Συνομωσιολογία: η κουλτούρα της παράνοιας;

Απάντηση
e-telescope.gr
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

Συνομωσιολογία: η κουλτούρα της παράνοιας;

Δημοσίευση από e-telescope.gr » 20 Μαρ 2007 03:00

Συνομωσιολογία: η κουλτούρα της παράνοιας;

Η ανθρώπινη ιστορία βρίθει από συνωμοσίες. Δολοπλοκίες, ίντριγκες και μηχανορραφίες συνέβαιναν κάθε εποχή, ιδιαίτερα στους ημισκότεινους διαδρόμους των ανακτόρων. Στο δυτικό κόσμο οι συνωμοσίες άρχισαν να κυριαρχούν από την περίοδο ακόμη του Μεσαίωνα. Αιρέσεις, μυστικές αδελφότητες, ιπποτικά τάγματα, Ιησουίτες, «Εβραίοι», μασονικές στοές και επαναστατικές οργανώσεις, πυροδοτούσαν συχνά τη λαϊκή φαντασία με την υποτιθέμενη ή και την πραγματική πολιτικο-οικονομική ισχύ και επιρροή τους. Αυτές οι συνωμοτικές ομάδες απέκτησαν με την πάροδο του χρόνου θρυλικές διαστάσεις, καθώς η ανθρώπινη φαντασία τείνει να λειτουργεί μυθοποιητικά και, συχνά, αποπροσανατολιστικά. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν συνωμοτικές οργανώσεις ή ότι έπαιξαν περιθωριακό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία. Τουναντίον. Οι συνωμοσίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο και συχνά διαμόρφωσαν το ρου της ιστορίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-telescope.gr

Γιώργος Βαρβούτης
Επισκέπτης

Re: Συνομωσιολογία: η κουλτούρα της παράνοιας;

Δημοσίευση από Γιώργος Βαρβούτης » 24 Φεβ 2011 21:37

Αν και συνομωσιολόγος κατά βάση, θα έλεγα ότι το κείμενο είναι αρκετά εύστοχο. Το ζητούμενο είναι του πώς άτομα σαν κι εμένα (που διαλέγουν την ύπαρξη συνομωσίας ως την "εύκολη λύση" σε ένα θέμα) θα σταματήσουν να σκέφτονατι έτσι, αλλά θα μάθουν να κρίνουν αυτά που ακούν και βλέπουν, καθώς κι αυτά που δε βλέπουν ή δεν ακούν...


Εικόνα
Το σχόλιο κατατέθηκε στο σύστημα σχολιασμού άρθρων του e-telescope.gr κατά την περίοδο που το forum ήταν εκτός λειτουργίας.
Με την επανέναρξη της λειτουργίας του forum τα σχόλια μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα θέματα

Απάντηση