Επεξεργασία νερού

Θέματα σχετικά με την κατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος, τους ενεργειακούς πόρους και την εξοικονόμηση ενέργειας
Απάντηση
Eddie
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 03 Απρ 2006 12:20

Επεξεργασία νερού

Δημοσίευση από Eddie » 03 Απρ 2006 14:17

Πρώτα απο όλα, ώς νέο μέλος, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάζονται για το e-telescope, αλλά και σε αυτούς που συμμετέχουν στο forum το οποίο ήταν για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όταν το βρήκα και διάβασα όσα περισσότερα θέματα μπορούσα.

Εργάζομαι ώς υπεύθυνος διαχείρισης ποιότητας και ποιοτικού ελέγχου σε μια μικρή βιομηχανία τροφίμων. Τον τελευταίο καιρό μας έχει απασχολήσει αρκετά η ποιότητα του νερού που χρησιμοποιούμε, στα πλαίσια της λειτουργίας συστήματος HACCP. Το νερό παραγωγής που χρησιμοποιούμε είναι από το δίκτυο πόλης και τους τελευταίους μήνες έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε υπολειματικό χλώριο (8-10ppm). Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα προβλήματα στη δική μας παραγωγή καθώς το προϊόν μας ουσιαστικά απαιτεί νερό με συγκεντρώσεις χλωρίου κάτω των 3ppm. Αρχικά έκανα μια επαφή με τον παροχέα του νερού (τη ΔΕΥΑ του δήμου) οι οποίοι μου είπαν πώς ούτε κάποιο πρόβλημα έχουν, ούτε έχουν αυξήσει τις δοσολογίες. Όμως το δικό μου πρόβλημα παραμένει. Αποτάνθηκα σε εταιρείες που ασχολούνται με επεξεργασία νερού και μου βγάλανε κάτι τεράστια κοστολόγια. Από την άλλη πλευρά ίσως είναι σκόπιμο να απελευθερωθούμε εντελώς από το νερό της πόλης και να χρησιμοποιήσουμε δική μας γεώτρηση για το οποίο υπάρχει δυνατότητα. Βέβαια αυτό σημαίνει πλήρες σύστημα δικη μας επεξεργασίας του νερού. Οι ανάγκες μας σε νερό είναι περίπου 500κυβ. την ημέρα, με μέγιστη παροχή 10 κυβ την ώρα. Αξίζει τον κόπο να πάμε σε δική μας παροχή, ή απλά να διορθώσουμε το πρόβλημα με το νερό που έχουμε τώρα;

Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 28 Φεβ 2004 17:32

Δημοσίευση από phantom » 04 Απρ 2006 01:05

Eddie καλωςηρθες στο φορθμ. Η αληθεια ειναι πως οτι γνωσεις εχω για την επεξεργασια νερου ειναι θεωρητικες απο το πανεπιστημιο. Νομιζω παντως οτι το να στησεις δικη σου μοναδα επεξεργασιας θα ειναι πολυ πιο ακριβο απο το να κανεις καποια αποχλωριωση.
Αναζητητής της Αλήθειας

Eddie
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 03 Απρ 2006 12:20

Δημοσίευση από Eddie » 04 Απρ 2006 13:17

Phantom σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και το ενδιαφέρον. Έχεις δίκιο προφανώς η πλήρης μονάδα επεξεργασίας είναι ακριβότερη, όμως αποκτούμε πλήρη αυτονομία, δεν πληρώνουμε τη ΔΕΥΑ και ελέγχουμε απόλυτα το σύστημα και την ποιότητα του νερού. Τουλάχιστο έτσι το σκέφτομαι, χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος και γι αυτό έβαλα και αυτό το θέμα εδώ για να ακούσω απόψεις και προτάσεις.

Άβαταρ μέλους
fluke
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 433
Εγγραφή: 12 Ιαν 2005 21:12

Δημοσίευση από fluke » 04 Απρ 2006 13:32

Καλώς ήρθες και από μένα. Συμφωνώ με τον phantοm όσον αφορά το κόστος αλλά αν τελικά προχωρήσεις σε αυτή την κατεύθυνση να λάβεις υπόψη σου και τις σχετικές αδειοδοτήσεις που απαιτούνται (χρόνος) από υπηρεσίες όπως π.χ. διεύθυνση υγειηνής, περιφέρεια ή νομαρχία ενώ στο κόστος να συμπεριλάβεις και την αμοιβή για την εκπόνηση σχετικών μελετών (επεξεργασίας, περιβαλλοντικών, κλπ)
Through these city nightmares you'd walk with me And we'd talk of it with idealistic assurance That like these urban nightmares We'd blacken each other skies

Κώστας Δελήμπασης
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 11:43

Δημοσίευση από Κώστας Δελήμπασης » 07 Απρ 2006 01:50

Για τις παροχές που χρειάζεσαι φίλε Eddie μάλλον είναι προτιμότερο να κινηθείς στην κατεύθυνση της απλής αποχλωρίωσης του νερού του δικτύου. Ένα φίλτρο άνθρακα για τη μέγιστη παροχή που χρειάζεσαι έχει ένα κόστος της τάξης των 15-20.000 ευρώ περίπου το οποίο πιστεύω πως δεν είναι απαγορευτικό. Αντίθετα μια εγκατάσταση επεξεργασίας νερού μπορεί να σου φτάσει τις 60.000 ευρώ, χώρια το κόστος της γεώτρησης και τα κόστη λειτουργίας.

Απάντηση