Γιατί πολλοί προτιμούν "ανορθόδοξες"ερμηνείες του

Απάντηση
angel
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: 26 Ιουν 2004 11:38

Γιατί πολλοί προτιμούν "ανορθόδοξες"ερμηνείες του

Δημοσίευση από angel » 27 Ιουν 2004 15:24

Θεωρώ άξιο μελέτης (ή τουλάχιστον συζήτησης) το ότι ακόμα και στη σημερινή εποχή πολλοί άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν μεταφυσικές ή συνωμοσιολογικές ή γενικά "ανορθόδοξες" θεωρίες για την εξήγηση κάποιου παράδοξου αντί για τις λογικότερες, που συνήθως είναι και οι απλούστερες.

Άβαταρ μέλους
PUCK
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: 17 Ιουν 2004 17:29

Δημοσίευση από PUCK » 28 Ιουν 2004 10:28

Angel, καλώς ήρθες.
Ο χώρος που απασχολεί όλους εμάς δεν ονομάζεται τυχαία "ΜΥΣΤΗΡΙΟ". Ονομάζεται έτσι, διότι δεν υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια.
Το άσχημο είναι πως γι αυτό το λόγο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι διάφοροι τσαρλατάνοι και φουσκώνουν την τσέπη τους με την "τρέλλα" μας.
Είναι στο χέρι μας να έχουμε την δέουσα προσοχή και να χρησιμοποιούμε το μυαλό και την κριτική για ν' αποφύγουμε τις κακοτοπιές.
Και να σου πω και κάτι; Ας αφήσουμε και λίγο "μαγεία" στη ζωή μας. Καλή η "λογική", η καλύτερη θα έλεγα, αλλά χωρίς "συναίσθημα" θα είμασταν "αποστειρωμένοι".
Εντάξει, ξέρω τι είναι το φεγγάρι και τ' αστέρια αφού ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την αστρονομία, αλλά προτιμώ όταν στρέφω το βλέμμα στον ουρανό να μην τα βλέπω μόνο σαν "κρύα" και "άψυχα" κομμάτια βράχου ή πάγου...
(θέμα χαρακτήρα βέβαια και πάντα έχοντας στο μυαλό τα ρητά "παν μέτρον άριστον" και "μηδέν άγαν").

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 28 Ιουν 2004 10:45

Αγαπητοί φίλοι, καλώς ήρθατε στην παρέα μας. Ίσως Angel δε θα πρέπει να σε παραξενεύει τόσο το φαινόμενο που αναφέρεις. Είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου να αναζητά κάποια άγνωστη δύναμη. Αν σε αυτό προσθέσεις και το δεδομένο ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το γνωστικό υπόβαθρο, αλλά και τη ορθρολογική διαδικασία σκέψης ώστε να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν ένα φαινόμενο ή ένα γεγονός, τότε μάλλον είναι απόλυτη φυσιολογική τάση προς τις "ανορθόδοξες ερμηνείες". Μην ξεχνάμε επίσης και τη βιομηχανία που έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση (περιοδικά, βιβλία κλπ) που συνεχώς βομβαρδίζει με παραεπιστημονικά δεδομένα και βρίσκει πρόσφορο έδαφος κυρίως στις μικρές ηλικίες.

Από την άλλη μεριά υπάρχει και η οπτική γωνία του αγαπητού Puck που έχει την αξία και τη σημασία της για την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς όσο κι αν ξέρουμε πολλά για τη ζωή και τον κόσμο ίσως να έχουμε να μάθουμε άλλα τόσα.

angel
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: 26 Ιουν 2004 11:38

Δημοσίευση από angel » 28 Ιουν 2004 11:14

PUCK και Alex, σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

Δεν είμαι καθόλου υπερ του να καταργήσουμε το συναίσθημα - κάθε άλλο μάλιστα - πώς σας έδωσα αυτή την εντύπωση;

Πιστεύω απλώς ότι όταν ζητάμε εξηγήσεις δεν πρέπει να ανατρέχουμε σ΄αυτό, αλλά στη λογική.

Ειλικρινά για μένα το φεγγάρι δεν έχασε τίποτα από τη μαγεία του όταν έφτασε ο άνθρωπος εκεί. Αντίθετα το ίδιο το γεγονός μου φάνηκε "μαγικό". Και πάντα περιμένω την ανατολή της πανσελήνου για να τη θαυμάσω.

Η απορία μου είναι γιατί πολλοί άνθρωποι (ιδιαίτερα νέοι ! ) είναι τόσο επιρρεπείς σε "μυστήριες" απαντήσεις και τόσο αφελείς. Ίσως μερική απάντηση δίνει ο Alex, αλλά ... ακόμα απορώ.

Άβαταρ μέλους
Kate
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 13:46

Δημοσίευση από Kate » 28 Ιουν 2004 12:27

Αγαπητέ Puck είναι άλλο να βλέπεις τα άστρα και
να μην τα βλέπω μόνο σαν "κρύα" και "άψυχα" κομμάτια βράχου ή πάγου
και άλλο να τα βλέπεις σαν τα σπίτια μικρών πράσινων ανθρωποειδών, ή ακόμα χειρότερα, σαν εξωγήινα διαστημόπλοια. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι χρειάζεται το συναίσθημα και ο ρομαντισμός, όμως δε νομίζω ότι όσοι προβάλλουν συνομωσιολογικές θεωρίες τονίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι αυτοί, πρώτοι από όλους, αφαιρούν αυτά τα συναισθήματα.

Άβαταρ μέλους
PUCK
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: 17 Ιουν 2004 17:29

Δημοσίευση από PUCK » 28 Ιουν 2004 15:33

Kate, συμφωνώ μαζί σου. Αλλωστε γι αυτό έβαλα και τα δύο ρητά στην απάντησή μου. Εχω "φάει στη μάπα" πολλούς από αυτούς, που με αποπροσανατόλισαν από την έρευνα μου. Δες την συζήτηση για την ομάδα-Ε και θα καταλάβεις. Αυτό που ήθελα να πω είναι πως πρέπει οπωσδήποτε να βασιζόμαστε στη λογική αλλά ας έχουμε κι ένα παραθυράκι ανοικτό αφού ίσως έχουμε κι άλλα να μάθουμε, όπως σωστά λέει ο Alex. Κοινώς, μην είμαστε των άκρων, είτε του απολύτου σκεπτικισμού, είτε της απολύτου συνομωσιολογίας.
Θα ήθελα όμως να βάλω και μία άλλη παράμετρο στην συζήτηση. Εχω μιλήσει με αρκετούς ανθρώπους που έχουν μια "νοσταλγία" για τις "παλιές καλές εποχές περιπέτειας". Πολλοί θα ήθελαν να ζουν σε καιρούς όπου π.χ. δεν είχαν ανακαλυφθεί και εξερευνηθεί όλες οι περιοχές του πλανήτη. Αλλοι πάλι θα καλοβλέπαν μια ναυτική περιπέτεια πάνω σ' ένα κουρσάρικο τύπου "το πειρατικό του κάπταιν-Τζίμη" (χωρίς το χασίς). Μήπως τελικά το ψάξιμο έχει και μια δόση υποκατάστατου των παραπάνω για κάποιους ή ίσως ενδόμυχα και για όλους όσους ψάχνουμε; Μήπως αυτή η έλλειψη "έξαψης" ή "ανόδου της αδρεναλίνης" που μας προσφέρει η περιπέτεια και η ανακάλυψη μας κάνουν να στρεφόμαστε προς τον μοναδικό ίσως χώρο που παραμένει "ΜΥΣΤΗΡΙΟ" και κάποιους τους κάνει και λίγο πιο ευκολόπιστους; Λέτε να υπάρχουν προηγούμενες ζωές στις οποίες να ήμασταν "περιπετειώδεις τύποι"; Λόγου χάρη, από έρευνά μου στο διαδίκτυο έχω βρει ομάδες που δραστηριοποιούνται με επιτόπιες έρευνες για την Κοίλη Γη.
Πάντως, όπως και να 'χει προτιμώ να βλέπω ανθρώπους να ψάχνονται και ν' ανταλλάσουν απόψεις κι εμπειρίες, έστω και με τον κίνδυνο να πέσουν θύματα της "καλής πίστης" που δείχνουν, παρά να ξημερωβραδιάζονται πάνω από μία παιχνιδομηχανή.

Άβαταρ μέλους
HADES
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 145
Εγγραφή: 26 Μάιος 2004 14:29

Δημοσίευση από HADES » 28 Ιουν 2004 22:28

Να σε καλωσορίσω και εγώ με την σειρά μου angel.Όσο για το ερώτημα σου πιστεύω ότι μια καλή απάντηση είναι γιατί φεύγουμε από τα τετριμένα και λογικά.Μην ξεχνάμε ζούμε στην επόχή της λογικής όμως χρειάζεται να διαθέτουμε και λίγη τρέλα.Όπως είπε και ο Puck ο κόσμος χρειάζετε περιπέτεια.Δες αυτή την τάση και ως τρόπο που χαλαρώνει τους άλλους από τις κοπιαστικές μέρες της δουλειάς.Χρειάζεται πολλές φορές να οδηγήσουμε το μυαλό μας σε τέτοιες οδούς για να ξεχάσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.
"Είμαστε Έλληνες!Ακόμη και αν τα τανκς των Τούρκων περάσουν από πάνω μας εμείς θα μείνουμε εδώ."Και έμειναν..... Λογαχός Σωτήρης Σταυριανάκος Στρατόπεδο Ελδύκ 1974

Άβαταρ μέλους
Demon
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 261
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 23:55

Δημοσίευση από Demon » 29 Ιουν 2004 00:08

Εκτός από την τρέλα, την ανάγκη για περιπέτεια και τα αλλα που γραψατε δε πρεπει να ξεχναμε οτι υπαρχουν και καποια πραγματα τα οποια ειναι πραγματικα ανεξηγητα και μυστηρια και δε μπορει ουτε η λογικη ουτε η επιστημη να τα εξηγησει.

angel
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: 26 Ιουν 2004 11:38

Δημοσίευση από angel » 29 Ιουν 2004 01:43

Σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

Εγώ να δείτε πόση φαντασία έχω (σε μερικούς τομείς τουλάχιστον) και πόση ανάγκη για τρέλα! Και η τρέλα είναι απαραίτητη για να βρεθούν νέοι δρόμοι, αλλά νομίζω ότι κάποτε πρέπει να βάζουμε την τρέλα κάτω από την εξέταση της λογικής. Κι εκεί είναι το πρόβλημά μου σε σχέση μ΄αυτά που βλέπω να λέγονται.

Συγκεκριμένες απαντήσεις :

Λέει ο Puck
μην είμαστε των άκρων, είτε του απολύτου σκεπτικισμού, είτε της απολύτου συνομωσιολογίας.
Απαντώ :είμαι υπέρ του απόλυτου σκεπτικισμού. Αυτό δε σημαίνει πως ισχυρίζομαι ότι όλα τα φαινόμενα μπορούν να εξηγηθούν με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας. Απλώς όποια εξήγηση προταθεί πρέπει να αντέχει στην κριτική εξέταση.

Την άποψη πάλι του Puck
Μήπως αυτή η έλλειψη "έξαψης" ή "ανόδου της αδρεναλίνης" που μας προσφέρει η περιπέτεια και η ανακάλυψη μας κάνουν να στρεφόμαστε προς τον μοναδικό ίσως χώρο που παραμένει "ΜΥΣΤΗΡΙΟ" και κάποιους τους κάνει και λίγο πιο ευκολόπιστους;
τη θεωρώ ενδιαφέρουσα και άξια συζήτησης. Όμως, Puck, δεν καταλαβαίνω την σχέση μεταξύ "κυνηγών του μυστηρίου"και κούφιας γης που αναφέρεις

Άβαταρ μέλους
PUCK
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 106
Εγγραφή: 17 Ιουν 2004 17:29

Δημοσίευση από PUCK » 29 Ιουν 2004 15:40

Angel, δεν διαφωνώ μαζί σου ως προς την κριτική, αλλά θεωρώ πως σε μερικούς τομείς του παραδόξου θα 'πρεπε να μην είμαστε απόλυτοι σκεπτικιστές. Π.χ. σε κάποια κείμενα του Ομήρου και του Αριστοτέλη ορισμένοι ερευνητές (ή "ερευνητές" αν θέλεις) "βλέπουν" υπερεξελιγμένη τεχνολογία, διαστημόπλοια κλπ. Θα γνωρίζαμε 100% την αλήθεια για το "τι ήθελε να πει ο ποιητής" μόνο αν τον είχαμε μαζί μας αλλά κι αν ήθελε να μας πει (αφού κάποιες "αλήθειες" ήταν μόνο για τους μυημένους). Από την άλλη βέβαια, χρειάζεται μεγάλη προσοχή λόγω των διαφόρων Κεραμυδάδων που στα αρχαία κείμενα βλέπουν μόνο διαστημόπλοια. Οκ! είναι φαύλος κύκλος γι αυτό προτιμώ τη μέση οδό.
Ως προς την Κοίλη Γη, είναι ένα μεγάλο κομμάτι του μυστηρίου και την ανέφερα θέλοντας να τονίσω πως πολλοί θιασώτες του χώρου για να ικανοποιήσουν την επιθυμία για γνώση και "περιπέτεια" δεν παραμένουν στον καναπέ και το διάβασμα.

Απάντηση