Η εξόντωση των μηχανικών

ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ και επαγγελματικά δικαιώματα
Απάντηση
Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 06 Νοέμ 2012 14:35

Ενώ η Ελλάδα γκρεμίζεται και ξεπουλιέται περιμένοντας μάταια την ανάπτυξη, οι Έλληνες μηχανικοί, από τους κύριους φορείς και συντελεστές κάθε παραγωγικής διαδικασίας από τα εργοστάσια μέχρι τα εργοτάξια, διώκονται και απαξιώνονται.

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ίσως το μοναδικό ταμείο της χώρας που ποτέ δεν έλαβε την κρατική συμμετοχή στην τριμερή χρηματοδότηση, δηλαδή ποτέ δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό ήταν αποτέλεσμα μεγάλων εισφορών των μηχανικών σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Σήμερα, τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ αγνοούνται στα βάθη των θησαυροφυλακίων της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου αφού αναγκαστικά και εκβιαστικά τοποθετήθηκαν σε ομόλογα, χωρίς τη συναίνεση των μετόχων, και μοναδικών δικαιούχων, κουρεύτηκαν. Ότι απέμεινε πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον για να βουλωθούν τρύπες, εντός και εκτός ΕΤΑΑ. Πρόκειται για εκείνα τα ίδια αποθεματικά, το υγιές μέγεθος των οποίων χρησιμοποιούταν, δεκαετίες τώρα, ώς η κύρια δικαιολογία για το ύψος των εισφορών των μηχανικών.

Το 2008 με το Ν.3655/2008, το ΤΣΜΕΔΕ ενώθηκε με τα ταμεία των δικηγόρων-συμβολαιογράφων και των υγειονομικών, δημιουργώντας το ΕΤΑΑ. Παρότι το ΤΣΜΕΔΕ είχε τα μεγαλύτερα αποθεματικά, τη μεγαλύτερη αναλογία εργαζόμενων/συνταξιούχους, και τις καλύτερες αναλογιστικές προβλέψεις, οι μηχανικοί εξακολουθούσαν να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές από γιατρούς και δικηγόρους. Αν η συνένωση των ταμείων έγινε με βάση την ομοιογένεια των ασφαλισμένων, η κοινή λογική δεν επιβάλλει και αντίστοιχες εισφορές;

Η χαριστική βολή έρχεται με την ψήφιση του μακροπρόθεσμου (Ν.3986/2011) από όπου προκύπτει ότι οι ήδη υπέρογκες εισφορές των μηχανικών πρέπει να αυξηθούν επιπλέον, στα πλαίσια της οριζόντιας αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Αξίζει όμως να παρατηρήσει κανείς πώς διαμορφώνονται οι νέες εισφορές για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται:

ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ (έως 31/12/1992), ελεύθεροι επαγγελματίες
Νομικός: 170 ευρώ/μήνα
Υγειονομικός: 190 ευρώ/μήνα
Μηχανικός: 385 ευρώ/μήνα

ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ (μετά την 1/1/1993), ελεύθεροι επαγγελματίες στη 2η ασφαλιστική κατηγορία
Νομικός: 221 ευρώ/μήνα
Υγειονομικός: 346 ευρώ/μήνα
Μηχανικός: 423 ευρώ/μήνα
(στοιχεία από τους διαδικτυακούς τόπους των ταμείων το Σεπτέμβριο 2012)

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργού Εργασίας Φ.80000/οικ.16397/635/14-7-2011, οι νεοασφαλιζόμενοι υπάγονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, ενώ όσοι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 έχουν την 31/12/2011 τουλάχιστο 3 έτη ασφάλισης κατατάσσονται στη 2η ασφαλιστική κατηγορία. Στη συνέχεια και ανά τριετία οι ασφαλισμένοι μεταπίπτουν στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Με απλά λόγια ένας μηχανικός που πρωτοασφαλίστηκε το 2000, ξεκινά από τη 2η κατηγορία και το 2018 θα είναι ήδη στην 4η ασφαλιστική κατηγορία που σημαίνει μηνιαίες εισφορές 576 ευρώ (τα αντίστοιχα ποσά για νομικό είναι 300 ευρώ και για υγειονομικό 473).

Οι συγκρίσεις με τους άλλους επαγγελματίες δεν αποσκοπούν στη δημιουργία έντασης μεταξύ επαγγελματικών ομάδων, αλλά τεκμηριώνουν την αδικία που υφίσταται ο κλάδος των μηχανικών, όχι από τους γιατρούς ή τους δικηγόρους, αλλά από την εκτελεστική εξουσία, με τη διακριτική ανοχή του ΤΕΕ και της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ. Όσο για την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα της ασφάλισης σε επίπεδο συνταξιοδοτικών παροχών, πέραν του ότι δεν υφίσταται, αποτελεί κενό γράμμα στη σημερινή αβεβαιότητα. Την ίδια στιγμή αντικείμενο συζήτησης στις δικοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Αττικής η οποία θα κοστίσει στο ΤΣΜΕΔΕ πολύ περισσότερα από όσα θα κερδίσει από τις αυξήσεις των εισφορών (ο νοών νοείτο).

Οι παραπάνω εισφορές, εν μέσω περιόδου κρίσης, με μειωμένο έως μηδενισμένο κύκλο εργασιών για τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες και μειώσεις αποδοχών για τους μισθωτούς, δημιουργούν απλά και καθαρά πρόβλημα προσωπικής και επαγγελματικής επιβίωσης. Επιπλέον για ένα μηχανικό, η σύνδεση της επαγγελματικής του ιδιότητας με την εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να του αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ανεργία, αλλά και με τη διαγραφή από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ να συναντά πλήθος προσκόματα και δυσκολίες καθώς δεν προβλέπεται από τον καταστατικό νόμο ίδρυσης του ΤΕΕ, δημιουργούν μια κατάσταση εγκληματικής ομηρίας και εκβιασμού.

Απέναντι σε αυτά τα ζητήματα η διοίκηση του ΤΕΕ κινείται στις κατεύθυνσεις πολιτικής λύσης (διάλογος με τον αρμόδιο υπουργό ώστε να νομοθετήσει διορθωτικά) και δικαστικής διεκδίκησης. Ένας κακόβουλος σχολιαστής θα μπορούσε βάσιμα να ισχυριστεί ότι απλά κωλυσιεργεί.

Οι συνθήκες της εποχής, με τα αμέτρητα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ επαγγελματικών ομάδων και της κεντρικής εξουσίας, με τη συνεχή μείωση του βιοτικού επιπέδου σχεδόν όλων των ελλήνων, με συνεχή εισπρακτικά μέτρα και μειώσεις στις απολαβές, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη όποια προσπάθεια πολιτικής λύσης. Τόσο εξαιτίας του μειωμένου ενδιαφέροντος της κεντρικής εξουσίας να ακούσει τους μηχανικούς και το ΤΕΕ (όπως αποδεικνύεται από τη στάση του Υπουργού Εργασίας, αλλά και από τη συζήτηση σχετικής επερώτησης στη Βουλή στις 23/1/2012), όσο και εξαιτίας του πολιτικού κόστους που θα είχε οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μηχανικοί δεν είναι η πιο συμπαθής επαγγελματική ομάδα, κατάσταση στην οποία συνέβαλαν τα μέγιστα οι τελευταίες διαδικασίες ρύθμισης ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων, αλλά και οι συζητήσεις περί ελάχιστων αμοιβών.

Συνεπώς η αντίδραση και η προσπάθεια για εξορθολογισμό των εισφορών είναι μάλλον μάταιο να επικεντρώνονται στην προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης, ή στις δικαστικές διαδικασίες οι οποίες απαιτούν βάθος χρόνου για να αποδώσουν, αν ευοδοθούν. Οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες, ριζοσπαστικές και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε παρόντα χρόνο.

Η διοίκηση του ΤΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι αν τα πράγματα ισχύσουν ώς έχουν, το 2012-13 θα επιδώξουν να διαγραφούν από τα μητρώα του χιλιάδες μηχανικοί και σε 3-5 χρόνια από τώρα τα μέλη του θα έχουν περιοριστεί τουλάχιστο στο μισό. Εκτός και εάν αυτή είναι συνειδητή επιλογή ομάδων εντός της διοίκησης του ΤΕΕ ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο στο επάγγελμα, με την επιβίωση ολίγων και ισχυρών.

Επιπλέον είτε η αποχώρηση/διαγραφή των μηχανικών, είτε απλά η αδυναμία καταβολής των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, θα δημιουργήσουν πολύ γρήγορα πρόβλημα διαθεσίμων, επιτυγχάνοντας ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που επιδιώκουν οι εγκέφαλοι του Υπουργείου Εργασίας.

Στα πλαίσια αυτής της πραγματικότητας, απαιτούμε τουλάχιστο τα παρακάτω:

1. Είναι ανήθικο και απαράδεκτο συνάδελφοι που επί δεκαετίες έχουν πληρώσει στο ΤΣΜΕΔΕ δεκάδες χιλιάδες ευρώ να βρίσκονται αυτοί και οι οικογένειές τους χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Απαιτούμε λοιπόν την άνευ όρων επέκταση της ισχύος της υγιειονομικής κάλυψης (θεώρηση βιβλιαρίων) και τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, για το χρονικό διάστημα που η χώρα έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

2. Να μην ισχύσουν οι νέες αυξημένες εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ και επιπλέον να υπάρξουν ρυθμίσεις για:
  • αναστολή της υποχρέωσης καταβολής εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ για όλους τους άνεργους συναδέλφους για όλη τη χρονική περίοδο ανεργίας
  • προσαρμογή του ύψους των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών κατ’ αναλογία με τα πραγματικά τους εισοδήματα
  • μηδενισμό των προσαυξήσεων για τις ανεξόφλητες εισφορές και κούρεμα των οφειλόμενων ποσών σε ποσοστό τουλάχιστο ίσο με τη μείωση του εισοδήματος των μηχανικών
Η απαίτηση εισφορών από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα ξεπερνά τα όρια του παραλογισμού και μπαίνει στη σφαίρα του εκβιασμού και της απάτης.

3. Απλοποίηση της διαδικασίας διαγραφής από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ. Αφορά συναδέλφους που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμούν να ασκούν το επάγγελμα. Επιπλέον εάν ασκήσουν διαφορετικής φύσης δραστηριότητα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις ισχύουσες διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να μην απολεσθούν οι εισφορές και τα έτη ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ.

Η διοίκηση του ΤΕΕ πρέπει να αντιληφθεί ότι δε μπορεί να ασκεί πολιτική αφ’ υψηλού. Αν δε μπορεί να σταθεί δίπλα στο μηχανικό, για την άμεση επιβίωσή του, ας κάνει στην άκρη.

Κων/νος Δελήμπασης, Χημικός Μηχ/κός, ΑΜ ΤΕΕ 70416

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Alex » 07 Νοέμ 2012 15:32

Καλά τα λες συνάδελφε, αλλά ποιός μας ακούει. Ούτε καν το ίδιο το ΤΕΕ η διοίκηση του οποίου απλά κάνει τα ελάχιστα απαραίτητα για να μπορεί να ισχυριστεί ότι προσπάθησε, όταν επί της ουσίας συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων. Τί έπραξαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ στην απόφαση του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ το καλοκαίρι όταν αποφασίστηκε η αύξηση των εισφορών; Ψηφίσαν και αυτοί ΝΑΙ.

Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Master Yoda » 08 Νοέμ 2012 14:47

Alex έγραψε:Καλά τα λες συνάδελφε, αλλά ποιός μας ακούει. Ούτε καν το ίδιο το ΤΕΕ η διοίκηση του οποίου απλά κάνει τα ελάχιστα απαραίτητα για να μπορεί να ισχυριστεί ότι προσπάθησε, όταν επί της ουσίας συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων. Τί έπραξαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ στην απόφαση του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ το καλοκαίρι όταν αποφασίστηκε η αύξηση των εισφορών; Ψηφίσαν και αυτοί ΝΑΙ.
Ἀρχίστε νὰ φωνάζετε κι ἐσεῖς: ὄχι στὴν χοῦντα τοῦ ΤΕΕ. :D :D :D :D


Γιὰ νὰ σοβαρευτοῦμε, ἔχω μιὰ ἐρώτηση: οἱ εἰσφορὲς εἶναι ὐψηλότερες γιὰ τοὺς μηχανικούς. Οἱ ἀπολαβὲς εἶναι τὸ ἴδιο αὐξημένες;
...fear is the path to the dark side of force...

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 09 Νοέμ 2012 11:19

Αγαπητέ Yoda, οι απολαβές σε πολλές περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών είναι απολύτως μηδενικές. Παρόλα αυτά, ακόμα και με μηδενικό κύκλο εργασιών καλούνται να πληρώσουν περίπου 5-5.500 ευρώ το χρόνο (όχι ώς παρακράτηση επί εισοδημάτων, αλλά ώς εφάπαξ ποσό απαιτητό σε 2 δόσεις). Μισθωτοί μηχανικοί οι οποίοι μένουν άνεργοι, επίσης χρεώνονται από το ΤΣΜΕΔΕ με εισφορές. Σκέψου τώρα τη συσώρευση οφειλών με ρυθμό 5.500 ευρώ το έτος, οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται και τοκίζονται.

Και ένα ενδιαφέρον παράδειγμα: Έστω ένας μηχανικός 50 ετών, ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος από την ηλικία των 25 ετών πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ. Έχει πληρώσει συνολικά στο ΤΣΜΕΔΕ επί μια 25ετία, περίπου 110.000€ (σε σημερινές τιμές). Αν δεν κατάφερε να πληρώσει τις 2 δόσεις των 2.500 έκαστη του 2012, από 1/1/2013 αυτός και η οικογένειά του είναι εντελώς ανασφάλιστοι. Επιπλέον δεν έχει το δικαίωμα να εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ώς άνεργος, ενώ οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές θα συσσωρεύονται, κεφαλαιοποιούνται και ανατοκίζονται έτος το έτος. Αυτός ο άνθρωπος ακόμα και αν επιλέξει να διακόψει το επάγγελμα του μηχανικού και να διαγράψει τα 110.000€ που έχει πληρώσει, δεν έχει το δικαίωμα να διαγραφεί από το ΤΣΜΕΔΕ ώστε να αποφύγει τη συσσώρευση χρεών. Για να διαγραφεί από το ΤΣΜΕΔΕ, πρέπει να διαγραφεί από το ΤΕΕ και ο ιδρυτικός νόμος του ΤΕΕ δεν προβλέπει διαδικασία διαγραφής. Είναι επομένως απόλυτα και εκβιαστικά εγκλωβισμένος.

Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2004 20:52

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Kostas » 09 Νοέμ 2012 12:15

Φαντάζομαι πως λέγοντας απολαβές ο Master Yoda εννοεί την σύνταξη.
Για τα υπόλοιπα (συμμετοχή σε φάρμακα, γιατροί) πλέον είναι ίδια για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Master Yoda » 09 Νοέμ 2012 15:04

Κώστας Δελήμπασης έγραψε:Αυτός ο άνθρωπος ακόμα και αν επιλέξει να διακόψει το επάγγελμα του μηχανικού και να διαγράψει τα 110.000€ που έχει πληρώσει, δεν έχει το δικαίωμα να διαγραφεί από το ΤΣΜΕΔΕ ώστε να αποφύγει τη συσσώρευση χρεών. Για να διαγραφεί από το ΤΣΜΕΔΕ, πρέπει να διαγραφεί από το ΤΕΕ και ο ιδρυτικός νόμος του ΤΕΕ δεν προβλέπει διαδικασία διαγραφής. Είναι επομένως απόλυτα και εκβιαστικά εγκλωβισμένος.
Δηλαδὴ δεσμεύεται νὰ ἀσκεῖ τὸ ἐπάγγελμα ἰσοβίως παρὰ τὴν θέλησή του;
Κι ἀν προσληφθεῖ ὡς ὑπάλληλος σὲ ἰδιωτικὴ ἐταιρεία ἢ προσληφθεῖ στὸ δημόσιο;

Kostas έγραψε:Φαντάζομαι πως λέγοντας απολαβές ο Master Yoda εννοεί την σύνταξη.
Ναί.

Kostas έγραψε:Για τα υπόλοιπα (συμμετοχή σε φάρμακα, γιατροί) πλέον είναι ίδια για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Αὐτὸ εἶναι τὸ δίκαιο.
...fear is the path to the dark side of force...

Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2004 20:52

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Kostas » 09 Νοέμ 2012 21:41

Ότι και να θέλει να κάνει στην ζωή του θα πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ. Εκτός αν τα καταφέρει να διαγραφεί από το ΤΕΕ και κατ'επέκταση από το ΤΣΜΕΔΕ
Δίκαιο είναι να έχουμε όλοι τις ίδιες απολαβές αλλά και τις ίδιες εισφορές....
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

Kostas
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 532
Εγγραφή: 19 Ιούλ 2004 20:52

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Kostas » 09 Νοέμ 2012 21:43

Kostas έγραψε:Ότι και να θέλει να κάνει στην ζωή του θα πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ. Εκτός αν τα καταφέρει να διαγραφεί από το ΤΕΕ και κατ'επέκταση από το ΤΣΜΕΔΕ
Δίκαιο είναι να έχουμε όλοι τις ίδιες απολαβές αλλά και τις ίδιες εισφορές....
Επίσης το κεφάλαιο που θα συνεισφέρει το κάθε ταμείο να είναι ανάλογο για όλα τα ταμεία....


υ.γ. Δεν υπάρχει edit για αυτό ......
Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει Δρόμος. -Πες μου τι κάνεις το φαΐ που τρως και θα σου πω ποιος είσαι. Άλλοι το κάνουν ξίγκια και κοπριά, άλλοι το κάνουν δουλειά και κέφι και άλλοι το κάνουν Θεό.

Άβαταρ μέλους
siva
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 17 Απρ 2004 23:26

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από siva » 10 Νοέμ 2012 19:30

Ο στόχος ήταν όλα τα υγιή ταμεία να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ προφανώς για να δώσουν μια παράταση ζωής στο ούτως ή άλλως καταδικασμένο εγχείρημα.

Όπως το ταμείο των μηχανικών, έτσι και αυτό των τραπεζών και των δημοσιογράφων δεν έχουν επιβαρύνει ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό. Δέκα μέρες πριν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, με εντολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όλα τα αποθεματικά των ταμείων, συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερθέντων, επενδύθηκαν σε κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα δέκα μέρες μετά να έχουν χάσει το 50% της αρχικής του αξίας. Και όλα αυτά χωρίς να ενημερψθεί κανένας μέτοχος όπως προανέφερε ο κ. Δελήμπασης.

Ο νόμος Λοβέρδου, άφηνε το περιθώριο σε υγιή ταμεία να καταθέσουν αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας μέχρι το τέλος του 2012 ώστε να μην ενταχθούν στο ΕΟΠΥΥ. Παρόλα αυτά ο κ. Στουρνάρας στο νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες, τροποποίησε τον παραπάνω νόμο και έδωσε τέλος στις όποιες ελπίδες είχαν κάποια ταμεία να διατηρήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους..

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 12 Νοέμ 2012 11:37

Δάσκαλε Yoda, όπως έγραψε και ο Κώστας, ο κλάδος υγείας έχει λίγο ώς πολύ τις ίδιες παροχές με τον ΕΟΠΥΥ. Αν αυτό είναι δίκαιο ή όχι εξαρτάται και από το τί πληρώνει ο κάθε ασφαλιζόμενος για τον κλάδο υγείας. Σε ότι αφορά τις συντάξεις, δυστυχώς ο υπολογισμός του ύψους της σύνταξης ενός ασφαλισμένου είναι τρομερά δύσκολος και επί της ουσίας αδύνατος να γίνει από οποιονδήποτε άλλο εκτός των ίδιων των ταμείων. Πρόχειρες (άρα όχι και απόλυτα αξιόπιστες) συγκρίσεις μεταξύ σημερινών συνταξιούχων γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων δείχνουν ότι παίρνουν περίπου τις ίδιες συντάξεις.

Ρωτάς επίσης τί γίνεται με το μηχανικό αν προσληφθεί σε ιδιωτική εταιρεία ή στο Δημόσιο. Τίποτε απολύτως είναι η απάντηση, εξακολουθεί να είναι ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ, αν και για τους Δημόσιους υπαλλήλους υπήρχε (υπάρχει?) και κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση σχετικά με το παλιό ταμείο του Δημοσίου. Όμως και στις 2 περιπτώσεις το ΤΣΜΕΔΕ εξακολουθεί να είναι παρόν.

Όπως σωστά έγραψε ο Κώστας, ο μόνος τρόπος να γλυτώσει στα σίγουρα ο μηχανικός από το ΤΣΜΕΔΕ είναι ο θάνατος. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει την ιδιαιτερότητα να ασφαλίζει όχι την εργασία, αλλά την ιδιότητα του μηχανικού.

Απάντηση