Δέκα μικροί μύθοι για το 1821

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Κακός
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 354
Εγγραφή: 07 Μαρ 2005 14:22

Δέκα μικροί μύθοι για το 1821

Δημοσίευση από Κακός » 15 Μάιος 2006 22:49

Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ:

Επειδή υποθέτω πως όσα ακολουθούν είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν αντιδράσεις, σπεύδω να καταθέσω, ως εκ των προτέρων απάντηση, την πασίγνωστη ρήση του Σολωμού πως το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό. Καλό θα είναι να τη θυμόμαστε αυτή τη φράση κάθε φορά που η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός, η εθνική τύφλωση και μυθολογία οδηγούν σε απώλεια του κριτικού πνεύματος, ακρογωνιαίου λίθου του Διαφωτισμού αλλά και του δυτικού πολιτισμού γενικότερα, συκοφαντημένου από έναν τυφλό και στρεψόδικο αντιδυτικισμό, δεξιό και «αριστερό». Δύση και δυτικός πολιτισμός δεν είναι μόνο ο Μπους, αλλά και η δυνατότητα που έχει ο Μάικλ Μουρ να εμφανίζεται στη σκηνή κατά την απονομή των Οσκαρ, και να λέει στον Μπους «Ντροπή σας, κύριε πρόεδρε», υπό το (τηλεοπτικό) βλέμμα μερικών δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη, δίχως κανείς να διανοείται ότι θα μπορούσε να τον συλλάβει, να τον εξορίσει, να τον στείλει σε «στρατόπεδο αναμόρφωσης» ή απλώς να του κλείσει το μικρόφωνο. Σε ό,τι αφορά λοιπόν ορισμένους «πατριωτικούς» ή/και «αντιιμπεριαλιστικούς» μύθους που διακονούνται και διακινούνται συστηματικά στη χώρα μας, ιδού - δυστυχώς για όσους βολεύονται με αυτούς - ορισμένες «διορθωτικές επισημάνσεις».

1. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δεν υπήρξαν βίαιοι εξισλαμισμοί στη μετέπειτα ελληνική επικράτεια. Οι Οθωμανοί, εφόσον οι υπόδουλοι λαοί κατέβαλλαν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούσαν, δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Οι μαζικοί εξισλαμισμοί που παρατηρούνται στα Βαλκάνια (Βοσνία, Αλβανία κ.λπ.) έγιναν, κατά κανόνα, με τη θέληση εκείνων που αλλαξοπίστησαν, και ειδικότερα με σκοπό να έχουν καλύτερες σχέσεις με τον κατακτητή και να συμμετέχουν από καλύτερη θέση στη νομή και άσκηση της εξουσίας.

2.. H επάνδρωση των Γενιτσάρων, από ένα χρονικό σημείο και έπειτα τουλάχιστον, δεν γινόταν βιαίως, μέσω «παιδομαζώματος». Αντίθετα μάλιστα, όσο το σώμα αυτό αποκτούσε εξέχουσα θέση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρκετοί γονείς προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τη «σταδιοδρομία» των παιδιών τους μέσω της κατάταξής τους στους Γενίτσαρους.

3. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε - ή συνέτρεχε λόγος να υπάρξει - «κρυφό σχολείο», όπως τουλάχιστον αυτό έχει καταγραφεί στο εθνικό συλλογικό ασυνείδητο. Οποιος ήθελε μπορούσε να μάθει ελληνικά, σερβικά, βουλγαρικά κ.ο.κ. χωρίς να παρενοχλείται από τους κατακτητές, οι οποίοι - επαναλαμβάνω - ενδιαφέρονταν πρωτίστως, αν όχι σχεδόν αποκλειστικά, για την ομαλή καταβολή των κάθε είδους φόρων προς τον σουλτάνο.

4. Ο ρόλος της Εκκλησίας καθ' όλη αυτή την περίοδο υπήρξε τουλάχιστον αμφιλεγόμενος, αν όχι και αρνητικός σε αρκετές περιπτώσεις (προσοχή: της Εκκλησίας, όχι της θρησκείας). Τα παραδείγματα, πολλά και γνωστά, ξεκινούν από τους ανθενωτικούς της εποχής της Αλωσης και φθάνουν ως τις παραμονές του 1821, με τον λυσσαλέο πόλεμο κατά των οπαδών του Διαφωτισμού, των Φιλικών κ.λπ.

5. H εξέγερση που άρχισε το 1821 είχε ουσιαστικά κατασταλεί (μόνο μικρές εστίες αντίστασης απέμεναν, οι οποίες ήταν θέμα χρόνου να σβήσουν και αυτές), όταν τον Ιούλιο του 1827 οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι αποφάσισαν να δημιουργηθεί ελληνικό κράτος, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει λίγους μήνες μετά η Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

6. Μπορεί αυτό να μην αρέσει διόλου σε ορισμένους και να μην ταιριάζει με την εθνική μας μυθολογία, αλλά στους «δόλιους», «αναξιόπιστους» κ.ο.κ. Συμμάχους οφείλει, λοιπόν, εν πολλοίς η Ελλάδα την ανεξαρτησία της και την κρατική της (προσοχή: όχι την εθνική) υπόσταση. Οι ίδιοι αυτοί Σύμμαχοι, με την ίδια ή διευρυμένη «σύνθεση», ήταν επίσης εκείνοι που - και για δικούς τους βέβαια λόγους, αλλά το γεγονός παραμένει - προσέφεραν στην Ελλάδα τη Θεσσαλία το 1881, απέτρεψαν την προέλαση των Τούρκων προς την Αθήνα το 1897, έβαλαν την υπογραφή τους στη Συνθήκη των Σεβρών το 1920.

7. Στον ένοπλο αγώνα κατά των Τούρκων μετείχαν ποικίλων εθνικών προελεύσεων κάτοικοι του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, των οποίων η εθνική συνείδηση βρισκόταν εν πολλοίς στο στάδιο της διαμόρφωσης. Τόσο ο «Θούριος» του Ρήγα, με τις αναφορές του στο πλήθος των υπόδουλων στους Οθωμανούς εθνοτήτων, όσο και η καταγωγή αρκετών πρωταγωνιστών της Επανάστασης (Αρβανίτες της Υδρας και των Σπετσών, Σουλιώτες, Βλάχοι, σλαβόφωνοι κ.ά.) βεβαιώνουν «του λόγου το ασφαλές».

8. Και πάλι όχι επειδή οι Σύμμαχοι είναι εξ ορισμού «φιλέλληνες» ή «μεγαλόψυχοι», αλλά επειδή η χώρα ευτύχησε να ακολουθήσει τότε πολιτική σωστών συμμαχιών και ανοιχτών οριζόντων (αντί να παίξει τον ρόλο της μικρής «ανάδελφης» που κάθεται και κλαίει), η Ελλάδα υπήρξε η μεγάλη ευνοημένη από τη «μοιρασιά» στα Βαλκάνια μεταξύ 1910 και 1920. Ετσι η Θεσσαλονίκη έγινε «συμπρωτεύουσα» της Ελλάδας, αν και το 1912 ο πληθυσμός τής πόλης περιλάμβανε περίπου 40% Εβραίους, 25% Τούρκους, 20% Ελληνες και 15% άλλους.

9. Οταν μιλάμε συνεχώς και με τόση ευκολία για «χαμένες πατρίδες», καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως «χαμένες πατρίδες» υπάρχουν για όλους εκείνους τους οποίους αφορούσε η ανταλλαγή πληθυσμών, και όχι μόνο για τους Ελληνες. Χρήσιμη, από αυτή την άποψη, θα ήταν και η παράθεση ορισμένων στοιχείων που συστηματικά αγνοούμε ή αποσιωπούμε, όπως ότι στα τέλη του 19ου αιώνα στο Ρέθυμνο οι μουσουλμάνοι ήταν περισσότεροι από τους χριστιανούς, ότι τα Γιαννιτσά ήταν μία από τις ιερές πόλεις των Τούρκων ή ότι το 1913 ο ελληνικός πληθυσμός του Κιλκίς ήταν λιγότερο από 5%!

10. Τέλος, όταν γίνεται λόγος για την εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών από την «προαιώνια κοιτίδα» τους Μικρά Ασία, μπορεί το σχήμα αυτό να χαϊδεύει τα αφτιά των κάθε λογής «ελληνόψυχων» και «πατριδολάγνων», αλλά - δυστυχώς και πάλι γι' αυτούς - η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Με εξαίρεση ορισμένους συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς, κυρίως στον Πόντο και στην Καππαδοκία, οι περισσότεροι από τους Ελληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κάτω από δραματικές συνθήκες τη Μικρά Ασία το 1922-23 ήταν οικογένειες που, αναζητώντας καλύτερη τύχη, είχαν μεταναστεύσει εκεί από την ηπειρωτική Ελλάδα και από τα νησιά του Αιγαίου κατά τον 19ο αιώνα.

Αυτά, και μην ξεχνάμε: κάθε φορά που ο πειρασμός, με το πρόσωπο ενός αγγελικού στην όψη αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνου ψευδοπατριωτισμού, χτυπά την πόρτα, ας τον ξορκίζουμε... με τη φράση του Σολωμού.

του Ανδρέα Παππά
κ. Ανδρέας Παππάς είναι επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής. Διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του «Υπο-γλώσσια, B´»

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Re: Δέκα μικροί μύθοι για το 1821

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 16 Μάιος 2006 00:56

Κακός έγραψε:Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ:

του Ανδρέα Παππά
κ. Ανδρέας Παππάς είναι επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής. Διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του «Υπο-γλώσσια, B´»
Δεν θα καθήσω να αντικρούσω τα γραφόμενα από το ΒΗΜΑ.
Θα ήθελα μόνο να θυμήσω ότι ο συγγραφέας του παρόντος άρθρου Κακέ είναι ένας μεταφραστής στο επάγγελμα και όχι ιστορικός.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια εφημερίδα σαν το ΒΗΜΑ του δίνει βήμα για να αναλύσει ιστορίκά γεγονότα και να ξαναγράψει την ιστορία ενός κράτους.
Τελικά σε τούτη την χώρα είσαι ότι δηλώσεις. Όλοι κάνουν για όλα.

Αντιγραφω απο τον moderator του www.insomnia.gr.
Tο δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και την υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά.
Tasos Zakynthos

Άβαταρ μέλους
fluke
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 433
Εγγραφή: 12 Ιαν 2005 21:12

Δημοσίευση από fluke » 16 Μάιος 2006 09:23

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται αυτά. Η Τουρκοκρατία με την έννοια που τη διδαχθήκαμε στα σχολεία είχε τελειώσει πολύ πριν από την "επανάσταση". Σίγουρα τόσο ο τρόπος που έγινε η άλωση, ο επεκτατισμός και φανατισμός των Τούρκων, όσο και η εν γένει ιμπεριαλιστική πολιτική της οθωμανικής αυτοκρατορίας και η εκδήλωση αυτών με τρόπους που ξέρουμε αποτέλεσαν πάγιες τακτικές στα έτη που ακολούθησαν την υποδούλωση.

Όμως πρέπει να δούμε ότι όσο πέρναγαν τα έτη δημιουργήθηκαν συνθήκες όπου οι Έλληνες βρήκαν τρόπους να εκφράζονται, να αποκτούν δικαιώματα, εξουσία, οικονομικά ωφέλη, να ελέγχουν τις εμπορικές συναλλαγές κλπ.* Ουσιαστικά άρχισε να γίνεται αυτό που συνέβη παλαιότερα με το Βυζάντιο, δηλαδή υπήρχε ένα μέρος της αυτοκρατορίας με Ελληνική συνείδηση και το οποίο άρχισε να λειτουργεί σαν Ελληνιστική επαρχία.
Υπάρχει μια θεωρία η οποία λέει ότι το μεγαλύτερο λάθος εκείνη την εποχή ήταν η επαναστάση. Έτσι όπως οδηγούνταν τα πράγματα σύντομα θά είχαμε ολοκληρωτική επικράτηση του Ελληνικού στοιχείου πάνω στην Οθωμανία μέσω του Εξελληνισμού αυτής μετά από κάποιες γενιές.
Μήπως πρέπει κάποιος να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ήταν (και) αυτός ο λόγος για τον οποίο οι μεγάλες δυνάμεις υποκίνησαν την επανάσταση και υποστήριξαν με θέρμη τη δημιουργία ελληνικού κράτους όταν επί 4 αιώνες αδιαφορούσαν επειδικτικά?

*Μην ξεχνάμε ότι τον αγώνα της απελευθέρωσης των υποστήριξαν οικονομικά Έλληνες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, κυρίως εφοπλιστές (κάτι που θα ήταν αδύνατον σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας που περιγράφεται στα ιστορικά μας βιβλία).
Through these city nightmares you'd walk with me And we'd talk of it with idealistic assurance That like these urban nightmares We'd blacken each other skies

Άβαταρ μέλους
Astral
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 186
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2004 18:29

Δημοσίευση από Astral » 16 Μάιος 2006 10:15

Τι μας λέτε ρεεεεε, Είναι δυνατών, Σε λίγο θα γράψουνε ότι μόνοι τους έφυγαν απο εκεί οι Πόντιοι για αναζήτηση καλύτερης ζωής... Ρε δεν πάτε να κουρέψετε αυγά όλοι εσείς οι ιστορικοί παπαρδολόγοι. Έλεος, δηλαδή ο παππούς μου έφυγε απο εκεί και αφησε όλοι την περιουσία του στους Τούρκους για να βρεί καλήτερη ζωή στον Καύκασο, και αργότερα άφησε ξανά το Καύκασο και την περιουσία του στα τσιράκια του κουμπάρου του Στάλιν, Μπέρια και πήγε στην Νότια Ασία για ναξαναβρεί καλήτερο μέλον;;;

Ε τότε να πάτε και εσείς να αφήσετε της περιουσίες σας σε μάς και να πάτε στο Ισραίλ, στην Τουρκία και εγώ δεν ξέρω που αφού μου λέτε τέτοιες παπαριές ... Άντε Γειά...
Η ατιμωρησία είναι μια ανοιχτή πληγή στην ανθρώπινη ψυχή.

Άβαταρ μέλους
necrosauron
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 222
Εγγραφή: 27 Δεκ 2005 17:45

Δημοσίευση από necrosauron » 17 Μάιος 2006 22:15

Κακός έγραψε:Δύση και δυτικός πολιτσμός δεν είναι μόνο ο Μπους , αλλά και η δυνατότητα να εμφανίζεται ο Μαικλ Μουρ στην τελετή απονομής των όσκαρ και να λέει στον Μπους ντροπήσας κύριε πρόεδρε υπο το τηλεοπτκό βλέμμα μερικών δισεκατομμυρίων κατοίκων τιυ πλανήτη , δίχως κανείς να διανοείται ότι θα μπορούσε να τον συλλάβει , να τον εξορίσει , να τον στείλει σε στρατόπεδο αναμμόρφωσης η απλώς να του κλείσει το μικρόφωνο .
Αναρωτιέμαι , αν κάποιος δεν είναι τόσο διάσημος όσο ο Μουρ και πει τα ίδια ισχύει αυτό ? Το Γκουαντανάμο τι είναι ? Τα βασανιστήρια αντιφρονούντων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν ? Όσον αφορά για τις αλήθειες τα 1,2,3,4,5,7,9 είναι όντως πραγματικότητα .
"Τhe World Is Full of Kings and Queens Who Blind Your Eyes Then Steal Your Dreams" Black Sabbath - Heaven and Hell - Heaven and Hell

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 18 Μάιος 2006 01:03

necrosauron έγραψε: Όσον αφορά για τις αλήθειες τα 1,2,3,4,5,7,9 είναι όντως πραγματικότητα .
Τότε necrosauron ας είμαστε ευγνώμονες για την 400ετία.
Αλλά άν όλα αυτά αληθεύουν γιατί ο Σολωμός μιλώντας για τα Ιόνια Νησιά αναφέρει " Μόνο που΄ναι αλυσωμένο το καθένα τεχνιτά, και στο πρόσωπο γραμμένο, έχει ψεύτρα ελευθεριά!"
Γιατί δεν αναφέρει το ίδιο και για την υπόλοιπη Ελλάδα;
Αλλά ξέχασα! Τον Σολωμό θα ακούμε τώρα; Εδώ μιλάει ο Παππάς και το ΒΗΜΑ.

Tο δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και την υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά.
Tasos Zakynthos

Άβαταρ μέλους
μιχάλης
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 405
Εγγραφή: 07 Σεπ 2004 12:28

Δημοσίευση από μιχάλης » 18 Μάιος 2006 01:16

Μιλάει και ο διεθνώς καταξιωμένος ιστορικός necrosauron...

Αλλά επειδή μου μπαίνουν σκέψεις ότι μπορεί και να είναι έτσι, για βάλτε και καμία (σοβαρή) παραπομπή, του στυλ Necrosauron, Pappas, A., et al, 2005-2006!!!

Άβαταρ μέλους
necrosauron
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 222
Εγγραφή: 27 Δεκ 2005 17:45

Δημοσίευση από necrosauron » 18 Μάιος 2006 13:56

Kαι ο καταξιωμένος ιστορικός μιχάλης με διαψεύδει . Δε μου λες τι πετας ειρωνείες ? Εγώ πιστεύω ότι αυτά είναι αλήθεια . Εσύ έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις κάτι αντίθετο . Όμως δε σου δίνω το δικαίωμα να με ειρωνεύεσαι . :evil: :evil: :evil: Ο Καραισκάκης αλήθεια , τι γλώσσα μιλούσε ???
"Τhe World Is Full of Kings and Queens Who Blind Your Eyes Then Steal Your Dreams" Black Sabbath - Heaven and Hell - Heaven and Hell

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 19 Μάιος 2006 10:55

Ας ξεχάσουμε αν ο κος Παππάς είναι καταξιωμένος ιστορικός. Άλλωστε στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι οι καταξιωμένοι, μή στρατευμένοι ιστορικοί. Αυτά που γράφει έχουν μέσα αλήθειες ή όχι; Αυτό πρέπει να είναι το θέμα μας.

Τάσος Χαρτάς
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 687
Εγγραφή: 13 Μαρ 2005 16:17

Δημοσίευση από Τάσος Χαρτάς » 19 Μάιος 2006 13:30

Dorian έγραψε:Ας ξεχάσουμε αν ο κος Παππάς είναι καταξιωμένος ιστορικός. Άλλωστε στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι οι καταξιωμένοι, μή στρατευμένοι ιστορικοί. Αυτά που γράφει έχουν μέσα αλήθειες ή όχι; Αυτό πρέπει να είναι το θέμα μας.
Όχι Dorian δεν είναι αυτό το θέμα μας. Πρέπει και να εξετάσουμε ποιός γράφει, τι γράφει, πότε το γράφει, και για ποιό λόγο το γράφει.
Εκτός και άν ψάχνουμε για μετά Χριστόν προφήτες.

Πιστεύω πως αν εξετάσουμε,π.χ. (για να πάμε σε ποιό κοντινά σε εμάς γεγονότα) την ιστορία της κατοχής της Ελλάδος από τους Γερμανούς κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο από την πλευρά των συνεργάτων των Γερμανών θα δούμε ότι μάλλον η κατοχή ωφέλησε παρά έβλαψε την χώρα.
Μάλιστα αν η Γερμανία είχε κερδίσει και τον πόλεμο, ανδριάντας αυτών των κυρίων θα υπήρχε σε κάθε πλατεία.

Τώρα για να γυρίσουμε στην 400ετία.
Τα λεγόμενα του κυρίου Παππά και κάθε κυρίου Παππά θα πρέπει να περνούν από το κόσκινο για το άν είναι μέρος της προσπάθειας κάποιας πολιτικής ομάδας που θέλει με κάθε τρόπο να ξαναγράψει την ιστορία.
Αυτοί οι κύριοι πρίν λίγα χρόνια υποστήριζαν πως η επανάσταση του '21 ήταν μια κοινωνική επανάσταση στο στύλ της Ρώσικης ή του Μάη του '68 στην Γαλλία.
Λέγε, λέγε πιστεύουν όλο κάτι θα μείνει.

Tο δικαίωμά σας να ομιλείτε δεν περιλαμβάνει και την υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά.
Tasos Zakynthos

Απάντηση