Εκκίνηση λειτουργίας του forum

Απάντηση
Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Εκκίνηση λειτουργίας του forum

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 15 Φεβ 2004 22:32

Το e-telescope συμπληρώνει σε λίγες μέρες 2 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό, και όχι μόνο, διαδίκτυο, ως .gr και πάνω από 2,5 χρόνια, αν υπολογίσει κανείς και τα παλιά, καλά, geocities.

Τα χρόνια αυτά δεν ήταν εύκολα, πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι όταν κάποιος προσπαθεί να συντηρήσει και να διατηρήσει με συνέπεια, τη λειτουργία ενός διαδικτυακού χώρου περιεχομένου, στον ελεύθερο χρόνο του, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα θέματα σχεδιασμού του site, αλλά κυρίως την «υποχρέωση» τεκμηριωμένης, αντικειμενικής και ενδιαφέρουσας για τους αναγνώστες αρθρογραφίας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που με διάφορους τρόπους συνεισέφεραν στην προσπάθεια αυτή. Φίλοι και γνωστοί, ή και άνθρωποι με τους οποίους η μοναδική επαφή είναι μέσω e-mail συνέγραψαν άρθρα, διατύπωσαν ιδέες και προτάσεις και παρείχαν ηθική υποστήριξη όταν χρειάστηκε.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των αναγνωστών-επισκεπτών του e-telescope. Τον Ιανουάριο του 2004 οι επισκέπτες του e-telescope έφτασαν τους 15.421 (visits), με 185.688 αναγνώσεις σελίδων (page-views ή hits), Εξίσου ενθαρρυντική σε όλη αυτή την πορεία ήταν η επικοινωνία με τους αναγνώστες. Πολλοί ήταν αυτοί που μέσω e-mail έστειλαν τα εύσημα ή τις παρατηρήσεις τους, σχολίασαν άρθρα συμφωνώντας ή διαφωνώντας με το περιεχόμενό τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που χρειάστηκε να «απολογηθώ» γιατί το e-telescope δεν ανανεώνει την ύλη του πιο συχνά, ή για την καθυστέρηση κάποιας από τις μηνιαίες ανανεώσεις περιεχομένου.

Περίπου πριν από 1 χρόνο ξεκίνησε η δημοσίευση άρθρων του e-telescope και στα αγγλικά, με αποτελέσματα πέρα από κάθε προσδοκία. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται συνεχώς, όμως το μεράκι που είναι και η αιτία ύπαρξης του e-telescope παραμένει ζωντανό και τροφοδοτείται συνεχώς από τη σχέση και την επαφή με τους αναγνώστες-επισκέπτες, ίσως και από την καλώς νοούμενη, ελπίζω, ματαιοδοξία ή/και φιλοδοξία.
Θεωρώντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του διαδικτύου είναι η διαδραστικότητά του θεώρησα ότι ενώ καλό είναι και το e-mail, μια πιο άμεση και πιο ανοικτή γραμμή επικοινωνίας είναι απαραίτητη. Ιδέες υπήρξαν πολλές, κάποιες τεχνικά μη εφαρμόσιμες, κάποιες άλλες απαγορευτικές στα πλαίσια ενός ουσιαστικά ανύπαρκτου προϋπολογισμού λειτουργίας του e-telescope. Έτσι ως πιο εφικτή λύση προκρίθηκε η λειτουργία ενός forum, μιας κοινότητας συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.

Καθόλου πρωτοποριακό θα πείτε κάποιοι από εσάς και δε θα διαφωνήσω. Αλλωστε το e-telescope ποτέ δεν ήταν στον αφρό σε ότι αφορά τη χρήση διαδικτυακών τεχνολογιών. Όμως αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι απόψεις και ο λόγος και η λύση ενός forum καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις.
Σας καλώ λοιπόν στο forum του e-telescope που τίθεται σε λειτουργία από σήμερα, για να συζητήσουμε.

Διατυπώστε την άποψή σας για τα γραφόμενα σε άρθρα του e-telescope, διαφωνώντας ή συμφωνώντας, προσθέτοντας στοιχεία που ο αρθρογράφος μπορεί να μην είχε υπ’ όψιν του ή δεν αξιολόγησε σωστά. Για κάποια άρθρα θα βρείτε ήδη ανοιγμένες κάποιες συζητήσεις. Στο εισηγητικό κείμενο κάθε συζήτησης θα βρείτε και το link για το συγκεκριμένο άρθρο, όπως και αντίστροφα στο άρθρο το link για τη σχετική συζήτηση. Μπορείτε να ξεκινήσετε και εσείς συζήτηση, εφόσον δεν υπάρχει, για κάποιο άρθρο.

Ανοίξτε δικά σας θέματα συζήτησης: ξεκινήστε μια συζήτηση για κάποιο θέμα που σας ενδιαφέρει ή σας απασχολεί.

Προτείνετε θέματα για τα οποία θα θέλατε να δείτε άρθρα στο e-telescope.

Ψηφίστε σε ψηφοφορίες για διάφορα θέματα, ή προτείνετε εσείς θέματα για ψηφοφορίες.

Διατυπώστε ιδέες και προτάσεις για το e-telescope.

Όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε την ποιότητα ενός forum δεν την ορίζει ούτε η τεχνολογική πλατφόρμα που το υποστηρίζει, ούτε κάν ο Διαχειριστής ή οι Συντονιστές των συζητήσεων. Τη ορίζουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Σε αυτή την προσπάθεια θα ήθελα να σας βρώ συμπαραστάτες και συνομιλητές και σας μεταφέρω την πρόσκληση-πρόκληση να δημιουργήσουμε μια πραγματικά αξιόλογη κοινότητα συζήτησης.

Τέλος, να ευχαριστήσω τους φίλους που ανέλαβαν τους ρόλους του Διαχειριστή και των Συντονιστών του forum και θα αφιερώσουν κομμάτι από τον ελεύθερο χρόνο τους στη υποστήριξή του. Ελπίζω σύντομα να προκύψει η ανάγκη για πολλούς περισσότερους συντονιστές και αυτοί να είναι κάποιοι από εσάς.

Κώστας Δελήμπασης

Απάντηση