Ευρωπη...υπο το μηδεν!

Θέματα σχετικά με την κατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος, τους ενεργειακούς πόρους και την εξοικονόμηση ενέργειας
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Ευρωπη...υπο το μηδεν!

Δημοσίευση από smartboy » 15 Ιουν 2004 20:26

(το παραθετω απο techteam):

Την ίδια στιγμή που ολόκληρος ο πλανήτης ανησυχεί για την άνοδο της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι το ίδιο φαινόμενο στην Ευρώπη θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Μια νέα μικρή εποχή παγετώνων έρχεται στην Ευρώπη και μάλιστα πολύ γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε... πιθανότατα μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια.

Η ταινία "Μετά την επόμενη μέρα" που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους, αναμφισβήτητα προκάλεσε υψηλή παγκόσμια ανησυχία, αφύπνισε πολλούς και όχι άδικα. Κάποιοι λανθασμένα θεωρούν ότι πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως δεν είναι έτσι. Όσα παρουσιάζει η ταινία ενδέχεται να γίνουν πραγματικότητα μέχρι το 2020, όπως λένε οι επιστήμονες. Οι πάγοι λιώνουν με γρήγορους ρυθμούς, η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει, ενώ τα νησιά Τουβαλού στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό άρχισαν να βυθίζονται, λόγω του χαμηλού υψομέτρου τους.

Και ενώ η θερμοκρασία έχει πάρει την ανηφόρα σε ολόκληρη την υφήλιο, υπάρχει μια ήπειρος που κατά το μεγαλύτερο μέρος της θα αποτελέσει εξαίρεση στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η ήπειρος αυτή δεν είναι άλλη από την Ευρώπη.

Πολλοί μερικές φορές απορούν γιατί η Βόρεια Ευρώπη και ο Καναδάς που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, έχουν τόσο διαφορετικές θερμοκρασίες; Πραγματικά, όταν στον Καναδά τον χειμώνα οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -40 και -45 βαθμούς, στη Βόρεια Ευρώπη η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους -15 (ή μάλλον έπεφτε, γιατί τώρα οι χειμώνες έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο πολικοί). Τι είναι αυτό που κρατάει ζεστή την Ευρώπη τον χειμώνα, με θερμοκρασίες κατά 20-30 βαθμούς μεγαλύτερες, από αυτές άλλων περιοχών του πλανήτη που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος;

Η απάντηση βρίσκεται σε ένα θαλάσσιο ρεύμα που διατρέχει τον Ατλαντικό Ωκεανό, ξεκινώντας από τον κόλπο του Μεξικού και φτάνοντας μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη. Το Ρεύμα του Κόλπου, όπως ονομάζεται, φέρνει ζεστές υγρές μάζες από τον Νότο προς την Ευρώπη. Στη συνέχεια, ζεσταίνει την ατμόσφαιρα της ηπείρου, κρατώτας σε ανεκτά επίπεδα τη θερμοκρασία κατά τον χειμώνα, που σε διαφορετική περίπτωση, θα έπεφτε ακόμα και στους -50 βαθμούς.

Το λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο όμως, έχει αρχίσει να ανακόπτει τη ροή του Ρεύματος του Κόλπου τα τελευταία χρόνια. Όπως λένε οι επιστήμονες, την τελευταία δεκαετία υπάρχει μια εξασθένιση του ρεύματος αυτού και εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την επόμενη εικοσαετία. Αν οι πάγοι του Βορείου Πόλου συνεχίσουν να λιώνουν, οι επιστήμονες φοβούνται ότι είναι πολύ πιθανό το Ρεύμα του Κόλπου να "κλείσει τη στρόφιγγα" εντελώς ξαφνικά, κάποια στιγμή μέχρι το 2020. Αυτό θα φέρει μια εποχή πολικού ψύχους στη δυτική και βόρεια Ευρώπη, ενώ θα ρίξει σημαντικά τη θερμοκρασία και στις υπόλοιπες περιοχές της ηπείρου.

Το φαινόμενο της διακοπής της ροής του Ρεύματος του Κόλπου έχει ξαναπαρουσιαστεί ξανά πριν 12.000 χρόνια περίπου και κράτησε για 1.000 χρόνια, προκαλώντας τότε μια εποχή μικρών παγετώνων στην Ευρώπη. Αυτή η διακοπή του ρεύματος ίσως έχει μια περιοδικότητα και παρουσιάζεται κάθε 10.000-15.000 χρόνια. Όμως το φαινόμενο του θερμοκηπίου φαίνεται ότι αυτή τη φορά θα το επιταχύνει σημαντικά, και αντί να παρουσιαστεί ξανά σε μερικές χιλιάδες χρόνια, το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει την εμφάνισή του μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ίσως μάλιστα έχει ήδη αρχίσει να μας προειδοποιεί, αφού τα τελευταία χρόνια οι χειμώνες στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο παγωμένοι.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα;

Όπως λένε οι μετεωρολόγοι, η Ελλάδα επηρεάζεται ούτως ή άλλως ελάχιστα από το ρεύμα του Κόλπου, ενώ αντίθετα είναι πιο συχνά εκτεθειμένη σε ψυχρά κύματα από τη Σιβηρία. Ίσως είναι αυτός ο λόγος που πολλές φορές τον χειμώνα βλέπουμε τη Βόρεια Ελλάδα να έχει θερμοκρασίες μέχρι και -15 και -20°C, όταν το Όσλο έχει -5 ή το Λονδίνο +10 (αφού και οι δύο αυτές πόλεις επηρεάζονται από το ρεύμα του Κόλπου).
Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μικρές στην Ελλάδα και η θερμοκρασία δεν θα πέσει σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα.

Η πραγματική ανησυχία για την περιοχή μας ίσως είναι αλλού. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για εποχή πολικού ψύχους στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, θα εκδηλωθεί μεγάλο κύμα μεταναστών από τις περιοχές αυτές προς τον Νότο για αναζήτηση θερμότερου κλίματος. Κάτι που έχει επαληθευθεί επανειλημμένα και πριν χιλιάδες χρόνια, όταν είχαν ξαναπαρουσιαστεί παγετώνες στην Ευρώπη και παρατηρήθηκαν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού προς τη Μεσόγειο ή τη Βόρεια Αφρική.


σχετικα links:
http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma ... =1&cookie=

http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma ... =1&cookie=
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

Άβαταρ μέλους
Kate
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 13:46

Δημοσίευση από Kate » 16 Ιουν 2004 12:37

Να και μια ευκαιρία να γίνουμε πλούσιοι εδώ στην Ελλάδα, ας ετοιμάσουμε τις υποδομές για να υποδεχθούμε το κύμα των προσφύγων, χρεώνοντας και κάτι παραπάνω. Δε θα ήταν μάλιστα άσχημη ιδέα να αρχίσουμε να πουλάμε από τώρα δικαιώματα μετεγκατάστασης. Εδώ άλλοι έγιναν πλούσιοι πουλώντας οικόπεδα στη Σελήνη.

admin
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 291
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

Δημοσίευση από admin » 16 Ιουν 2004 16:41

Νομίζω πώς το θέμα ταιριάζει και θα αναδειχθεί καλύτερα στην κατηγορία: ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Δημοσίευση από smartboy » 17 Ιουν 2004 12:25

Οντως σωστα το μετεφερες admin.Παντως ο κινδυνος ειναι πλεον φανερος.Το φαινομενο του θερμοκηπιου κανει την κατασταση χειροτερη.Παντως οι συνεπειες θα ειναι τεραστιες.θα καταστραφουν ποσες γεωργικες περιοχες,ζημιες σε σπιτια...σε μαγαζια...και πολυ φοβαμαι οτι θα υπαρχουν καταστασεις πανικου.Ας μην ξεχναμε και πριν κανα 2 χρονια στη ρουμανια αν θυμαμαι καλα που πηδαγανε απο τα μπαλκονια γιατι δεν αντεχαν αλλο το κρυο.Πολυ ανυσηχητικα τα πραγματα.
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

Άβαταρ μέλους
phantom
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 389
Εγγραφή: 28 Φεβ 2004 17:32

Δημοσίευση από phantom » 18 Ιουν 2004 01:17

ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!
Αναζητητής της Αλήθειας

Άβαταρ μέλους
smartboy
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 643
Εγγραφή: 01 Μαρ 2004 17:40

Δημοσίευση από smartboy » 20 Ιουν 2004 15:20

Ασε Phantom δεν θελω,να μου λειπει. :wink:
Αν και το κειμενο μας λεει οτι κατι αναλογο θα γινει..ο κινδυνος ειναι μεγαλος και για ολα αυτα φταιει ο ανθρωπος που καταστρεφει το περιβαλλον του..και καποια στιγμη θα του γυρισει μπουμερανγκ!
ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΣ Να πεισω καθε δαδουχο,να αναψει παλι την δαδα.

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Δημοσίευση από Alex » 21 Ιουν 2004 12:19

Ας μην ξεχνάμε πώς οι συνέπειες των καταστροφών που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον δεν έχουν πάντα τόσο εντυπωσιακές και ορατές εκδηλώσεις. Ίσως μάλιστα αυτά που δε φαίνονται να είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Αναφέρομαι σε προβλήματα όπως η τρύπα του όζοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση των υπόγειων υδροφορέων με λιπάσματα και αγροχημικά και ένα σωρό άλλα.

Spirli
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 10:17

Δημοσίευση από Spirli » 07 Οκτ 2004 15:52

Στιγμιότυπο από την ταινία «H επόμενη μέρα», που δείχνει αυριανό δρόμο της Νέας Υόρκης. Σε άλλο στιγμιότυπο της ταινίας κύματα καταπίνουν τον Παρθενώνα... .
ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΙ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ή ΠΗΓΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ή ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΕΤΩΔΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ κ.α.
ΠΑΡΑΘΕΣΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΧΑΡΤΕΣ, ΑΡΘΡΑ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, SITES, ΝΟΥΜΕΡΑ κλπ.
ΚΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣή ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ FORUM ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΥΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΙΔΕΩΝ.

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 07 Οκτ 2004 23:33

Καλά εσύ έχεις ψύχωση με τους γεωλογικούς χάρτες... :D
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Spirli
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 10:17

Δημοσίευση από Spirli » 09 Οκτ 2004 17:44

Όπως είπα: δεδομένα υπάρχουν; ροή πληροφορίας γίνεται; έστω, νέες ιδεές προτείνονται; Από συζητήσεις καφενείου χορτάσαμε!!

Απάντηση