Όχι στα ψέματα, ΑΛΗΘΕΙΑ και μόνο ΑΛΗΘΕΙΑ

Απάντηση
Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Όχι στα ψέματα, ΑΛΗΘΕΙΑ και μόνο ΑΛΗΘΕΙΑ

Δημοσίευση από Master Yoda » 12 Οκτ 2007 20:45

Σε διάφορες συζητήσεις αμφισβητούνται κάποια γεγονότα τα οποία προβάλλονται ως ιστορικές αλήθειες.

Ανοίγω αυτό το topic με αφορμή ένα άρθρο το οποίο διάβασα σε μια εφημερίδα πολιτιστικού συλλόγου.

Κατάγομαι από ένα χωριό της επαρχίας Αμαρίου (νομός Ρεθύμνης). Το 1944 έλαβε χώρα στην Κρήτη η απαγωγή του γερμανού στρατηγού Χάϊνριχ Κράϋπε. Αρχηγός της επιχείρησης ήταν ο εγγλέζος αξιωματικός Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Η όλη ιστορία (να τα πω συνοπτικά μια και δεν είναι αυτό το θέμα μας) έχει ως εξής: Οι Πάτρικ Λη Φέρμορ, Στάνλεϋ Μος, Μανώλης Πατεράκης και Γιώργος Τυράκης (καθώς και ντόπιοι συνεργάτες) απήγαγαν τον στρατηγό (στο νομό Ηρακλείου), κρύφτηκαν στα όρη, πέρασαν από το νομό Ρεθύμνης και τελικά διέφυγαν στη Βόρεια Αφρική.

Όταν εγκατέλειψαν το όχημα του στρατηγού άφησαν μέσα ένα εγγλέζικο μπερέ, ένα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι (αμφιβάλλω αν οι βοσκοί και οι αντάρτες ξέρανε ποια είναι η Αγκάθα Κρίστι) και ένα γράμμα στα αγγλικά. Με αυτά τα "σουβενίρ" οι γερμανοί κατάλαβαν ότι η δουλειά έγινε από εγγλέζους πράκοτορες και όχι από αντάρτες. Ως εκ τούτου, τα όποια αντίποινα είναι περιττά.

Η ομάδα αυτή, κατά την προσπάθεια της να διαφύγει, πέρασε από την επαρχία Αμαρίου. Συγκεκριμένα, πέρασαν από τα χωριά Γερακάρι και Ροδάκινο. Κάποιοι παρουσιάζουν διαφορετικά το δρομολόγιο. Κάποιοι κάνουν λόγο για αντίποινα και ήρωες.

Σε εφημερίδα Αμαριωτών της Αθήνας διάβασα ένα άρθρο με το οποίο ο συγγραφέας επιχειρεί να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια και καταδικάζει αυτά τα ψεύδη.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν χρειαζόμαστε πλαστούς ήρωες και μάρτυρες. Κατά την μακρά ιστορία του τόπου μας υπήρξαν αναρίθμητοι ήρωες. Επιβεβαιωμένα και αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα δείχνουν την ανδρεία και τις αρετές των προγόνων μας. Με το να κατασκευάζουμε και άλλους ήρωες δεν κερδίζουμε κάτι. Απεναντίας, θεωρώ ότι πρόκειται περί ατιμωτικής πράξης. Για να το πω και πιο λαϊκά, γινόμαστε ρόμπες.

Ποια η άποψη σας;
...fear is the path to the dark side of force...

Απάντηση