Ο άνθρωπος πίσω από το σιδηρούν προσωπείο

Μικρά και μεγάλα γεγονότα, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, από την προϊστορία και την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Απάντηση
e-telescope.gr
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 03:46

Ο άνθρωπος πίσω από το σιδηρούν προσωπείο

Δημοσίευση από e-telescope.gr » 18 Φεβ 2004 03:00

Ο άνθρωπος πίσω από το σιδηρούν προσωπείο

Στις 19 Νοεμβρίου του 1703 ένας τάφος στο νεκροταφείο Saint Paul της Βαστίλης υποδέχθηκε τη σωρό ενός ανθρώπου που είχε περάσει τα τελευταία 40 περίπου χρόνια της ζωής του σε διάφορες φυλακές της Γαλλίας. Τα γραπτά του Βολταίρου και, κυρίως, του Αλεξάνδρου Δουμά, έκαναν τον άνθρωπο αυτό ένα από τους πιο διάσημους φυλακισμένους όλων των εποχών, έστω και αν το όνομά του δεν έγινε ποτέ γνωστό. Έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-telescope.gr

Αιρετικός
Επισκέπτης

Re: Ο άνθρωπος πίσω από το σιδηρούν προσωπείο

Δημοσίευση από Αιρετικός » 13 Μάιος 2010 20:53

Νομίζω ότι αν ήταν κάποιος πραγματικά σπουδαίος και επικίνδυνος δε θα ήταν φυλακισμένος αλλά θαμμένος. Εκείνη την εποχή ένα σωρό κόσμος σκοτωνόταν για ασήμαντες αιτίες, πόσο κάποιος που θα είχε ένα μεγάλο μυστικό που απειλούσε το βασιλιά, όσο σπουδαίος κι αν ήταν.


Εικόνα
Το σχόλιο κατατέθηκε στο σύστημα σχολιασμού άρθρων του e-telescope.gr κατά την περίοδο που το forum ήταν εκτός λειτουργίας.
Με την επανέναρξη της λειτουργίας του forum τα σχόλια μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα θέματα

Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Re: Ο άνθρωπος πίσω από το σιδηρούν προσωπείο

Δημοσίευση από Alex » 13 Νοέμ 2012 12:21

Για την πρόοδο της συζήτησης να καταθέσω, χωρίς και να την ασπάζομαι, και μια άλλη παράμετρο της ιστορίας η οποία κυκλοφόρησε στις αρχές του 19ου αιώνα επί Ναπολέοντα στη Γαλλία:
Η ιστορία ξεκινά με την παραδοχή της υπόθεσης ότι ο φυλακισμένος ήταν αδερφός του βασιλιά. Κατά την παραμονή του στη φυλακή παντρεύτηκε και έγινε πατέρας ενός γιού ο οποίος φυγαδεύτηκε για αν γλυτώσει και δόθηκε σε μια οικογένεια στην Κορσική για να τον μεγαλώσουν ώς δικό τους παιδί. Νομίζω ότι έχετε ήδη αρχίσει να υποθέτετε το όνομα της οικογένειας: Βοναπάρτης. Δηλαδή ο γιός του φυλακισμένου με το σιδηρούν προσωπείο ήταν ο πατέρας ή ο παπούς του Ναπολέοντα.

Είναι νομίζω προφανείς οι πολιτικές προεκτάσεις αυτής της υπόθεσης την εποχή που κυκλοφόρησε, καθώς μέσω αυτής ο Ναπολέοντας προσπαθούσε να αναγορευτεί σε νόμιμο διάδοχο της βασιλικής δυναστείας, προσεταιριζόμενος έτσι και τα μοναρχικά κατάλοιπα της μετά την επανάσταση εποχής.

Απάντηση