ΘΑΥΜΑΤΑ

Θρησκεία & πίστη, εσωτερισμός και υπαρξιακές αναζητήσεις
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Εύα
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 14 Αύγ 2006 02:19

Δημοσίευση από Εύα » 18 Οκτ 2006 09:48

Καλέ μου ASTRONOME νομίζω πώς μικρή σχέση έχουν οι θρησκευτικές εξάρσεις του κάθε ιεράρχη με μια ουσιαστική συζήτηση περί θαυμάτων.

Γι αυτά που ρώτησες τον Κακό και τον Alex να κάνω εγώ μια παρατήρηση:
Στην αρχαιότητα οι σεισμοί και οι κεραυνοί ήταν οι εκδηλώσεις της οργής των θεών, ντόπιων και αλλότριων. Από τότε μέχρι σήμερα μάθαμε πολλά και για τους σεισμούς και για τους κεραυνούς. Ένα ακόμα παράδειγμα, η καιόμενη βάτος της παλιάς διαθήκης ήταν ένα θαύμα. Σήμερα γνωρίζουμε για τη χρήση χημικών ουσιών που παράγουν φωτιά χωρίς να καίνε.

Για το μέλλον θα μπορούσα να σου πω πώς οι περιπτώσεις ίασης ανίατων ασθενειών ίσως ερμηνευτούν μέσω καλύτερης γνώσης χημείας και φυσικής.

Άβαταρ μέλους
ASTRONOMOS
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: 15 Οκτ 2006 12:32

Δημοσίευση από ASTRONOMOS » 18 Οκτ 2006 13:42

Καλή μου Εύα, χαίρε!

:)

Σε ευχαριστώ που είχες την καλοσύνη να μου απαντήσεις, και σου ζήτω συγνώμη για την επικόλληση ξένου κειμένου που ωστόσο (χωρίς εξάρσεις), το υιοθετώ.
Σε ευχαριστώ και για το παράδειγμα που έφερες, αυτό με τους σεισμούς και τους κεραυνούς. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω κάτι σχετικά με την «καιγόμενη βάτο». Πιστεύεις μήπως ότι αυτό το περιστατικό (στην περίπτωση της μοναχικής αυτής «συνάντησης του Θεού με τον Μωυσή») ήταν κάποιο φακιρικό «τρικ»; Ότι δηλαδή κάποιος του έκανε φάρσα του Μωυσή, και μάλιστα με χημικά και με ηχητικά εφέ;


:?
Είναι αλήθεια περίεργο πόσα πολλά πρέπει να μάθουμε, προτού γνωρίσουμε πόσα λίγα ξέρουμε.

Άβαταρ μέλους
Κακός
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 354
Εγγραφή: 07 Μαρ 2005 14:22

Δημοσίευση από Κακός » 24 Οκτ 2006 10:46

Ευχαριστώ για την αντ' εμού απάντηση Ευάκι μου. Κάτι τέτοιο εννούσα κι εγώ. Astronome μου, πολλές φορές η φύση κάνει καλύτερες φάρσες από τους ανθρώπους.

Άβαταρ μέλους
ctrl_alt_delete
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 254
Εγγραφή: 05 Ιουν 2006 19:21

Δημοσίευση από ctrl_alt_delete » 25 Οκτ 2006 15:59

Συμφωνώ και εγώ με την Εύα, τα πάντα έχουν την επιστημονική τους εξήγηση. Αλλά και σήμερα όσο και άν φαινομενικά έχει προχωρήσει η επιστήμη σε πολλά πράγματα είναι ακόμα αρκετά πίσω.
Στα περισσότερα μεταφυσικά ζητήματα δέν έχει δώσει λύση.
Έν οίδα οτι ουδέν οίδα

Άβαταρ μέλους
ASTRONOMOS
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: 15 Οκτ 2006 12:32

Δημοσίευση από ASTRONOMOS » 25 Οκτ 2006 16:52

Η επιστήμη βεβαίως έχει δώσει εξηγήσεις, έχει δώσει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις και απορίες, και έχει διορθώσει πολλές παρεξηγήσεις, οι οποίες έκαναν τους ανθρώπους να στέκονται αμήχανοι και φοβισμένοι. Η επιστήμη δεν τα γνωρίζει όλα, ούτε μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως πολλοί έχουν πιστέψει. Γι αυτό όταν δε γνωρίζει κάτι, το δηλώνει απλά: "Η αιτία είναι άγνωστη", ή "δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ζωή στους άλλους πλανήτες", ή "δε γνωρίζουμε πώς έγινε ο άνθρωπος".

Πολλοί βέβαια που δεν είναι επιστήμονες ή είναι ενθουσιώδεις, αποδίδουν παντογνωσία και παντοδυναμία στην επιστήμη για να βασισθούν επάνω σ' αυτή και ν' αρχίσουν να εξηγούν όλες τις περιπτώσεις τις ανεξήγητες και να παρακάμψουν την Αγία Γραφή και τις αλήθειες του Ευαγγελίου. Όταν π.χ. θεραπεύεται κάποιος ασθενής από κάποια ανίατη ασθένεια, τότε σπεύδουν οι αρνητές του Χριστού να το εξηγήσουν, επιστρατεύοντας την επιστήμη. Και αν μεν το θαύμα αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, τότε δεν δυσκολεύονται να δηλώσουν ότι το θαύμα δεν έγινε, παρ' όλο που άγιοι και ειλικρινείς άνθρωποι το μαρτυρούν.

Ποια είναι όλη η αλήθεια; Όλη η αλήθεια είναι ότι ο Θεός δημιούργησε τα πάντα και η επιστήμη τα μελετάει. "Ο Θεός όστις έκαμε τον κόσμον και πάντα τα εν αυτώ" Πράξεις ιζ:24
Είναι αλήθεια περίεργο πόσα πολλά πρέπει να μάθουμε, προτού γνωρίσουμε πόσα λίγα ξέρουμε.

Απάντηση