαι που θα το πώ. Ακόμα νοιώθω την πικράδα στο στομάχι μου.
Τελικά ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που το λέω αλλά ο κάθε πεινασμένος τρέχει πίσω απο κείνον που θα του υποσχεθεί με μεγαλύτερο κομμάτι ψωμί. :oops:
Tasos Zakynthos

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 09 Ιαν 2006 02:05

Θέμα έκθεσης μου θυμίζει η εισαγωγή σου αγαπητέ Gnwmon. Μήπως θα ήταν καλύτερο να επεκταθείς περισσότερο για να έχουμε μια πιο συγκεκριμένη αφετηρία συζήτησης;

manofsteel
Δόκιμο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 15 Ιαν 2006 03:39

Δημοσίευση από manofsteel » 15 Ιαν 2006 04:00

Καταρχήν το τι είναι κομμουνισμός είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα όσο και ενδιαφέρον,προτασή μου είναι να συζητηθεί σε ένα αλλο topic. Ωστόσο εαν αναπτυχθεί απο άλλους συνφορουμητες σε αυτό το topic θα χαρώ πολύ να παραθέσω την άποψη μου. Το φλέγον ερώτημα εδώ, κατα την γνώμη μου, είναι το εαν υπήρξε κομμουνισμός στις λεγομενες χώρες του <<υπαρκτου σοσιαλισμου>>. Κομμουνισμος δεν υπήρξε ποτέ και σε κανένα σημείο του κόσμου εως τώρα. Αυτό που υπήρξε κάποτε και για λίγο στην Σοβιετκή Ενωση, στην Κίνα και αλλού ήταν τα πρώτα στάδια του σοσιαλισμού και εαν όλα είχαν εξελιχθεί όπως πρέπει θα έφταναν κάποτε στον κομμουνισμό, σύμφωνα με το ιστορικό μοντέλο του Μαρξ: δουλοκτησία-φεουδαρχία-καπιταλισμός-σοσιαλισμός-κομμουνισμος, ασχετα αν αργότερα κατέληξαν να είναι γραφειοκρατικά εκφυλισμένα καθεστώτα που μάλλον έμοιαζαν με κρατικό καπιταλισμό και ουδεμία σχέση είχαν με τα οράματα του Μαρξ, του Εγκελς, του Λενιν, του Μάο κτλ.

tetix
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 09 Νοέμ 2005 14:11

Δημοσίευση από tetix » 16 Ιαν 2006 11:45

Γιατί να μη είναι η τελειώτερη μορφή καπιταλισμού;
Τι ονειρεύεται ένας καπιταλιστής!
Να εξαφανίσει τους ανταγωνιστές του. Αυτό το πέτυχαν πρώτο από όλα.
Να καταργήσει το συνδικαλισμό. Και αυτό το κατάφεραν.
Πολιτική σταθερότητα. Αυτή ήταν δεδομένη.
Να πληρώνει με χαρτιά. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία τους. Τα νομίσματα αυτών των χωρών τι περισσότερο από χαρτιά ήσαν.
Σκεφτείτε επίσης ότι ο δεύτερος θεμελιωτής του ο Έγκελς ήταν από τους πλουσιώτερους ανθρώπους της εποχής του. Τι μπορεί να είχε στο μυαλό του. Μήπως πως θα χάσει το πλούτο του;

Άβαταρ μέλους
Αιών
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 24 Μαρ 2007 10:12

Δημοσίευση από Αιών » 26 Μαρ 2007 10:32

Ο κομμουνισμός είναι εκδίκηση του Θεού προς τους ανρθώπους. Είναι ότι χειρότερο έχει συμβεί και έχει καταστρέψει λαούς και κοινωνίες. Δυστυχώς αν και στην Ελλάδα καταφέραμε να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε το συμμοριτοπόλεμο τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει καμουφλαρισμένος μέσα από μια τάχα προοδευτικότητα η οποία προβάλεται και προωθείται από όλα τα κατευθυνόμενα μέσα ΄μαζικής παραπληροφόρησης.

Άβαταρ μέλους
fluke
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 433
Εγγραφή: 12 Ιαν 2005 21:12

Δημοσίευση από fluke » 26 Μαρ 2007 11:08

manofsteel έγραψε:Κομμουνισμος δεν υπήρξε ποτέ και σε κανένα σημείο του κόσμου εως τώρα. Αυτό που υπήρξε κάποτε και για λίγο στην Σοβιετκή Ενωση, στην Κίνα και αλλού ήταν τα πρώτα στάδια του σοσιαλισμού και εαν όλα είχαν εξελιχθεί όπως πρέπει θα έφταναν κάποτε στον κομμουνισμό, σύμφωνα με το ιστορικό μοντέλο του Μαρξ: δουλοκτησία-φεουδαρχία-καπιταλισμός-σοσιαλισμός-κομμουνισμος, ασχετα αν αργότερα κατέληξαν να είναι γραφειοκρατικά εκφυλισμένα καθεστώτα που μάλλον έμοιαζαν με κρατικό καπιταλισμό
Συμφωνώ απολύτως. Το μοναδικό αληθινό κομμουνιστικό κίνημα ήταν αυτό που ξεκίνησε και πέθανε 2.000 χρόνια πριν.
Πιστεύω πως ο κομμουνισμός είναι ένα ιδεατό σύστημα, το οποίο όπως και η δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να έχει εφαρμογή ποτέ στην ανθρώπινη φύση. Η ανθρώπινη φύση αναδυκνείεται περισσότερο μέσω της μοναδικότητας της προσωπικότητας του ατόμου παρά μέσω της μαζοποίησης και της συλλογικής εργασίας.
Ίσως στο μέλλον όταν ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο όπου η κοινωνική εξέλιξη θα προσεγγίσει την τεχνολογική να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοσθεί ένα σύστημα ιδεατό είτε κομμουνιστικό είτε δημοκρατικό. Αλλωστε κάπως έτσι ήταν οι συνθήκες και στην αρχαία Ελλάδα (όσον αφορά τις προϋποθέσεις) για τη δημιουργία ενός για την εποχή (και όχι μόνο) ιδεατού συστήματος.
Through these city nightmares you'd walk with me And we'd talk of it with idealistic assurance That like these urban nightmares We'd blacken each other skies

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 26 Μαρ 2007 16:53

Αιών έγραψε:Δυστυχώς αν και στην Ελλάδα καταφέραμε να πολεμήσουμε και να κερδίσουμε το συμμοριτοπόλεμο τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει καμουφλαρισμένος μέσα από μια τάχα προοδευτικότητα η οποία προβάλεται και προωθείται από όλα τα κατευθυνόμενα μέσα ΄μαζικής παραπληροφόρησης.
Αιών δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα.
Μιλάμε απλά για ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα και τον "συμμοριτοπόλεμο" δεν τον κερδίσαμε "εμείς" και τον χάσανε κάποιοι "άλλοι".
Αυτοί οι "άλλοι" ήταν τα αδέλφια οι θείοι μας οι γείτονές μας.

Ο πόλεμος ήταν ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Τούτη η πατρίδα ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ.
Μια ιδεολογία μπορεί να κέρδισε όμως κάθε οικογένεια είχε από έναν νεκρό, ανάπηρο εξόριστο.
Αν ανήκουμε στην ιδεολογία των νικητών ή των ηττημένων αυτός ο πόλεμος σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι.
Ήταν μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία της Ελλάδος, ίσως ακόμα ποιό μαύρη και από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Δεν έχει σημασία ποιός έφταιγε. Σηκώσαμε όπλο εναντίον των αδελφών μας, ενάντια στην οικογένειά μας, ενάντια στο σπίτι μας.
Tasos Zakynthos

Άβαταρ μέλους
Αιών
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 24 Μαρ 2007 10:12

Δημοσίευση από Αιών » 27 Μαρ 2007 11:04

Μάλλον κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ειδική συζήτηση για τον "εμφύλιο"

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 28 Μαρ 2007 09:56

Για τον Εμφύλιο (χωρίς εισαγωγικά και με κεφαλαίο) με καλύπτουν απόλυτα όσα έγραψε ο Τάσος.

Fluke έχεις εν μέρει δίκιο, κάποια στοιχεία του κομμουνιστικού μοντέλου (σε ιδεολογικό-θεωρητικό επίπεδο, όχι όπως εφαρμόστηκε) είναι ουτοπικά, όπως ουτοπική είναι και η απόλυτη δημοκρατία. Όμως υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι και εφαρμόσιμα και ουσιαστικά αποδεκτά από όλους μας.

Το ότι ο καπιταλισμός νίκησε, και μάλιστα μετά βαίων και κλάδων, δε σημαίνει πώς πρέπει να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πιο δίκαιη. Το ότι η εφαρμογή του κομμουνιστικού μοντέλου απέτυχε δε σημαίνει ότι ώς ιδεολογία δεν έχει στοιχεία και χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να ενσωματώσουμε στο κοινωνικό μας μοντέλο.

Απάντηση