ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΑΛΒΑΝΟΙ.

Μικρά και μεγάλα γεγονότα, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, από την προϊστορία και την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
μιχάλης
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:405
Εγγραφή:07 Σεπ 2004 12:28
ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΑΛΒΑΝΟΙ.

Δημοσίευση από μιχάλης » 02 Ιουν 2006 22:16

Είναι η ταύτιση των Αρβανιτών (Ελλήνων κατά τη γνώμη μου) με τους Αλβανούς ιστορικά ευσταθής; Κατά την άποψή μου όχι. Ακόμα και στο όχι και τόσο φιλικό για τους Έλληνες χώρο του wikipedia (βικιπαιδεία ελληνιστί) αναφέρει ότι
Οι Αρβανίτες είναι στην πλειοψηφία τους Χριστιανοί Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα.
που ως γνωστό το θρήσκευμα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό για την κατάταξη μίας εθνότητος.
Γράφει βέβαια ότι έχουν κοινή καταγωγή και με τους Αλβανούς, γεγονός που εγείρει ενστάσεις ιστορικών

Ο Κώστας Μπίρης (1899-1980), γνωστός Έλληνας αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, μα επίσης και λαογράφος, υποστηρίζει στο βιβλίο του "Αρβανίτες οι Δωριείς του νεότερου Ελληνισμού: ιστορία των Ελλήνων Αρβανιτών" ότι ακριβώς αναγράφεται στον τίτλο του, δηλαδή την Ελληνική καταγωγή των Αρβανιτών.

Περιμένω σχόλια, ιδιαίτερα από Αρβανίτες που είναι ουκ ολίγοι..

lakedaimonios
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις:177
Εγγραφή:27 Ιουν 2006 17:19

Re: ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΑΛΒΑΝΟΙ.

Δημοσίευση από lakedaimonios » 23 Νοέμ 2006 16:11

Βασικά για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρον,δεν ξέρω πολλά πράγματα,και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που δεν έκανα κάποιο ποστ τόσο καιρό.
Πάντως ψάχνωντας στο διαδύκτιο βρήκα αρκετές αναφορές κυρίως σε συζητήσεις φόρουμ.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν 2 ''στρατόπεδα'' αυτό που συνδέει Αρβανίτες και αλβανούς λόγο της γλώσσας και μάλιστα υποστηρίζει ότι πολλοί οπλαρχηγοί της επανάστασης ΜΑΣ ήταν αλβανοί(ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!!!).Μάλιστα μιλάνε και για συνέχεια αρχαίων Ιλλυρίων και αλβανών(έλεος)
και αυτό που μιλάει για παρουσία Ελλήνων στο γεωγραφικό χώρο της τώρα αλβανίας πριν καν αρχίσει να υφισταται αλβανία.
Συμπέρασμα και άποψη αδυνατώ να εκφράσω για όλα εκτός από τα της Ελληνικής Επανάστασης.
Το όλο θέμα είναι μπέρδεμα και καλό θα ήταν κάποιος με περισσότερες γνώσεις να το διαφωτίσει κάπως..
Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ

Άβαταρ μέλους
μιχάλης
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις:405
Εγγραφή:07 Σεπ 2004 12:28

Δημοσίευση από μιχάλης » 23 Νοέμ 2006 19:48

Κάλιο αργά παρά ποτέ..
Και εγώ περίμενα κάποια άποψη που να κάνει λίγο πιο ξεκάθαρη την υπόθεση σε όλους (καθώς εγώ έχω καταλήξει πως ο Μπίρης τα λέει καλά)..

OudenOida
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις:14
Εγγραφή:01 Δεκ 2006 20:17

Δημοσίευση από OudenOida » 01 Δεκ 2006 20:57

Το παρών κατά τη γνώμη μου εντάσεται στον "πόλεμο ιστορίας" που δεχόμαστε απο τους γείτονες μας -όχι μόνο Αλβανούς ο οποίος έχει πιστεύω σκοπό την αμφισβήτηση της αυθεντικότητας των Ελλήνων και τη γέννηση της αμφιβολίας σε πολλούς (είναι πολλοί) με φτωχές γνώσεις ιστορίας. Οι Τούρκοι διδάσκουν στα σχολεία τους πως είναι απόγονοι των Ιωνικών φύλλων της Μικράς Ασίας, οι Αλβανοί Υλύριοι, Οι Σκοπιανοί Μακεδόνες κτλ.Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μακροβιότερη ιστορία, με ήθη και έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία εποχή, με την πιο άθικτη γλώσσα και γενικά απο τις αρχαίες φυλλές οι μόνη που διατηρείται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες (Περσία, Αίγυπτος κτλ). Επίσης είμαστε περισσότερο αρχαιολάτρες (καμάρι μας). Είναι καλό όσο περνάει ο καιρός οι Έλληνες να ξεχνάνε όλλο και περισσότερο την ιστορία και τις ρίζες τους βοηθόντας έτσι την προώθηση του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης στους κόλπους της χώρας μας.

Άβαταρ μέλους
ctrl_alt_delete
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις:254
Εγγραφή:05 Ιουν 2006 19:21

Δημοσίευση από ctrl_alt_delete » 03 Δεκ 2006 21:23

Η κάθοδος των Αρβανιτών στην Νότ. Ελλάδα έγινε εδώ και περίπου 1000 χρόνια επι Κων/νου Πορφυρογέννητου άν θυμάμαι καλά ώστε να φυλάξουν τις ερημικές αγροτικές περιοχές, αναφέρονται μάλιστα σάν Αλβανοί. Η περιοχή της Αττικής κατείχε την μεγαλύτερη μερίδα σε αυτή την μετακίνηση γεγονός που παρατηρούμε έντονα και σήμερα.
¶λλοι απο αυτούς συνδέονται με τους Αλβανούς και δέχονται μιά κοινή μακρυνή καταγωγή , άλλοι το αρνούνται έντονα.
Όσο για την θρησκεία που ανέφερε ο φίλος μιχάλης δέν είναι ποτέ καθοριστικός παράγοντας ώστε να ορίσουμε την καταγωγή ενός λαού. Την θρησκεία την ασπάζονται πολλοί ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν την εποχή που ζούν, τις ανάγκες επιβίωσης τους και μεταδίδεται μετά στους απογόνους τους.
Έν οίδα οτι ουδέν οίδα

Άβαταρ μέλους
evmourelatos
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις:146
Εγγραφή:15 Μάιος 2007 00:28

Δημοσίευση από evmourelatos » 15 Μάιος 2007 18:35

Οι Αρβανίτες είναι εξελληνισμένοι Αλβανοί που ήλθαν στην Νότια Ελλάδα και τη Θεσπρωτία το Μεσαίωνα κατά κύματα, από τον 9ο αιώνα έως και τον 15ο επί Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Ο όρος Έλληνας για τους κατοίκους του Νέου Ελληνικού Κράτους, όπως και Βούλγαρος για τους κατοίκους της Βουλγαρίας, Σέρβος για τους κατοίκους της Σερβίας, Τούρκος για τους κατοίκους της Τουρκίας, Αλβανός για τους κατοίκους της Αλβανίας είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις άκρως παραπλανητικός, απλώς και μόνο γιατί και εμείς και οι γειτονές μας ζούμε σε μη εθνικά καθαρά κράτη.
Ανεξάρτητα από την εθνική μας καταγωγή όμως (που άλλοι την γνωρίζουμε και άλλοι όχι) είμαστε όλοι Ρωμιοί. Εγώ για παράδειγμα είμαι ελληνικής καταγωγής και ξέρω ότι έχω και αρκετό σλαβικό αίμα από την πλευρά της μητέρας μου. Οι Αρβανίτες είναι Αλβανοί με Ελληνικές, Βλαχικές και σλαβικές επιμειξίες. Οι Βλάχοι είναι απόγονοι "Ρωμαίων" λεγεωνάριων απροσδιόριστης κατά τα άλλα εθνικής καταγωγής. Όλοι αυτοί σύμφωνα με τον εθνικό μας ήρωα Ρήγα Φεραίο είναι Ρωμιοί και ζούσαν μαζί σε πολυεθνικές αυτοκρατορίες για χιλιετίες.
Γι' αυτό το λόγο ο Ρήγας μίλαγε για μια Δημοκρατία με πρώτεύουσα την Πόλη, επίσημη γλώσσα τα ελληνικά, ανεξίθρησκη, ανεκτική και ισχυρή με σύνορα ίδια με αυτά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της εποχής του.
Δηλαδή για μια αναβίωση του "Βυζαντίου" με δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Ρήγας είχε απόλυτο δίκιο.
Στην Αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου, στα Ελληνιστικά Βασίλεια, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή όπως την ονόμασαν ΣΚΟΠΙΜΑ οι Φράγκοι), στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, για χιλιετίες δεν υπήρχαν σύνορα και σαφώς καθορισμένα έθνη στα Βαλκάνια και την Μικρά Ασία. Έλληνες υπήρχαν από τη Μολδαβία έως την Κύπρο και απο την Κεφαλλονιά ως την Καπαδοκκία. Αλβανοί από το Δούναβη έως το Ταίναρο. Βλάχοι από τη Θεσσαλία έως την Βλαχία. Σλάβοι το ίδιο.
Τα εθνικά κράτη στα Βαλκάνια τα δημιούργησαν οι Δυτικοί για να μας χωρίσουν τεχνητά. Έτσι όταν αποτινάξαμε τον ζυγό του Σουλτάνου μπήκαμε στον δικό τους και γίναμε Αγγλικά, Αυστριακά, Ρώσικα και Γαλλικά προτεκτοράτα. Γίναμε λοιπόν όλοι ένας συρφετός από κρατίδια προτεκτοράτα, και εμείς και (τι ειρωνία) οι δυνάστες μας οι Τούρκοι.
Για αυτό τον φάγανε το Ρήγα. Ρωμέϊκο σαν κι αυτό που είχαμε πριν το 1204 δεν κάναμε ποτέ, γιατί δεν έπρεπε να κάνουμε. Δεν έπρεπε να αφήσουν το Ρήγα να μας κάνει ισχυρούς και πάμπλουτους όπως πριν το 1204. Δεν μας άφησαν να το φτιάξουμε το Ρωμέϊκο. Μας έβαλαν και φαγωθήκαμε και ακόμα φαγωνόμαστε μεταξύ μας. Διαιρεμένοι είμαστε εύκολος στόχος και καλοί πελάτες όπλων.
Πρέπι να είμαστε περήφανοι όλοι, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, για αυτό που είμαστε. Και πάνω από όλα να θυμόμαστε ότι κάποτε, πριν από 800 χρόνια, όλοι μαζί, Έλληνες, Σλάβοι, Αλβανοί, Βλάχοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, εξελληνισμένοι Μικρασιάτες (τώρα εκτουρκισμένοι) και Αρμένηδες είμασταν όλοι Ρωμιοί (Ρωμαίοι πολίτες δηλαδή) . Οι πιο πλούσιοι, ισχυροί και κυρίως ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ άνθρωποι στον πλανήτη ΓΗ.
Και να θυμόμαστε πάντα ΠΟΙΟΙ φταίνε και δεν είμαστε πια. Πρώτα οι πρόγονοί μας οι ανίκανοι Ρωμιοί αυτοκράτορες του 12ου και 13ου αιώνα και βέβαια οι βάρβαροι πρόγονοι των "πολιτισμένων" Φράγκων που εκμεταλλεύτηκαν την κακία και τη διχόνοια των δυναστειών του "ύστερου Βυζαντίου" και μας κατέσφαξαν.

Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις:142
Εγγραφή:11 Φεβ 2007 12:49

Re: ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΑΛΒΑΝΟΙ.

Δημοσίευση από Master Yoda » 06 Σεπ 2013 22:02

Εἴχα σχετικὴ συζήτησι μὲ συνἀδελφο ὀ ὀποῖος τὸ ἔχει ψάξει τὸ θέμα. Ὅταν σπούδαζε στὴν Βρετανία εἶχε πρόσβαση σὲ βιβλιοθῆκες κι εἶχε ῤίξει μπόλικο διάβασμα.

Μοῦ ἀνέφερε τὰ παρακάτω (χωρὶς νὰ κάνει ἀναφορὰ σὲ πηγές).

Τὸ μόνο κοινὸ ἀλβανῶν καὶ ἀρβανιτῶν εἶναι ὄτι ἔχουν ζήσει στὸν ἴδιο τόπο, αὐτὸν ὀ ὁποῖος εἶναι γνωστὸς ὠς Ἀλβανία.

Κάποτε ζοῦσαν ἕλληνες. Κάποια ἐποχὴ ξένος λαὸς μετακινήθηκε πρὸς τὰ ἐκεῖ. Ηταν ἀνοιχτόχρωμοι, σχεδὸν ξασπρισμένοι. ὑποθέτω ὄτι ἦρθαν ἀπὸ βορειότερο τόπο. Λόγω τοῦ ὄτι ἦταν κατάλευκοι τοὺς ἀποκαλοῦσαν ἀλμπίνο ἀπ'ὄπου βγῆκε ὀ ὄρος ἀλβανός.
Οἱ παλαιότεροι κάτοικοι τοῦ τόπου αὐτοῦ, ἐλληνικῆς καταγωγῆς, δὲν μποροῦσαν νὰ ἐπιβιώσουν μὲ τοὺς γνωστοὺς ὡς ἀλμπίνο οἰ ὀποῖοι εἰσέβαλλαν στὸν τόπο τους. Ἀναγκάστηκαν νὰ φύγουν καὶ μετακόμισαν νοτιότερα. Αὐτοὶ καὶ οἰ ἀπόγονοί τους εἶναι οἱ ἀρβανίτες.
...fear is the path to the dark side of force...

Απάντηση