σχολική εργασία-ρατσισμός-βοήθεια παρακαλώ

Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
Τσίμπος Παναγιώτης
Δόκιμο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 14 Φεβ 2005 19:22

σχολική εργασία-ρατσισμός-βοήθεια παρακαλώ

Δημοσίευση από Τσίμπος Παναγιώτης » 14 Φεβ 2005 19:30

Δουλεύω πάνω σε μία σχολική εργασία με θέμα τη συμβίωση σε μία πολυπολιτισμική κοινωνία. Στα πλαίσια της εργασίας, η οποία πρέπει να γίνει σε μορφή εφημερίδας, πρέπει να κάνω κάποιες συνεντεύξεις και ρεπορτάζ για το ρατσισμό. Θα ήταν λοιπόν σημαντική βοήθεια αν απαντούσατε σε κάποιες από τις ερωτήσεις μου.

1) Συναναστρέφεστε άτομα από "άλλες" χώρες? (Εάν ναι)Πώς βιώνετε αυτή τη σχέση? (εάν όχι)Θα το επιθυμούσατε, και γιατί?
2) Έχετε αναλογιστεί τις δυσκολίες που συνάντησαν και τους λόγους που τους οδήγησαν στη χώρα μας?
3) Έχετε συζητήσει μαζί τους τη γνώμη τους για τη χώρα μας?
4) Τι προσφέρει –κατά τη γνώμη σας- η παρουσία τους στη χώρα μας?
5) Θεωρείται πως κάνετε και εσείς κάποιες διακρίσεις ως προς την καταγωγή των συνανθρώπων σας?(Εάν ναι) Πιστεύετε πως είναι δικιά σας επιλογή, ή οδηγηθήκατε σ’ αυτές τις διακρίσεις κάτω από κάποιες κοινωνικές συνθήκες?
6) Έχετε βρεθεί στο εξωτερικό? (εάν ναι)Έχετε παρατηρήσει κάποιους ξένους να σας συμπεριφέρονται διαφορετικά λόγω της καταγωγής σας?
7) Είναι ο ρατσισμός –κατά τη γνώμη σας- κάτι το αρνητικό?
8) Πιστεύετε ότι τα ΜΜΕ μας επιβάλλουν κάποιες ιδέες όπως είναι και οι φυλετικές διακρίσεις?
9) Κρίνετε πως διακρίσεις αυτού του είδους τις διακρίσεις τις κάνουν μόνο όσοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτές?

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 15 Φεβ 2005 12:16

Αγαπητέ Παναγιώτη, καλώς ήρθες, και ορίστε οι δικές μου απαντήσεις:

1. Συναναστρέφομαι σε επαγγελματικό επίπεδο με αρκετούς οικονομικούς μετανάστες και η εικόνα που έχω είναι αρκετά θετική. Οι περισσότεροι (προφανώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις) είναι αποδοτικοί στην εργασία τους και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και εντολές που τους δίνονται. Εμφανίζουν όμως απόλυτη έλλειψη πρωτοβουλίας με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα απαραίτητη η συνεχής επίβλεψη.

2. Με αρκετούς από αυτούς έχω κουβεντιάσει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στις χώρες τους, οι οποίες ποικίλουν από απλή ανέχεια, μέχρι κίνδυνο φυσικής εξόντωσης. Αξίζει να σημειώσω πώς για την Ελλάδα του σήμερα κάποιες από τις καταστάσεις που μου έχουν περιγράψει φαντάζουν εντελώς εξωπραγματικές.

3. Οι περισσότεροι από αυτούς βλέπουν την Ελλάδα ώς μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους.

4. Ουδέν κακό αμιγές καλού, και ισχύει βέβαια και το αντίστροφο. Το φτηνό εργατικό δυναμικό που προσφέρουν ίσως (δεν έχω υπ' όψιν μου επίσημα στοιχεία) συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας.

5. Είναι αναπόφευκτο να κάνουμε όλοι μας διακρίσεις, απλά και μόνο λόγω διαφορετικότητας. Οι διακρίσεις αυτές δεν αφορούν απαραίτητα το καλύτερο ή το χειρότερο, αλλά απλά το διαφορετικό.

6. Έχω βρεθεί στο εξωτερικό αλλά μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα, επομένως δε μπορώ να έχω άποψη επ' αυτού

7. Ο ρατσισμός είναι αναμφίβολα αρνητικό φαινόμενο (όταν ώς ρατσισμό ορίζουμε την αξιολόγηση των δικαιωμάτων, των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων των ανθρώπων βάσει κάποιου φυλετικού, θρησκευτικού ή εθνικού χαρακτηριστικού)

8. Ο ρόλος των ΜΜΕ δεν είναι ξεκάθαρος, καθώς, κατά τη γνώμη μου, τηρούν μια αποστειρωμένη και λαικίστικη στάση απέναντι στο θέμα.

9. Όχι, τις διακρίσεις δεν τις κάνουν μόνο όσοι οφελούνται από αυτές. Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν στην ανωτερότητα κάποιων φυλών.

Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2004 20:52

Δημοσίευση από Kostas » 15 Φεβ 2005 18:05

Φίλτατε Alex αν απαντούσα πριν από εσένα θα έγραφα ακριβώς τα ίδια εκτός από την 6η και 7η ερώτηση
6. Ναι έχω παρατηρήσει πως συμβαίνει αυτό αλλά ως λόγο μπορώ να εκλάβω την άγνοιά τους για την χώρα μου, και τον "φόβο" του άγνωστου.
7. Δεν πιστεύω πως μας τις επιβάλλουν αλλά πως είναι άμεσα κατευθυνόμενα, όπως είναι και στα περισσότερα "κοθινωνικά" θέματα που ανακατεύονται, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις.

υ.γ. Φίλτατε Παναγιώτη καλώ ήρθες και από εμένα αλλά αν επιτρέπετε σε ποιά τάξη πηγαίνεις και κάτι άλλο, οι ερωτήσεις σου έχουν δοθεί από τον δάσκαλο ή είναι δικές σου?
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

angel
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: 26 Ιουν 2004 11:38

Δημοσίευση από angel » 16 Φεβ 2005 11:43

Παναγιώτη, ευχαρίστως να βάλω κι εγώ ένα χεράκι για να φτιάξεις την εργασία σου. Μόνο που θα ήθελα να σου τονίσω ότι οι γνώμες των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το ίντερνετ και ειδικά κάποιων που συμμετέχουν σ΄ένα forum δεν είναι αντιπροσωπευτικές της ελληνικής κοινωνίας. Αν αυτό δεν έχει σημασία για την εργασία σου, ορίστε οι απαντήσεις μου :

1) Όχι - δεν θα είχα αντίρρηση, αλλά ούτε το επιδιώκω. Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίσω άλλες κουλτούρες, αλλά υπάρχουν άλλες ασχολίες για τον ελεύθερο χρόνο μου που μ΄ενδιαφέρουν περισσότερο.
[Αν με το «"άλλες" χώρες» εννοείς «χώρες λιγότερο ανεπτυγμένες από τη δική μας», διευκρινίζω ότι η απάντησή μου ισχύει για επαφή με άτομα από όλες τις χώρες - λιγότερο και περισσότερο ανεπτυγμένες από τη δική μας.]

2) Ναι

3) Όχι

4) Μιλώντας για τους οικονομικούς μετανάστες : η παρουσία τους προσφέρει επιπλέον εργατικό δυναμικό, που σε κάποιους τομείς έλειπε - τώρα ίσως σε κάποιοι τομείς υπάρχει υπερπροσφορά εργασίας βέβαια.

5) Ναι, αλλά μόνο στις καθαρά προσωπικές μου σχέσεις. Κι αυτό επειδή μπορώ να συνεννοηθώ καλύτερα με ανθρώπους που έχουν κάποια κουλτούρα πιο κοντινή στη δική μου παρά με ανθρώπους που η κουλτούρα τους απέχει πολύ από τη δική μου (αυτό βέβαια δεν καθορίζεται μόνο από την καταγωγή - υπάρχουν και πολλοί Έλληνες που δεν τους αντέχω καθόλου). Είναι δική μου επιλογή.

6) Ναι. Ναι, αλλά και άρνητικά και θετικά.

7) Ναι.

8 ) Κάποια ΜΜΕ ναι. Αλλα όχι.

9) Συχνά ναι, αλλά όχι πάντα. Νομίζω ότι οι κάθε είδους φόβοι (κυρίως ο φόβος προς το άγνωστο και το διαφορετικό) παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από το "συμφέρον".

Ελπίζω να βοήθησα και να μη σε μπέρδεψα. Καλή επιτυχία στην εργασία σου. :)

Άβαταρ μέλους
Τσίμπος Παναγιώτης
Δόκιμο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 14 Φεβ 2005 19:22

Δημοσίευση από Τσίμπος Παναγιώτης » 17 Φεβ 2005 18:24

Κατ’ αρχήν ευχαριστώ θερμά όσους απάντησαν μέχρι στιγμής στις ερωτήσεις μου, αν και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να γράψετε και το όνομά σας, για πρακτικούς λόγους. Όσον αφορά τις απορίες σας είμαι στη Γ΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και οι ερωτήσεις 5-9 είναι δικές μου, ενώ οι 4 πρώτες δόθηκαν από τους διοργανωτές του διαγωνισμού. Οι καθηγητές μας δεν έχουν συμβάλλει (προς το παρόν) στην εργασία μας. Σας ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθειά σας. :D

Άβαταρ μέλους
e-lithios
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: 15 Σεπ 2004 21:55

Δημοσίευση από e-lithios » 21 Φεβ 2005 04:10

Λοιπόν φίλε παναγιώτη:

1) Κάποια στιγμή είχα συναναστροφές με παιδιά από άλλες χώρες, ως δάσκαλός τους σε σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για αρκετό καιρό.
Δε μου άφησαν καλές εντυπώσεις. Σε σχέση με τα ελληνόπουλα ήταν σε πιο "άγρια" κατάσταση, πιο ατίθασα, δε σου εμπνέουν εμπιστοσύνη, ούτε αίσθημα συνεργασίας. Δυστυχώς εδώ παίζει ρόλο και η δικιά μου επιρροή σ'αυτά (δεν είμαι δάσκαλος, ή καθηγητής), οπότε δεν ξέρω αν ήταν αντικειμενική η συμπεριφορά τους (αν και είμαι 90% σίγουρος ότι γενικά είναι έτσι). Θα ήθελα όμως να έχω μια πιο αντικειμενική επαφή με άτομα ώριμα, εργαζόμενα. Θα ήθελα να μάθω πως σκέφτονται και ενεργούν.

2) Το τι αντιμετώπιζαν στις χώρες τους το ξέρουν μόνο αυτοί, και μπορεί να είναι επειδή τους μαστίγωναν, ή επειδή ήθελαν απλώς να δούν τον κόσμο.

3) Όχι, αλλά αφού ζούν εδώ και δε φεύγουν μάλλον υπαγορεύει μια θετική στάση.

4) Με μια ιστοριούλα: Έχεις ένα μεγάλο χωράφι με καλλιέργειες, λουλούδια, άγρια χόρτα, θάμνους, καρποφόρα και μη δέντρα, χωρίς περίφραξη. Έχεις όσους χρειάζεσαι για να εκμεταλλεύονται το χωράφι.=Ελλάδα
Αν μπεί ένα ελέυθερο κοπάδι άλογα και δεν έχεις κάποιον να τα χειριστεί, θα πατήσει τις καλλιέργειες, θα φάει τους καρπούς, θα σε εμποδίζει στη δουλειά σου. Αν βάλεις κάποιον όμως υπέυθυνο για τα άλογα θα τα χρησιμοποιήσει για μεταφορά, για όργωμα, θα τρώει εκεί που πρέπει, ότι πρέπει, και τα άλλα άτομα θα μπορούν να ασχοληθούν με άλλες ανάγκες πιο σημαντικές. Και τα άλογα θα είναι ασφαλή και ταϊσμένα, και εσύ θα έχεις την πολύτιμη βοήθειά τους. Μπορείς να τα διώχνεις, μπορείς να τα σκοτώσεις, μπορείς να τα αφήσεις να κάνουν ότι θέλουν γιατί τα φοβάσαι, ή γιατί δε βλέπεις τι μπορούν να σου προσφέρουν. Εξαρτάται από σένα η θετική ή η αρνητική σχέση τους με το χωράφι σου. Σου απάντησα;

5) Ίσως να κάνω διακρίσεις, αλλά λόγω διαφορετικότητας, και ενδιαφερόντων. Δεν πιστεύω ότι μου υπαγορεύει κανείς αυτή τη συμπεριφορά. Αλλά πάλι ίσως να μην το καταλαβαίνω ότι χειραγωγείται ο τρόπος σκέψης μου. Αλλωστε ή πλειοψηφία δεν το αντιλαμβάνεται. Θέλω να πιστεύω οτι ενεργώ ανεπηρρέαστος, αλλιώς δε θα μου το συγχωρούσα.

6) Όχι

7) Οτιδήποτε τελειώνει σε -ισμός το θεωρώ αρνητικό. Κάθε -ισμός σου επιβάλλει παρωπίδες (πάντα κατά τη γνώμη μου).

8) Σαν μέσο εξουσίας το κάθε τι που προβάλλει το κάνει για κάποιο σκοπό. Όταν τους συμφέρει ο ρατσισμός τον προωθούν. Κάποιος χειραγωγείται ευκολότερα όταν βρίσκεται υπό καθεστώς απειλής και φόβου (βλ. ΗΠΑ)

9) Οι διακρίσεις πάντα ωφελούσαν αυτούς που "διακρίνουν" και το δικαίωμα και τη δύναμη τους τη δίνουν αυτοί που είναι "υπό διάκριση".
Ελπίζω να βοήθησα... :)

Κλειδωμένο