ΚΟΡΩΝΕΙΑ & ΒΟΛΒΗ

Θέματα σχετικά με την κατάσταση και την προστασία του περιβάλλοντος, τους ενεργειακούς πόρους και την εξοικονόμηση ενέργειας
Απάντηση
Δελτία τύπου
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 131
Εγγραφή: 05 Δεκ 2005 12:52

ΚΟΡΩΝΕΙΑ & ΒΟΛΒΗ

Δημοσίευση από Δελτία τύπου » 15 Οκτ 2007 13:51

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Α.Π.Θ.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ο μαζικός θάνατος εκατοντάδων παρυδάτιων πτηνών στη λίμνη Κορώνεια, συνέπεσε με μαζική αύξηση γνωστών τοξικών κυανοβακτηρίων στο νερό της λίμνης, τα οποία μετρήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα αφθονίας που έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αστάθεια της Κορώνειας, με συνεχείς πληθυσμιακές εκρήξεις γνωστών τοξικών κυανοβακτηρίων στη λίμνη καθώς και άλλα οικολογικά χαρακτηριστικά κατάρρευσης του οικοσυστήματος, είναι ενδεικτικά της διαφορετικής οικολογικής «ταυτότητας» της Κορώνειας από αυτήν της γειτονικής λίμνης Βόλβης. Δράσεις που θα συνδέσουν τη «σωτηρία» της Κορώνειας με τη λίμνη Βόλβη μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για τη Βόλβη. Η βιοπαρακολούθηση των δύο συστημάτων κρίνεται απαραίτητη για την προστασία της Βόλβης και την αποκατάσταση της Κορώνειας. Το Τμήμα Βιολογίας διαθέτει την τεχνογνωσία και μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων στο θέμα αυτό, εάν του ζητηθεί.

Δελτία τύπου
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 131
Εγγραφή: 05 Δεκ 2005 12:52

ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Δημοσίευση από Δελτία τύπου » 09 Νοέμ 2007 14:10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Ένοχος και ο Σουφλιάς για την καταστροφή της λίμνης

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά για την Κορώνεια, ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, που ασχολείται με τη λίμνη από το 1982 και κατέθεσε ήδη στον εισαγγελέα ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τους ενόχους της καταστροφής της λίμνης, έκανε την εξής δήλωση:

«Ο κ. Σουφλιάς ανακαλύπτει τρεις δεκαετίες μετά, αυτό που καταγγέλλουμε όλα αυτά τα χρόνια: υπεύθυνο για την καταστροφή της Κορώνεις είναι το κυρίαρχο αναπτυξιακό βιομηχανικό και αγροτικό μοντέλο, που υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι πολιτικοί διαχειριστές της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης έφεραν τις βιομηχανίες στην περιοχή και άφησαν χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς την πόλη του Λαγκαδά και τους άλλους οικισμούς. Αυτοί άφησαν ανεξέλεγκτη τη ρύπανση των βιομηχανιών, τα γεωργικά απόβλητα και την εξάντληση των νερών από τις χιλιάδες γεωτρήσεις. Αυτοί έκαναν στραβά μάτια στις βιομηχανίες, που δε λειτουργούσαν τους βιολογικούς καθαρισμούς, αυτοί μετέτρεψαν την Κορώνεια σε νεκρή λίμνη. Αυτοί παρακολουθούσαν αδρανείς την καταστροφή της λίμνης, παρόλο που επανειλημμένα έχουμε αποδείξει τις μεθόδους και το μέγεθος της βιομηχανικής και αστικής ρύπανσης και των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων. Αυτοί δεν εφαρμόζουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και τους ίδιους τους νόμους του κράτους.
Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Όταν, τουλάχιστον, το 1995 είχαν εκβραστεί εκατομμύρια νεκρά ψάρια στις όχθες της λίμνης έπρεπε να είχαν συνέλθει. Όταν καθίσαμε στο σκαμνί τις βιομηχανίες της περιοχής, όταν πετύχαμε αποφάσεις κλεισίματος όσων δεν διέθεταν καν άδειες, έπρεπε να τις εφαρμόσουν. Όταν χρειαζόταν να ενισχύσουν το Φορέα Διαχείρισης και να υπογράψουν το προστατευτικό πλαίσιο κώφευαν. Όταν υποδείχναμε ήπιες λύσεις, που θα εξασφάλιζαν το μέλλον της λίμνης και θα περιφρουρούσαν το βιοτικό επίπεδο των αγροτών, αυτοί έψαχναν τους επόμενους εργολάβους και τεχνοκράτες για να αναθέσουν πανάκριβα και αδιέξοδα έργα.
Τώρα ο κ. Σουφλιάς επιχειρεί να ενοχοποιήσει τη Νομαρχία, τους αγρότες και τους Δήμους της περιοχής. Δηλαδή όλους τους άλλους, εκτός από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους βιομηχάνους. Ακόμη και τα 27 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε., που κινδυνεύουν να χαθούν επειδή κάθονται επί 3 χρόνια, τα προβάλλει ως δική του χρηματοδότηση προς τη Νομαρχία.
Και απειλεί με πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα, ο οποίος όμως ήδη έχει επιληφθεί αυτοβούλως και εξετάζει το τεράστιο σκάνδαλο σε βάθος. Μήπως τελικά αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απονέμει ευθύνες σε άλλους;»

Απάντηση