Η εξόντωση των μηχανικών

ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ και επαγγελματικά δικαιώματα
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:539
Εγγραφή:17 Φεβ 2004 11:35
Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Alex » 13 Νοέμ 2012 14:44

Στην Ελλάδα του μνημονίου και της εξαθλίωσης είναι μάλλον μάταιο να πιστεύουμε ότι κάτι από αυτά που θεσμοθετήθηκε θα αλλάξει. Άλλωστε ποιό από τα οριζόντια μέτρα δεν είναι άδικο? Για ποιό λόγο θα αλλάξει κάποια ρύθμιση ειδικά για τους μηχανικούς. Ή αν το θέλετε διαφορετικά, μια και δεν είμαστε υπάλληλοι της βουλής, ή το συνδικάτο της ΔΕΗ, ποιό μέσο πίεσης έχουμε?

Άβαταρ μέλους
ENG
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις:17
Εγγραφή:17 Νοέμ 2012 12:58

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από ENG » 17 Νοέμ 2012 13:21

Αγαπητοί συνάδελφοι, στους προβληματισμούς σας θα προστεθώ και εγώ. Σας παραθέτω κείμενο από κίνηση μηχανικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο μας και δυστυχώς όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται το ΤΕΕ αλλά εκπορεύονται από αυτό:

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» του διπλωματούχου μηχανικού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το δικαίωμα εργασίας του, επί του αντικειμένου σπουδών του. Η ανωτέρω άδεια χορηγείται, έπειτα από την εγγραφή του υποψήφιου στον ασφαλιστικό φορέα των μηχανικών, την διενέργεια των σχετικών εξετάσεων και την εγγραφή του ως νέο μέλος στα μητρώα του ΤΕΕ. Έτσι, η απόκτηση της άδειας ασκήσεως συνεπάγεται αυτομάτως και υποχρεωτικώς την εγγραφή του και στα μητρώα του ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ (πρώην ΤΣΜΕΔΕ). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 του Α.Ν.2326/40 «περί ΤΣΜΕΔΕ» ορίζεται ότι «…μετέχουν υποχρεωτικώς του ταμείου πάντες οι δικαιούμενοι να είναι μέλη του ΤΕΕ και από τότε που άρχισαν να καταβάλλουν σε τούτο τη συνδρομή τους …».

Οπότε, κάθε απόφοιτος μηχανικός που αποκτά την «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» του διπλωματούχου μηχανικού υποχρεούται να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν στο ταμείο ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, από την πρώτη κιόλας μέρα απόκτησής της και εφ’ όρου επαγγελματικής δραστηριότητας. Δηλαδή, για όλα τα χρόνια που του υπολείπονται μέχρι να συνταξιοδοτηθεί. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο κατέχων της «άδειας ασκήσεως επαγγέλματος» του διπλωματούχου μηχανικού υποχρεούται να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στο εν’ λόγω ταμείο, ακόμη και αν δεν εργάζεται ως μηχανικός, είτε λόγω έλλειψης εργασίας οπότε και έχει κλείσει τα φορολογικά του βιβλία, είτε αδυνατεί να εργασθεί λόγω ασθένειας, μητρότητας ή ακόμα και εξαιτίας της προσωπικής του επιλογής –ως έννομος πολίτης- να ασχοληθεί με κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα, π.χ. έμπορος, αγρότης, σερβιτόρος κλπ.

Το παράδοξο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ ασφαλίζει την ιδιότητα του μηχανικού και όχι την εργασία του. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συνάδελφοί μας τεχνολόγοι μηχανικοί, ως απόφοιτοι των ΤΕΙ, είναι μεν εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ και ωφελούνται σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια δικαιώματα υπογραφής, αλλά παρόλα αυτά ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, όπου εκεί ασφαλίζεται η εργασία τους και όχι η ιδιότητά τους. Άρα, η ασφάλιση της ιδιότητας του διπλωματούχου μηχανικού δεν υφίσταται, όπως για παράδειγμα στους γιατρούς και στους δικηγόρους, διότι δεν εξασφαλίζεται η αποκλειστικότητα της ιδιότητας, στην δική μας περίπτωση. Υπό τις επικρατούσες συνθήκες υποαπασχόλησης πολλών εκ των συναδέλφων μας και λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας, ο αριθμός των διπλωματούχων μηχανικών που πλήττονται άμεσα από την γενικότερη οικονομική δυσχέρεια στην Ελλάδα είναι συνεχώς αυξανόμενος. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τις βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες.

Η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει πολλούς μηχανικούς στην απελπισμένη κίνηση της αίτησης διαγραφής τους από το ΤΕΕ. Παρόλο που αρχικά οι αιτήσεις αυτές απορρίπτονταν, πλέον γίνονται αποδεκτές. Υποστηρίζουμε ότι η λύση αυτή είναι μία λύση ανάγκης, πολύ άδικη. Υπό το παρόν θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ και του ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ όμως, η διαγραφή προβάλλει ως μονόδρομος για την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες επιβάλλονται ακόμη και υπό συνθήκες μη εύρεσης εργασίας ή σοβαρών προβλημάτων υγείας. Προς απόδειξη αυτού, σας παραπέμπουμε στο «ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο11/24.4.2012 ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ με Αριθμό Πρωτοκόλλου ΤΓΟΔ/154/1.6.2012», όπου αναφέρονται πλήθος αιτήσεων μηχανικών προς διαγραφή τους από το ΤΕΕ. Αξίζει να αναφερθεί πως η διαγραφή δεν προβλέπεται από το παρών καταστατικό του ΤΕΕ, γεγονός που στερεί το συνταγματικό δικαίωμα του εκάστοτε έννομου Έλληνα πολίτη προς ελεύθερη επιλογή εργασίας για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί ο ίδιος να την ασκεί.

Εξίσου παράδοξο επί του παρόντος θεσμικού πλαισίου, αποτελεί το γεγονός ότι η αδυναμία πληρωμής των εισφορών του ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ οδηγεί σε απελπισμένες διαγραφές και από το ΤΕΕ. Δηλαδή, η διαγραφή από το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ προϋποθέτει την διαγραφή πρωτίστως από το ΤΕΕ, γεγονός που οδηγεί στην αφαίρεση της «άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος». Οπότε, κάποιος μηχανικός που αδυνατεί να πληρώνει τις εισφορές του στο ταμείο πρέπει πρώτα να απαρνηθεί την ιδιότητά του. Η απόκτηση όμως της άδειας αυτής, εφόσον αποτελεί απόρροια της πανεπιστημιακής κατάρτισης ενός μηχανικού και της εργασιακής του εμπειρίας στο αντικείμενο σπουδών του, δεν είναι δυνατόν να του αφαιρείται εξαιτίας της αδυναμίας του να εξοφλεί τις ασφαλιστικές του εισφορές. Συνεπώς, πιστεύουμε πως δεν είναι έννομο, δίκαιο και συνταγματικό να του αφαιρείται η «άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος», εξαιτίας της διαγραφής του από το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ.

Εδώ τίθεται, κατά τη γνώμη μας, εκβιαστικά εκ μέρους της «σύμπραξης» του ΤΕΕ και του ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ το εξής δίλλημα: «ή θα μας πληρώνεις εφ’ όρου ζωής, ή εάν αδυνατείς θα σε χρεώνουμε με προκλητικά πανωτόκια που δεν θα μπορέσεις ποτέ σου να εξοφλήσεις, ταυτόχρονα σου αφαιρούμε το δικαίωμα πρόσβασης σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση, παράλληλα σου απαγορεύουμε να ασκήσεις και να ασχοληθείς νόμιμα με κάποιο άλλο επάγγελμα εφόσον συνεχίζεις να οφείλεις στο ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, οπότε και δεν μπορείς ούτε να εγγραφείς σε άλλον ασφαλιστικό φορέα αφού είσαι ήδη εγγεγραμμένος στο ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ όπου ακόμα οφείλεις, ή αν αιτηθείς να διαγραφείς από το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ θα σου κάνουμε την χάρη να σε διαγράψουμε αφού πρώτα σου αφαιρέσουμε εκβιαστικά και την άδεια ασκήσεως που σου χορήγησε το ΤΕΕ, πετώντας σε ουσιαστικά στο δρόμο». Πλέον, δεν έχεις πια κανένα άλλο δικαίωμα και δεν μπορείς να διεκδικήσεις τίποτε παραπάνω από έναν επαγγελματικό κλάδο, για τον οποίο έχεις αφιερώσει 5-10 χρόνια επίπονης και επίμονης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κάτι χιλιάδες ευρώ σε έξοδα!! Σίγουρα έτσι ορίζεται κάτι άλλο κύριοι, πάντως όχι το …«Δικαίωμα στην εργασία. Κοινωνική ασφάλιση», όπως ορίζεται στο «άρθρο 22/ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ/Σύνταγμα της Ελλάδας» περί «Προστασίας της Εργασίας».

Ως γνωστόν, όταν ο διπλωματούχος μηχανικός δεν έχει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός του, πρώτον δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως μισθωτός. Δεύτερον, δεν μπορεί να μετέχει σε διαγωνισμό πρόσληψης μηχανικών ΑΕΙ σε οποιονδήποτε φορέα. Επιπροσθέτως, όσον αφορά τον ΟΑΕΔ δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ιδιότητα ανέργου μηχανικού. Η διαγραφή από το ΤΕΕ, επομένως, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα της υποχρεωτικής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, οδηγεί σε μία απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση, στην οποία επιστήμονες «βαφτίζονται» ανειδίκευτοι εργάτες. Είναι επίσης αξιοσημείωτο, πως επειδή δεν υφίσταται η έννοια του «άνεργου μηχανικού», αυτός δεν χαίρει διευκολύνσεων όπως από το φορολογικό καθεστώς, τον ΟΑΕΔ, τις τράπεζες, τους εκπαιδευτικούς φορείς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στο «άρθρο 4/ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ/Σύνταγμα της Ελλάδας» περί «Ισότητας των Ελλήνων». Τέλος, οι υποαπασχολούμενοι μηχανικοί δεν τυγχάνουν καμίας υποστηρικτικής ρύθμισης από το ταμείο τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται για να επιβιώσουν ως μηχανικοί.

Εν κατακλείδι, είναι αδιανόητη η δυσκαμψία του ασφαλιστικού φορέα των Ελλήνων μηχανικών, του κατ’ εξοχήν τεχνοκρατικού τομέα της χώρας, που τόσα χρόνια «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία αλλά εμπράκτως αποδεικνύει ότι ακόμα, εν έτη 2012, αδυνατεί να ρυθμίσει τα «του οίκου του», οδηγώντας καθημερινά όλο και περισσότερους συναδέλφους στην απόγνωση, στο επαγγελματικό αδιέξοδο, στην απελπισία, στην κατάθλιψη και τέλος στην ……αυτοκτονία.

Ως μηχανικοί, λοιπόν, δε ζητούμε κάτι περισσότερο από το αυτονόητο: την ευκαιρία να παραμείνουμε στο επάγγελμά μας με την πλήρη υποστήριξη του ταμείου μας και του ΟΑΕΔ και την αναγνώριση του αναφαίρετου δικαιώματός μας, όπως και κάθε έννομου πολίτη οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, να επιλέγει την ιδιότητα και την εργασία του, για όσο διάστημα ο ίδιος επιθυμεί.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ και του ΤΕΕ κρίνεται ως κατεπειγόντως απαραίτητη.


Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να γίνουν μέλη της παραπάνω κίνησης ας επισκεφθούν τη σελίδα: http://nomikokenoteetsmede.blogspot.gr/

Άβαταρ μέλους
ENG
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις:17
Εγγραφή:17 Νοέμ 2012 12:58

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από ENG » 17 Νοέμ 2012 13:21

Να εκφράσω και μια προσωπική άποψη. Το ΤΕΕ και πιο συγκεκριμένα τα μεγαλοστελέχη που χρημάτισαν στα αξιώματα τις διοίκησης εδώ και πάρα πολλά χρόνια μας έχουν κανονικά γραμμένους. Έπαιρναν και παίρνουν τους μισθούς και τα "τυχερά" τους, ανταμοίβονται από την εξουσία με θέσεις βουλευτών, γενικών γραμματέων και διοικητών οργανισμών και κατάντησαν τα μέλη του ΤΕΕ στη σημερινή κατάσταση. Από το ΤΕΕ δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, τίποτα καλό τουλάχιστο και ίσως στη σημερινή συγκυρία, αν οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικουσών έχουν έστω και λίγη τσίπα πάνω τους θα πρέπει να παραιτηθούν και να το κλείσουν και να μας αφήσουν τουλάχιστο να αγωνιστούμε μόνοι μας, χωρίς να μας σαμποτάρουν.

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:539
Εγγραφή:17 Φεβ 2004 11:35

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Alex » 22 Νοέμ 2012 10:44

Συνάδελφε ENG προφανώς υπάρχουν όλα τα προβλήματα, οι δυσλειτουργίες και οι αδικίες που επισημαίνει το κείμενο και τα σχόλια σου, και οι προβληματισμοί σου σχετικά με το ΤΕΕ είναι δίκαιοι, όμως αν δεν παλέψουμε μέσα από το ΤΕΕ πώς θα το κάνουμε, με ποιά μορφή οργάνωσης και θεσμικής εκπροσώπησης. Και μην ξεχνάς, όπως ακριβώς ισχύει και για την κεντρική πολιτική σκηνή, ισχύει και για το ΤΕΕ: εμείς εκλέξαμε επί δεκαετίες τις κυβερνήσεις, εμείς εκλέξαμε και εκλέγουμε και τις διοικήσεις του ΤΕΕ. Τους ανθρώπους που λές (σωστά) ότι
ENG έγραψε:Έπαιρναν και παίρνουν τους μισθούς και τα "τυχερά" τους, ανταμοίβονται από την εξουσία με θέσεις βουλευτών, γενικών γραμματέων και διοικητών οργανισμών
εμείς τους φέραμε στην εξουσία και τους διατηρούμε εκεί.

Άρα αν θέλουμε άλλο ΤΕΕ, με άλλους ανθρώπους στο χέρι μας είναι να το κάνουμε και με αυτό τον τρόπο να το κάνουμε όντως όργανο διεκδικήσεων και αγώνα. Γιατί φοβάμαι ότι αν πάμε ο καθένας μόνος του, διάσπαρτες ομάδες-άτυπες οργανώσεις, τότε είναι απλά πιο εύκολο να μας αντιμετωπίσει και να μας αποκρούσει κανείς.

Αν και όπως σημείωσα και σε προηγούμενο σχόλιο είμαι ιδιαιτέρως απαισιόδοξος για το τί μπορούμε να πετύχουμε στις παρούσες συνθήκες.

Άβαταρ μέλους
ENG
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις:17
Εγγραφή:17 Νοέμ 2012 12:58

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από ENG » 27 Νοέμ 2012 16:00

Εγώ προσωπικά αλλά και πολλοί άλλοι δεν πιστεύουν πλέον ότι το ΤΕΕ εκπροσωπεί τους μηχανικούς, αλλά μόνο την ομάδα που χρόνια τώρα το λυμαίνεται. Όμως αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης.

Και να μην ξεχνιόμαστε, είμαστε και επίσημα ΕΟΠΥΥ.

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:539
Εγγραφή:17 Φεβ 2004 11:35

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από Alex » 13 Δεκ 2012 20:01

Όταν έγραφες ENG ήμασταν επίσημα ΕΟΠΥΥ για 1-2 μέρες, σήμερα μετά τα ασφαλιστικά μέτρα δεν είμαστε, ακόμα, αλλά ούτε δουλεύει και το ΤΣΜΕΔΕ, κοινώς δεν είμαστε πουθενά, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που θεωρητικά έχουν σήμερα ασφαλιστική κάλυψη για τον κλάδο υγείας στην πράξη να μην έχουν τίποτα. Φοβάμαι ότι αυτή την κατάσταση δε θα μπορούσε να την προβλέψει ούτε ο πιο νοσηρός συνομοσιωλογικός εγκέφαλος (για να θυμηθώ άλλες συζητήσεις του forum).

Όσο για το ΤΕΕ, με την αφαίρεση του πόρου του 2/1000 φοβάμαι πώς είναι πλέον θέμα λίγων μηνών η ουσιαστική πλήρης διάλυση.

Άβαταρ μέλους
fluke
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:433
Εγγραφή:12 Ιαν 2005 21:12

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από fluke » 10 Ιαν 2013 09:37

καταρχήν απολογούμαι που θα διαφωνήσω κάθετα με τον τίτλο του θέματος καθως εδώ το θέμα δεν είναι η εξόντωση των μηχανικών συγκεκριμένα αλλά όλων των κλάδων γενικότερα. Οι μηχανικοί και ειδικότερα οι εγολάβοι-κατασκευαστές (μικροί και μεγάλοι) είναι συν-υπεύθυνοι σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή κρίση καθώς υπερχρέωσαν το μέσο πολίτη με εκαντοτάδες χιλιάδες υπερ-υπερτιμημένες κατοικίες πολύ χαμηλής πραγματικής αξίας και κόστους με τεράστια υπερ-κέρδη, ενώ οι μεγάλοι είναι γνωστό τι χρήματα έχουν συσσωρεύσει από τις τεράστιες εργολαβίες είσης υπερτιμημένες και υπερκοστολογημένες κατασκευές του παλερθόντος, οπότε δεν φταίει μόνο το ΤΕΕ αλλά και οι υπόλοιποι που σιωπηρά ή όχι αποδέχονται μια βολική κατάσταση.

τώρα σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη ειπωθεί απλά για άλλη μια φορά οι μηχανικοί της παρέας (και ειδικά οι μηχανικοί του ΕΜΠ και εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ γενικότερα) θεωρούν ότι πρέπει να διατηρήσουν τα κεκτημένα δικαιώματα (όπως τα ονομάζουν) και τα οποία είναι παρόμοια με των δικηγόρων (ίσως βέβαια όχι τόσο προκλητικά), τα οποία για πολλά χρόνια ήταν εις βάρος πολλών άλλων κλάδων. Αναφέρομαι στον σκανδαλώδη τρόπο φορολόγησης (ναι για το συνετελεστή μιλάω), ο οποίος έδινε το δικαίωμα στους μηχανικούς να φορολογούνται μέχρι και 27% επί του φορολογητέου τους εισοδήματος, όταν συνάλδεφοι (μη εγγεγραμένοι στο ΤΕΕ) φορολογούνται χρόνια τώρα με έσοδα-έξοδα.

Όσον αφορά για το πόσο υγειής ταμείο ήταν το ΤΣΜΕΔΕ για ποιο λόγο ίσχυε κάτι τέτοιο? Μήπως δεν γινόταν κακοδιαχείριση ή μήπως η παρέα του κου Αλαβάνου δεν επενδύαν σε ομόλογα του Ελλ. Δημοσίου που αποτελείωσε όλα τα ταμεία? Φυσικά και γινόταν, όμως μην ξεχνάτε ένα βασικό παράγοντα, ότι δλδ μεγάλο ποσοστό μηχανικών μέχρι σήμερα απλά δεν έβγαινε στη σύνταξη. Όλοι ξέρουμε πιστεύω το καθεστώς ενοικίασης πτυχίων από εταιρίας από μηχανικούς που κανονικά θα έπρεπε να είναι στη σύνταξη και απλά το κέρδος τους απ΄οτην ενοικίαση ήταν πάντα μεγαλύτερο από όποια σύνταξη. Αυτό βέβαια ίσχυε ακόμα και για συνταξιούχους μηχανικούς του δημοσίου οι οποίοι εξασφάλιζαν σύνταξη από το δημόσιο και συνέχιζαν να δίνουν το πτυχίο τους ή να υπογράφουν άδειες, μελέτες κλπ με το αντίστοιχο οικονομικό όφελος. Συμπερασματικά το ΤΣΜΕΔΕ ήταν ένα ταμείο που απλά δεν έδινε συντάξεις.
Επιπρόσθετοι πόροι όπως το 2/1000 που αναφέρει ο Αλεξ δεν νομίζω ότι ήταν ο λόγος της βιωσιμότητας ενώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο της εισφοράς αυτής στην οποία έπρεπε να καταβάλει όποιος είχε σύμβαση με το Δημόσιο ανεξάρτητα αν ανήκει ή όχι στο ΤΣΜΕΔΕ, όπως αντίστοιχα και για το ΕΜΠ αλλά και για τον ΟΓΑ. Για το τελευταίο πιστεύω ότι καλώς καταργήθηκε

Όλα τα υπόλοιπα που λέτε για το καθεστώς και το ύψος των εισφορών, συγγνώμη αλλά το ίδιο ίσχυε για όλα τα ταμεία, όχι μόνο για το ΤΣΜΕΔΕ. Όσο είσαι εγγεγραμμένος πληρώνεις ανεξάρτητα με το αν έχεις δουλειά, εισόδημα ή όχι, ενώ πρέπει να πληρώνεις από την αρχή της ενασχόλησής σου μέχρι το τέλος, εκτός αν θέλεις να διακόψεις (όπως και στο ΤΣΜΕΔΕ δλδ).

Αυτά συγγνώμη που στεναχορώ συναδέλφους, το κάνω χρόνια τώρα σε πολλούς φίλους καθώς πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ πως είναι δυνατόν οι μηχανικοί να έχουν τόσο απόλυτη άποψη για πράγματα που είναι απλά είς βάρος του κοινωνικού συνόλου και του κλάδου γενικότερα (εκτός βέβαια του κλάδου των ΠΜ που είχε χτίσει το ΤΕΕ και το σύστημα στα μέτρα του).
Through these city nightmares you'd walk with me And we'd talk of it with idealistic assurance That like these urban nightmares We'd blacken each other skies

Άβαταρ μέλους
ENG
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις:17
Εγγραφή:17 Νοέμ 2012 12:58

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από ENG » 07 Φεβ 2013 12:16

Κατ' αρχήν αγαπητέ fluke "συνάλδεφοι (μη εγγεγραμένοι στο ΤΕΕ)" δεν υπάρχουν. Ή είναι μηχανικοί και άρα εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ ή δεν είναι μηχανικοί, τουλάχιστο δε μπορούν (βάσει νόμου) να ασκήσουν το επάγγελμα.

Για το θέμα της φορολόγησης είδες κανένα εδώ μέσα να γράψει κάτι. Το έχουμε αποδεχθεί όλοι, ακριβώς επειδή είναι σωστό και δίκαιο.

Επίσης οι μηχανικοί δεν είναι απαραίτητα και εργολάβοι-κατασκευαστές. Πάρα πολλοί και λόγω ειδικοτήτων (μηχανικοί πληροφορικής, ναυπηγοί, μηχανικοί περιβάλλοντος, χημικοί μηχανικοί, μηχανικοί παραγωγής κλπ) δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την οικοδομή ή τα δημόσια έργα.
Όλα τα υπόλοιπα που λέτε για το καθεστώς και το ύψος των εισφορών, συγγνώμη αλλά το ίδιο ίσχυε για όλα τα ταμεία, όχι μόνο για το ΤΣΜΕΔΕ. Όσο είσαι εγγεγραμμένος πληρώνεις ανεξάρτητα με το αν έχεις δουλειά, εισόδημα ή όχι, ενώ πρέπει να πληρώνεις από την αρχή της ενασχόλησής σου μέχρι το τέλος, εκτός αν θέλεις να διακόψεις (όπως και στο ΤΣΜΕΔΕ δλδ).
Κάνεις λάθος και εδώ ακριβώς είναι η διαφορά: δε μπορείς να διακόψεις αν θέλεις. Για να διακόψεις το ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να διαγραφείς από ΤΕΕ και ο ιδρυτικός νόμος του ΤΕΕ δεν προβλέπει διαγραφή από ΤΕΕ πλην πολύ ειδικών περιπτώσεων. Συνάδελφοι που το προσπάθησαν επί χρόνια χρειάστηκε να προσφύγουν στο συμβούλιο της επικρατείας για να το πετύχουν και μόλις το καλοκαίρι του 2012 το ΤΕΕ έκανε αποδεκτή αίτηση διαγραφής κάποιων συναδέλφων. Ξέρεις πολλούς ανέργους (εμπόρους πχ) οι οποίοι διέκοψαν δραστηριότητα στην εφορία αλλά καλούνται να πληρώνουν ΤΕΒΕ? Ε για τους μηχανικούς αυτό ακριβώς γίνεται.

Άβαταρ μέλους
fluke
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:433
Εγγραφή:12 Ιαν 2005 21:12

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από fluke » 08 Φεβ 2013 22:14

αγαπητέ ENG αν θέλεις μπορούμε να ανοίξουμε ένα μεγάλο θέμα συζήτησης σχετικά με το τι σημαίνει "μηχανικός" και τι όχι.

Αν θέλεις ή δεν θέλεις να με θεωρείς συνάδελφο σου, ποσώς με απασχολεί, όπως αντίστοιχα και με το αν με θεωρεί το ΤΕΕ ή όχι μηχανικό βάση κριτήρια τα οποία ισχύουν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο (με το αντίστοιχο ΕΤΕΚ).

Εγώ έχω δουλέψει και δουλεύω μια χαρά ως μηχανικός σε έργα δημόσια και ιδιωτικά, στην Ευρώπη, στην Τουρκία, στην Μέση Ανατολή και έχω τη δυνατότητα να εγγραφώ βάση των σπουδών μου στην Αγγλία, σαν Chartered Engineer. Συμμετέχω σε διαγωνισμούς τεχνικών έργων για την ΕΕ, επενδυτικές τράπεζες ως μηχανικός χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης η μη εγγραφή μου στο ΤΕΕ, δεν με έχει εμποδίσει να ασκώ και το επάγγελμά μου στην Ελλάδα, καθώς για τη δουλειά που κάνω δεν χρειάζεται να υπογράφω οικοδομικές άδειες, αλλά σχεδιάζω και υπογράφω πλήθος άλλων μελετών μηχανικού χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όπως καταλαβαίνεις όταν δουλεύω ως μηχανικός σε όλο τον κόσμο, πραγματικά με δυσκολεύει να καταλάβω εκφράσεις του τύπου
"συνάλδεφοι (μη εγγεγραμένοι στο ΤΕΕ)" δεν υπάρχουν. Ή είναι μηχανικοί και άρα εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ ή δεν είναι μηχανικοί, τουλάχιστο δε μπορούν (βάσει νόμου) να ασκήσουν το επάγγελμα.
τέλος πάντων, απλά τα αναφέρω αυτά όχι γιατί με νοιάζει τι θεωρείς εσύ, απλά με στεναχωρεί που υπάρχουν ακόμα μηχανικοί σήμερα που σκέφτονται με τον τρόπο και τα στεγανά του ΤΕΕ...

για το θέμα της διακοπής της ασφάλισης ισχύει αυτό που λες, εγώ αναφερόμουν στο θέμα ότι πληρώνεις έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα από το αν εξασκείς το επάγγελμα σου ή όχι καθώς κάπου πρέπει να ανήκεις. Στο ΤΣΜΕΔΕ πρέπει να το πληρώνεις ανεξάρτητα από το επάγγελμά που εξασκείς το οποίο είναι όντως παράλογο.
Through these city nightmares you'd walk with me And we'd talk of it with idealistic assurance That like these urban nightmares We'd blacken each other skies

Άβαταρ μέλους
ENG
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις:17
Εγγραφή:17 Νοέμ 2012 12:58

Re: Η εξόντωση των μηχανικών

Δημοσίευση από ENG » 11 Φεβ 2013 10:48

Το πρώτο θέμα για την ιδιότητα του μηχανικού θα το αφήσω στην άκρη γιατί προφανώς διαφωνούμε αλλά δεν είναι θέμα της συζήτησης. Για το 2ο θέμα σχετικά με το ΤΣΜΕΔΕ χαίρομαι που συμφωνείς.

Απάντηση