ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Απάντηση
e-telescope.gr
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Δημοσίευση από e-telescope.gr » 05 Ιαν 2011 03:00

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Λίγες περίοδοι της Ελληνικής ιστορίας είναι τόσο πυκνές σε σημαντικά γεγονότα όσο αυτή που αρχίζει με τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και τελειώνει με τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Η περίοδος αυτή, μαζί με εκείνη που ακολουθεί έως το τέλος της δεκαετίας του 1940, σημάδεψε με τρόπο σχεδόν μόνιμο την Ελληνική πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή.

Αυτά τα τέσσερα και κάτι χρόνια άφησαν πίσω τους περίπου 400.000 νεκρούς (με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις) και μια χώρα με κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό και λεηλατημένη οικονομία, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα της κατεχόμενης Ευρώπης, σύμφωνα με τη Διάσκεψη Επανανορθώσεων που συγκλήθηκε στο Παρίσι το 1950. Ο δείκτης πολεμικών ζημιών της Ελλάδας ήταν μεγαλύτερος ακόμα και από αυτόν της κατεστραμμένης μετά τον πόλεμο Γερμανίας: 170% για την Ελλάδα, 135% για τη Γερμανία, (92% για τη Γαλλία, 20% για τη Μ. Βρετανία).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-telescope.gr

Thomas
Επισκέπτης

Re: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Δημοσίευση από Thomas » 26 Ιαν 2011 22:29

Τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για μια προσπάθεια πραγματικά σημαντική, όσο και δύσκολη.
Ξεκινήσατε από μια περίοδο "επικίνδυνη" και δύσκολη, όμως θα συμφωνήσω απόλυτα ότι το κεφάλαιο της εθνικής αντίστασης και των Δεκεμβριανών είναι κομβικό για την εξέλιξη της κοινωνίας και της πολιτικής μέχρι τις μέρες μας.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμα και στη Βρετανική πολιτική δεν υπήρχε μία μόνο τάση σε ότι αφορά τα ελληνικά πράγματα. Η γραμμή του Foreign Office που σε μεγάλο βαθμό αντιπροσώπευε και την πολιτική του Τσώρτσιλ, ερχόταν πολλές φορές σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της στρατιωτικής διοίκησης, αρχικά του Γουίλσον και στη συνέχεια του Αλεξάντερ. Στην Ελλάδα αυτό εκφράστηκε και μέσω των διαφορών του Μάγιερς και του Γούντχαουζ και εν μέρει προκάλεσε και την αντικατάσταση του πρώτου από τον δεύτερο.


Εικόνα
Το σχόλιο κατατέθηκε στο σύστημα σχολιασμού άρθρων του e-telescope.gr κατά την περίοδο που το forum ήταν εκτός λειτουργίας.
Με την επανέναρξη της λειτουργίας του forum τα σχόλια μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα θέματα

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Re: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 12 Νοέμ 2012 11:20

Κατ' αρχήν να σημειώσω ότι σε επίπεδο τίτλων, στο χρονολόγιο (http://www.e-telescope.gr/el/articles/h ... melineid=3 ) έχουν ήδη εισαχθεί και τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου του Εμφυλίου. Ελπίζω μέσα στο έτος να μπορέσω να συμπληρώσω και τις σχετικές εγγραφές (σύντομη αναφορά στο κάθε γεγονός).

Πέρα από την προσωπική αγάπη για την ιστορία, πιστεύω ότι η σωστή αντίληψη γεγονότων και καταστάσεων του σήμερα απαιτεί γνώση της ιστορίας.

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Re: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Δημοσίευση από Alex » 13 Νοέμ 2012 12:25

Όντως τα γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου είναι πυκνά και εξόχως σημαντικά. Αυτό που θα ξεχώριζα ήταν οι αναταραχές στις ελληνικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, ο τρόπος χειρισμού και αντιμετώπισης των οποίων από τους Άγγλους ήταν ένας προάγγελος όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν μετά την απελευθέρωση. Πέρα και από την κατάσταση στα ελληνικά βουνά, πέρα ακόμα και από τις συγκρούσεις ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ, τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει τους απεσταλμένους του ΕΑΜ και των λοιπών αντιστασιακών οργανώσεων σε εντελώς διαφορετικούς χειρισμούς και αντιμετώπιση στις συναντήσεις του Λιβάνου και της Καζέρτας.

Άβαταρ μέλους
Count Orlof
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2012 15:27

Re: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Δημοσίευση από Count Orlof » 19 Νοέμ 2012 14:51

Είναι ντροπή και μόνο να συζητάτε για λάθη των εκπροσώπων του ΕΑΜ. Και σταματείστε με την καραμέλα της εθνικής αντίστασης. Υπήρχε νόμιμη ελληνική κυβέρνηση στην Αίγυπτο και ελληνικός στρατός στη Β. Αφρική. Στην Ελλάδα, με ελάχιστε εξαιρέσεις, δεν υπήρχαν αντιστασιακές οργανώσεις, υπήρχε το ΚΚΕ που ετοίμαζε τις δυνάμεις του για την κατάλυση του ελληνικού κράτους όταν θα ερχόταν η απελευθέρωση, όπως και έκανε.
The truth is out there

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Re: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Δημοσίευση από Alex » 20 Νοέμ 2012 13:29

Η νομιμότητα της Ελληνικής κυβέρνησης της Μέσης Ανατολής είναι από μόνη της ένα θέμα συζήτησης. Τί την νομιμοποιούσε; Οι τελευταίες εκλογές είχαν γίνει το 1936, πριν την δικτατορία της 4ης Αυγούστου, άρα εκλογική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση δεν υπήρχε.

Το 1941 που ιδρύθηκαν οι 2 κύριες αντιστασιακές οργανώσεις, το ΕΑΜ και ο ΕΔΕΣ, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να ισχυρισθεί κανείς είναι ότι ιδρύθηκαν εν όψει της απελευθέρωσης (αναφέρομαι στη διατύπωσή σου για το ΚΚΕ και την κατάλυση του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση). Εκείνη την εποχή η Γερμανία ήταν ακόμα αήτητη, οι ΗΠΑ δεν είχαν μπει στον πόλεμο, η Αγγλία ήταν κλεισμένη στο νησί και η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε, επομένως η πιο πιθανή εξέλιξη ήταν η επικράτηση της Γερμανίας στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Επιπλέον και στα επόμενα χρόνια, αν το ΚΚΕ είχε εξ' αρχής ώς στόχο τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας τότε δε θα είχε εμφανισθεί σε καμία από τις συναντήσεις που έγιναν στη Μέση Ανατολή, απλά θα απείχε. Όμως μην ξεχνάς ότι το ΕΑΜ, είχε μεν στις ρίζες και τις βάσεις του το ΚΚΕ, όμως τόσο σε επίπεδο συγκρότησης όσο και στην απήχησή του ήταν πολύ ευρύτερο, καλύπτοντας ένα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού λαού.

Τέλος, είναι ίσως η πρώτη φορά που ακούω από κάποιων να ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε εθνική αντίσταση. Όποιο βιβλίο ιστορίας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου κι αν ανοίξεις, ελληνικό ή ξένο, από τον Churchill μέχρι την επίσημη ιστορία του "Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου" του Υπουργείου Άμυνας της Σοβιετικής Ένωσης, και από τον Κορδάτο μέχρι εκδόσεις του ΓΕΣ, θα βρείς πλούσιες αναφορές στην ιστορία των οργανώσεων της εθνικής αντίστασης και της δράσης τους. Και μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά και στις αναφορές σχετικά με τα τάγματα ασφαλείας, έχει σημασία.

Άβαταρ μέλους
Count Orlof
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2012 15:27

Re: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Δημοσίευση από Count Orlof » 27 Νοέμ 2012 15:08

Alex έγραψε:Η νομιμότητα της Ελληνικής κυβέρνησης της Μέσης Ανατολής είναι από μόνη της ένα θέμα συζήτησης. Τί την νομιμοποιούσε;
Ποιός ήταν ο αρχηγός του Ελληνικού κράτους? Ο Βασιλιάς. Ποιός όρκισε την κυβέρνηση? Ο Βασιλιάς. Άρα ήταν νόμιμη, τελεία και παύλα.
Alex έγραψε:Όμως μην ξεχνάς ότι το ΕΑΜ, είχε μεν στις ρίζες και τις βάσεις του το ΚΚΕ, όμως τόσο σε επίπεδο συγκρότησης όσο και στην απήχησή του ήταν πολύ ευρύτερο, καλύπτοντας ένα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού λαού.
Ναι, με την τρομοκρατία και τα κονσερβοκούτια.
The truth is out there

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Re: ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Από το ΟΧΙ στη Βάρκιζα

Δημοσίευση από Alex » 13 Δεκ 2012 21:25

Πάμε πολύ πίσω. Η επάνοδος του Βασιλιά έγινε με ένα (από τα πολλά) νόθο δημοψήφισμα, άρα και η δική του νομιμότητα αμφισβητείται εν τη γεννέσει της. Επιπλέον επί 5 χρόνια "ανέχθηκε" ένα δικτατορικό καθεστώς, αθετώντας το ρόλο του ώς συνταγματικός μονάρχης. Όσο για τα κονσερβοκούτια, με συγχωρείς αλλά σε συζητήσεις εξ΄αρχής αφοριστικές δε μπορώ να μπω. Έχεις να αναφέρεις γεγονότα; Κάντο συγκεκριμένα.

Απάντηση