Ψυχρη συντηξη

Θέματα σχετικά με την κατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος, τους ενεργειακούς πόρους και την εξοικονόμηση ενέργειας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 28 Φεβ 2004 17:32

Ψυχρη συντηξη

Δημοσίευση από phantom » 11 Μαρ 2007 19:29

Απο το focus:
Επιμένουν οι ερευνητές που ισχυρίζονται ότι πέτυχαν ψυχρή σύντηξη Η σύντηξη συνήθως συμβαίνει σε θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου Ουάσινγκτον Προηγούμενο άρθρο: Πυρηνική σύντηξη στο δοκιμαστικό σωλήνα ισχυρίζεται ότι πέτυχε ομάδα φυσικών (5/3/2002) Οι Αμερικανοί επιστήμονες που το 2002 προκάλεσαν σάλο με τον ισχυρισμό τους ότι μια απλή πειραματική διάταξη αρκεί για να πραγματοποιηθεί πυρηνική σύντηξη -η αντίδραση που τροφοδοτεί με ενέργεια τα άστρα- υποστηρίζουν τώρα ότι επανέλαβαν το πείραμα με επιτυχία. Όπως αναφέρει το NewScientist.com, το 2002 ο Ρούσι Ταλέιαρκαν του Εθνικού Εργαστηρίου του Όακ Ριτζ στις ΗΠΑ ανέφερε ότι μπορούσε να συντήξει άτομα υδρογόνου βομβαρδίζοντας με ηχητικά κύματα φυσσαλίδες που ανέβλυζαν μέσα σε ένα δοχείο με ακετόνη.Η έρευνα προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των επιστημόνων, καθώς η πυρηνική σύντηξη είναι θεωρητικά η ιδανική πηγή ενέργειας. Αντίθετα με την πυρηνική σχάση, δεν απαιτεί ακριβά ραδιενεργά καύσιμα, και τα παραπροϊόντα της δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο τα απόβλητα των πυρηνικών αντιδραστήρων.Ωστόσο, το έργο του Ταλέιαρκαν αμφισβητήθηκε έντονα. Μια δεύτερη ομάδα από το ίδιο εργαστήριο επανέλαβε το πείραμα αλλά απέτυχε να ανιχνεύσει νετρόνια ή ραδιενεργό τρίτιο, τα βασικά προϊόντα της αντίδρασης.Στα περισσότερα από τα πειράματα σύντηξης χρησιμοποιούνται τεράστιες συσκευές που μιμούνται τις συνθήκες που επικρατούν στον Ήλιο και συμπιέζουν το υδρογόνο σε θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου (θερμοπυρηνικές αντιδράσεις).Αντίθετα, η προσέγγιση της ομάδας του Ταλέιαρκαν ήταν εξαιρετικά απλή. Οι ερευνητές βομβάρδισαν με ηχητικά κύματα ακετόνη, στην οποία τα άτομα υδρογόνου είχαν αντικατασταθεί από το ισότοπο δευτέριο. Τα κύματα προκάλεσαν την εμφάνιση μικροσκοπικών φυσαλίδων (ακουστική σπηλαίωση) οι οποίες διαδοχικά διογκώνονταν και κατέρρεαν.Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η κατάρρευση των φυσαλίδων δημιούργησε στιγμιαία, αλλά ισχυρά ωστικά κύματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη σύντηξη δύο ατόμων δευτέριου. Από την αντίδραση αυτή θα προέκυπταν είτε ένας πυρήνας τρίτιου (ένα ισότοπο του υδρογόνου) και ένα πρωτόνιο, είτε ένα άτομο ήλιου-3 και ένα νετρόνιο με ενέργεια 2,5Mev (εκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ).Το 2002, οι επικριτές του Ταλέιαρκαν είχαν εντοπίσει ασυνέπειες στα ποσά νετρονίων και τρίτιου, καθώς και πιθανά σφάλματα στη ρύθμιση του ανιχνευτή νετρονίων.Αυτή τη φορά ο Ταλέιαρκαν υποστηρίζει ότι τα νετρόνια έχουν τη σωστή ενέργεια και η ποσότητά τους βρίσκεται σε συμφωνία με το ποσό του τρίτιου που ανιχνεύθηκε.Η έρευνα έγινε δεκτή για δημοσίευση στο Physical Review E έπειτα από ενδελεχή εξέταση. Όμως πολλοί επιστήμονες θα παραμείνουν δύσπιστοι: «Και πάλι δεν νομίζω ότι θα το πιστέψει κανείς» σχολιάζει ο Λάρι Κραμ, ειδικός Ακουστικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Μηπως ειμαστε πολυ κοντα αν δεν εχει ηδη συμβει σε μια ανεξαντλητη πηγη φτηνης ενεργειας?
Αναζητητής της Αλήθειας

Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 28 Φεβ 2004 17:32

Δημοσίευση από phantom » 24 Μαρ 2007 12:46

από το alito.gr :
Η ψυχρή σύντηξη είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες επιστημονικές ανακαλύψεις. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1987 από δύο εξέχοντες χημικούς του Πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ. Ο Martin Fleischmann και ο Stanley Pons ισχυρίστηκαν τότε ότι δημιούργησαν πυρηνική αντίδραση διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα σε δύο πλάκες παλλαδίου που χωρίζονταν από βαρύ ύδωρ με άλατα λιθίου. Στο νερό, δηλαδή, υπήρχε ένα βαρύ ισότοπο του υδρογόνου, το λεγόμενο δευτέριο, το οποίο ευρισκόμενο υπό τάση εισχωρούσε στο παλλάδιο «συνωστίζοντας» τους πυρήνες του. Τότε ελάμβανε χώρα σύντηξη των πυρήνων του δευτερίου παράγοντας ήλιο (helium-4) εκλύοντας ενέργεια πολλαπλάσια εκείνης που απαιτούνταν για τη διενέργεια της αντίδρασης.

Ο ισχυρισμός αυτός ήταν επαναστατικός. Για την κλασική φυσικοχημεία το να έλθουν δύο πυρήνες δευτερίου τόσο κοντά ώστε να γίνει σύντηξή τους απαιτεί θερμοκρασίες δεκάδων εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου (κάτι που θα επιχειρήσει ο αντιδραστήρας ITER με την υπερθέρμανση πλάσματος). Το ότι κάποιοι διατείνονταν ότι αυτό μπορούσε να επιτευχθεί σε θερμοκρασία δωματίου, με ένα ποτήρι νερό και δύο ηλεκτρόδια συνδεδεμένα σε μπαταρία, ήταν... αδιανόητο. Αν οι δύο χημικοί μπορούσαν να αποδείξουν πειραματικά και να εξηγήσουν θεωρητικά τους ισχυρισμούς τους, θα ήταν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της ανθρωπότητας. Μια καθαρή και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας θα γινόταν κτήμα όλων και ο πλανήτης μας σήμερα θα ήταν τελείως διαφορετικός.

Δυστυχώς τα πειράματα των Fleischmann και Pons δεν είχαν την απαιτούμενη επαναληπτικότητα και η θεωρητική στήριξη των ισχυρισμών τους είχε μεγάλα κενά. Τον Νοέμβριο του 1989 η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ απεφάνθη ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ψυχρής σύντηξης. H επιστημονική κοινότητα εξοστράκισε τους δύο χημικούς ως απατεώνες. Οι Fleischmann και Pons κατέφυγαν στη Νότια Γαλλία, όπου συνέχισαν παθιασμένα τα πειράματά τους με χρηματοδότηση της ιαπωνικής εταιρείας Toyota. Ο πόλεμος όμως από το επιστημονικό κατεστημένο ήταν πλέον ανελέητος. Για σχεδόν 15 χρόνια κανένας δεν μπορούσε να δημοσιεύσει σε έγκυρα επιστημονικά έντυπα μελέτη σχετική με την ψυχρή σύντηξη και όποιος επέμενε να ασχολείται με αυτήν έβλεπε την καριέρα του να καταστρέφεται αμείλικτα. Κατά τον Fleischmann πίσω από όλα αυτά κρύβονταν οι «επτά αδελφές» εταιρείες πετρελαιοειδών, τα συμφέροντα της βιομηχανίας πυρηνικών αντιδραστήρων και το Πεντάγωνο. Κατά τους άλλους, ο Fleischmann και οι πιστοί του ήταν μονομανείς ως και παρανοϊκοί που κυνηγούσαν μια χίμαιρα.

Παρά τις ταπεινώσεις όμως και τον στιγματισμό, κάποιοι αποδεδειγμένα λαμπροί επιστήμονες επέμεναν να ψάχνουν την άκρη του νήματος. Ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, με χρηματοδότηση του υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας, έγιναν πολλά πειράματα. Επίσης στις ΗΠΑ ιδιώτες επενδυτές πίστεψαν στο όραμα και χρηματοδότησαν εργαστήρια πανεπιστημίων και μικρές εταιρείες στη συνέχιση της έρευνας. Ακόμη και τα εργαστήρια που γέννησαν τη βόμβα υδρογόνου, στο Λος Αλαμος, ή άλλα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ επέμεναν να αναζητούν απαντήσεις στην αναπάντεχη έκλυση ενέργειας που λάβαιναν από τα σχετικά πειράματά τους.

Το 2002 ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών του Ναυτικού Frank Gordon παρουσίασε μια δίτομη αναφορά για το θέμα και ζήτησε να υπάρξει επιτέλους επίσημη χρηματοδότηση των ερευνών στον τομέα. Ακολούθησε στα τέλη του 2003 μια επίσημη αίτηση επανάληψης της ακρόασης στο υπουργείο Ενέργειας από τον επιφανέστερο θεωρητικό της ψυχρής σύντηξης, τον καθηγητή του MIT Peter Hagelstein. Το υπουργείο συμφώνησε να δει τα νέα στοιχεία αλλά υπό μυστικότητα. Ο φάκελος με τα νέα στοιχεία περί ψυχρής σύντηξης κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2004 και η επιτροπή συνάντησε τους κύριους υποστηρικτές της στις 23 Αυγούστου - όταν ακόμη οι περισσότεροι υπάλληλοι και δημοσιογράφοι έλειπαν σε άδεια. Το σύνολο των στοιχείων δόθηκε σε μια 18μελή ομάδα έγκριτων και εξειδικευμένων επιστημόνων, η οποία παρέδωσε πρόσφατα το πόρισμά της. Το αποτέλεσμα; Οι γνώμες διχάστηκαν για το αν αυτό που ελάμβανε χώρα στα πειράματα ήταν σύντηξη πυρήνων ή... κάτι άλλο ανεξήγητο, αλλά οπωσδήποτε προκρινόταν η χρηματοδότηση των ερευνών για την αναζήτηση απαντήσεων.

Νεκρανάσταση! Αυτό που για 15 χρόνια ήταν το μεγαλύτερο φιάσκο της επιστήμης, το ανάθεμα και το στίγμα, είναι τώρα κάτι υπαρκτό που αξίζει να διερευνηθεί επιστημονικά. Μια ανεξήγητη έκλυση περίσσειας ενέργειας μπορεί όντως να συμβεί στο ποτήρι μας και... να χαρίσει στον κόσμο σχεδόν ανεξάντλητη ενέργεια. «Σχεδόν», διότι ακόμη και όταν και αν φθάσουμε σε πρακτικά εκμεταλλεύσιμες διατάξεις, το ζήτημα του παλλαδίου είναι ένα αγκάθι. Τα μοναδικά μέρη εξόρυξής του είναι ένα μεταλλείο στη Ρωσία και ένα στις ΗΠΑ, χωρίς μεγάλα αποθέματα. Υπάρχουν όμως ελπίδες ότι τον ρόλο του παλλαδίου μπορεί να παίξει το τιτάνιο ή κάποιο άλλο μέταλλο.

Βλεπετε που μερικες φορες αυτα που κοροιδευουν οι επιστημονες μερικα χρονια αργοτερα προσπαθουν να τα καταφερουν? Να το θυμομαστε και για αλλα θεματα :wink:
Αναζητητής της Αλήθειας

Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 28 Φεβ 2004 17:32

Re: Ψυχρη συντηξη

Δημοσίευση από phantom » 07 Δεκ 2012 12:44

Η νέα ενεργειακή επανάσταση ξεκινάει στην Ξάνθη

Μια μεγάλη καινοτομία στον τομέα της ενέργειας που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και ταυτόχρονα μια σημαντική επένδυση που θα αξιοποιήσει σε βιομηχανικό επίπεδο την συγκεκριμένη επιστημονική ανακάλυψη, πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις, θα ταράξει τα νερά και θα προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Ο λόγος για την ελληνική εταιρεία Defkalion Green Technologies SA η οποία κατάφερε να μετατρέψει σε βιομηχανικό προϊόν μια σημαντική ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων και ξεκινά οσονούπω από την Ξάνθη τη μαζική παραγωγή και παγκόσμια διάθεση μονάδων που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό χώρο και να παράγουν θερμική και ηλεκτρική ενέργεια με ελάχιστο κόστος.

Όχι μόνον τα στελέχη της εταιρείας, αλλά και άνθρωποι της αγοράς που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης βεβαιώνουν ότι, χωρίς υπερβολή, μπορεί να ανατρέψει το ενεργειακό σκηνικό σε παγκόσμια κλίμακα και να κάνει τη χώρα μας πρωταγωνιστή μιας νέας ενεργειακής επανάστασης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Το προϊόν

Αφετηρία της υπόθεσης είναι η επαναστατική εφεύρεση του αντιδραστήρα σύντηξης Υδρογόνου και Νικελίου (ψυχρή σύντηξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον), που έγινε από δυο ιταλούς επιστήμονες του πανεπιστήμιου της Μπολόνια, τους Sergio Foccardi και Andrea Rossi, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στις 14 Ιανουαρίου στην Ιταλία. Με βάση την ανακάλυψη αυτή μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια, με πολύ χαμηλό κόστος, σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αφού ο αντιδραστήρας μπορεί να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει για τη λειτουργία του. Τα δικαιώματα για την αξιοποίηση και την βιομηχανική εκμετάλλευση (για μη στρατιωτικούς σκοπούς) της εφεύρεσης των Ιταλών για όλο τον κόσμο εκτός από την Αμερική τα πήρε η ελληνική πολυμετοχική εταιρεία Defkalion. Η εταιρεία φρόντισε, στηριζόμενη σε έλληνες επιστήμονες, να «μεταφράσει» τεχνικά τα επιστημονικά αποτελέσματα και να δημιουργήσει μια συσκευή η οποία μετά την αρχική ενεργοποίηση της, παράγει θερμότητα χωρίς την ανάγκη περαιτέρω τροφοδοσίας και μάλιστα χωρίς να δημιουργεί ρύπους ή επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες. Η θερμική αυτή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού νερού και τη θέρμανση χώρων και ένα ποσοστό της, γύρω στο 40%, να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός κοινού μετατροπέα (inverter).

Το τρίτο στάδιο είναι αυτό το οποίο ξεκίνησε ήδη, για την βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας, σε μαζική κλίμακα, αυτής της συσκευής.

Παραγωγή χαμηλού κόστους

Τα δεδομένα όσον αφορά το κόστος της παραγόμενης από τη συσκευή ενέργειας είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τέως πρέσβης κ. Χρήστος Στρεμμένος, ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στην ερευνητική δουλειά ενώ συμμετέχει και στην εταιρεία Defkalion, υπολογίζει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κάτω από 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ποσό συντριπτικά μικρότερο συγκρινόμενο με το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ που φτάνει τα 0,1 ευρώ. Δηλαδή από την συσκευή θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια φτηνότερη κατά 90%, ενώ θα έχει ήδη εξασφαλιστεί ζεστό νερό για θέρμανση, οικιακή χρήση κ.λπ.. Το ετήσιο κόστος για Υδρογόνο και Νικέλιο, τα «καύσιμα» δηλαδή μιας συσκευής δυναμικότητας 20 Κιλοβάτ είναι περίπου 1.300 ευρώ, όταν η αξία της παραγόμενης ενέργειας σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το κόστος για την απόκτηση της συσκευής δεν θα ξεπερνάει τα 3.000 – 3.500 ευρώ, ενώ περίπου 500 – 900 ευρώ είναι το κόστος του μετατροπέα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια, όπως συμβαίνει και με τις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό σύστημα και θα αγοράζεται από τη ΔΕΗ, δίνοντας εισόδημα στον παραγωγό. Η εταιρεία θα επιδιώξει (θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στη ΡΑΕ) να ενταχθεί η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής ηλεκτρισμού στο πρόγραμμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συνεπώς να απολαμβάνει αυξημένη τιμή απορρόφησης του ρεύματος.

Η μέθοδος, πέρα από την οικιακή χρήση, μπορεί να εφαρμοστεί για παραγωγή ενέργειας στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στη βιοτεχνία, στις επιχειρήσεις, στα δημόσια κτήρια και, υπό προϋποθέσεις, στη βιομηχανία.

Βιομηχανική παραγωγή

Η αξιοποίηση της επιστημονικής εφεύρεσης για την βιομηχανική παραγωγή της συγκεκριμένης συσκευής, δεν αποτελεί μακρινό στόχο. Αντίθετα, έχει ήδη αγοραστεί παλαιό εργοστάσιο στην Ξάνθη, το οποίο, σύμφωνα με τα στελέχη της Defkalion θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Οκτώβριο να δώσει προϊόντα στην αγορά . Όπως δηλώνει εκ μέρους της εταιρείας μιλώντας στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» που έφερε στη δημοσιότητα το θέμα ο κ. Συμεών Τσαλίκογλου, η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου θα είναι 300.000 μονάδες το χρόνο, οι οποίες προορίζονται για την ελληνική και τις βαλκανικές αγορές. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν την πληρωμή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 θα δημιουργηθούν 215 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 2.500 άτομα θα απασχοληθούν στη συνέχεια στο δίκτυο πωλήσεων – υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικά πρέπει να τονιστεί ότι θα δημιουργηθεί εξειδικευμένο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (25 θέσεις εργασίας εξειδικευμένου ερευνητικού προσωπικού) εντός της μονάδας, το οποίο θα στηριχθεί στους επιστήμονες και ερευνητές που συμμετείχαν στη διαδικασία «μετατροπής» της επιστημονικής ανακάλυψης των Ιταλών σε βιομηχανικό προϊόν.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η εργαστηριακή κατασκευή μεγάλης μονάδας της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ισχύος 1 Μεγαβάτ, που θα χρησιμοποιηθεί (και επιδεικτικά) για τις ανάγκες του εργοστασίου της Ξάνθης.

Η συνέχεια του project προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμα εργοστασίου επί ελληνικού εδάφους, στο Βόλο, το οποίο θα παράγει μονάδες μεγάλης δυναμικότητας, 1 – 2 Μεγαβάτ. Επίσης τη δημιουργία εργοστασίων εκτός Ελλάδας και την επέκταση σε ξένες αγορές λιανικής πώλησης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, τα στελέχη της Defkalion υποστηρίζουν ότι είναι εξασφαλισμένη από επενδυτικά funds, ενώ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι, όσο το εγχείρημα παίρνει σάρκα και οστά, τόσο πληθαίνουν οι προσφορές για συμμετοχή στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Οφέλη για την ελληνική οικονομία

Πέραν της αυτονόητης σημασίας που έχει η δημιουργία της μονάδας παραγωγής στην Ξάνθη και συνολικά η επενδυτική αυτή προσπάθεια, σε μια περίοδο που η χώρα «ψάχνει με το φανάρι» νέες παραγωγικές δραστηριότητες, το όλο εγχείρημα, εάν βέβαια υλοποιηθεί με βάση τους σχεδιασμούς των εμπνευστών του, αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Η συνολική παραγόμενη ενέργεια από τις συσκευές αυτές θα συντελέσει στην εξοικονόμηση πόρων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που φαίνεται να επελαύνει μια νέα ενεργειακή κρίση και όταν η χώρα υφίσταται αφαίμαξη πολύτιμων κεφαλαίων για εισαγωγή καυσίμων.

Επιπλέον, μπορούν να αναπτυχθούν ευρύτερες αναπτυξιακές και οικονομικές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη οικονομία, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις βιοτεχνίες, που αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή τους.

Η συναλλαγματική ωφέλεια της χώρας θα είναι επίσης μεγάλη, καθώς η αποκλειστική εκμετάλλευση της εφεύρεσης από ελληνική εταιρεία αναμένεται να δημιουργήσει υπεραξίες. Κάποιοι εκτιμούν ότι και μόνη η έκταση που αναμένεται να πάρει το θέμα είναι ικανή να αλλάξει επί το θετικότερο το γενικό κλίμα και τις εντυπώσεις για το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας.

Δεν πρέπει να παραλείπεται τέλος η δυνατότητα αξιοποίησης των πολύ σημαντικών κοιτασμάτων νικελίου της χώρας.


Αρα τα περι ψυχρης συντηξης δεν ειναι και τοσο αβασιμα και εξωτικα
Αναζητητής της Αλήθειας

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Re: Ψυχρη συντηξη

Δημοσίευση από Alex » 13 Δεκ 2012 21:33

Απλά, καθαρά και ξάστερα: η ψυχρή σύντηξη δεν έχει γίνει δυνατό να επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Άρα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από ψυχρή σύντηξη στην Ξάνθη δεν πρόκειται να δούμε.

Απάντηση