Απόψεις για τον Ιησού

Θρησκεία & πίστη, εσωτερισμός και υπαρξιακές αναζητήσεις
Απάντηση
feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Απόψεις για τον Ιησού

Δημοσίευση από feanor » 19 Αύγ 2004 02:24

Επιπλέον, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι ο χριστός δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας ακόμα προφήτης του Ισραήλ που με έξυπνο τρόπο κατάφερε με την διδασκαλία του να ρίξει την ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μπράβο του και μαγκιά του.
Από εκεί και πέρα -πάλι καλά- ιστορία ξέρουμε, το έθνος του και η εκκλησία αφού αρχικά τον πούλησαν και τον εκτέλεσαν, αργότερα στο όνομα του, διέπραξαν τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρώπινης ιστορίας. (ιερά εξέταση, σταυροφορίες, μεσαίωνας, καταστροφή συγγραμμάτων και ιερών της Ελλάδας κλπ.)
Η εκκλησία μας ήθελε και μας θέλει πάντα πρόβατα, να κάνουμε αυτό που την βολεύει αλλιώς όλοι θα πάμε στην κόλαση!!! Μια εξουσία δηλαδή βασισμένη στον φόβο και στην τιμωρία.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε μία άλλη συζήτηση στο forum. Πιστεύω ότι γίνεται ένα πολύ βασικό λάθος, όπου π Ιησούς και η διδασκαλία του συγχέονται με τους φορείς της πίστης (Κλήρος και Λαός). Από τα κυριότερα σημεία της διδασκαλίας του ήταν η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Τώρα πως από αυτό φτάσαμε στην Ιερά Εξέταση, το μέγα μεταφυσικό φόβο της Κολάσεως και τους θρησκευτικούς πολέμους η απάντηση πιστεύω βρίσκεται μέσα μας. Είμαστε ικανοί και για το καλό και για το κακό, αλλά επιλέγουμε να πράξουμε το συμφέρον. Στην περίπτωση της χριστιανικής Εκκλησίας αυτό μεταφράζεται σε απόκτηση κοσμικής εξουσίας, ένα σύδρομο από το οποίο δεν έχει ξεφύγει ακόμα και στις μέρες μας.
Αλλά πόσο υπεύθυνο μπορούμε να θεωρήσουμε τον ιδρυτή μιας θρησκείας για το στραβό δρόμο που πήρανε οι φορείς της?Μπορούμε να κατηγορούμε τον Ιησού για μεταγενέστερες ενέργειες, τις οποίες πιθανότατα θα αποδοκίμαζε με βάση όσα ξέρουμε γι'αυτόν?
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Άβαταρ μέλους
vivident
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 109
Εγγραφή: 06 Αύγ 2004 16:45

Δημοσίευση από vivident » 19 Αύγ 2004 03:06

Τον ίδιο όχι βέβαια. Αλλωστε το ζήτημα είναι τι πραγματικά ξέρουμε για αυτόν? Ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο της διδασκαλίας του δεν έχουμε. Δεν γνωρίζω 3 ή 4 από τους αποστόλους? Πόση πραγματικά από την «θρησκεία μας» είναι του Ιησού και πόση του κλήρου?

Άβαταρ μέλους
siva
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 17 Απρ 2004 23:26

Δημοσίευση από siva » 19 Αύγ 2004 18:51

Σε άλλο θέμα συζήτησης κάποιος αναρωτιέται αν υπάρχει τελικά κάποιο ιστορικό πρόσωπο που να συγκινεί ακόμα εκτός από τον Μέγα Αλέξανδρο. Μάλλον υπάρχει απαντώ εγώ και αυτός είναι ο Χριστός.

Άβαταρ μέλους
Μάχος
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 20:15

Δημοσίευση από Μάχος » 20 Αύγ 2004 01:06

Αυτό που λεέι ο vivident έχει πολύ μεγάλη αλήθεια. Όποιος κι αν ήταν ο Χριστός, ότι κι αν είπε, πώς είμαστε τόσο σίγουροι πώς αυτά που διαβάζουμε στα ευαγγέλια ήταν τα πραγματικά λόγια του και η πραγματική διδασκαλία.

Siva διαφωνώ με την παρατηρηση σου γιατί ο Χριστός δε συγκινεί ώς ιστορικο προσωπο, αλλά ώς υιός του Θεού. Αν στο πρόσωπο του δεν είχε στηριχθει μια θρησκεια κανένας δε θα τον θυμόταν. Και στο τέλος τέλος δεν είμαστε και σίγουροι αν υπηρξε ως ιστορικό πρόσωπο.

Άβαταρ μέλους
siva
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 263
Εγγραφή: 17 Απρ 2004 23:26

Δημοσίευση από siva » 20 Αύγ 2004 01:22

Μάχο η παρατήρησή σου είναι σωστή. Ήθελα να εκφράσω μια προσωπική γνώμη αλλά έτσι όπως το έγραψα δεν φαίνεται.

Προσωπικά λοιπόν, ο Χριστός με συγκινεί ως ιστορικό πρόσωπο. Τον θεωρώ έναν από τους μεγαλύτερους επαναστάτες που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι ιδέες που υποστήριξε ήταν πραγματικά υπερβολικά μπροστά για την εποχή του.

angel
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: 26 Ιουν 2004 11:38

Δημοσίευση από angel » 20 Αύγ 2004 02:48

Προσωπικά δε μ΄ενδιαφέρει τι είπε ο Χριστός, ούτε κανένας άλλος. Κρίνω τα λόγια και δε μ΄ενδιαφέρει ποιος τα είπε.

Μπορεί, siva, να είναι έτσι όπως τα λες. Αλλά εκείνο το "γύρνα και το άλλο μάγουλο να φας κι εκεί σφαλιάρα" το θεωρώ εξαιρετικά ηλίθιο και αντιδραστικό.

Η εκκλησία και ο κλήρος είναι σαφώς μηχανισμοί εξουσίας (και ως εκ τούτου τα απορρίπτω), ανεξάρτητα του τι ήταν ο Χριστός.

Dorian
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 20:07

Δημοσίευση από Dorian » 23 Αύγ 2004 01:04

Όταν συζητάμε για τη διδασκαλία του Ιησού, μάλλον συζητάμε για τα λόγια που αποδίδονται σε αυτόν. Τα είπε δεν τα είπε είναι μάλλον ομιχλώδες από ιστορικής άποψης. Τα εγκεκριμένα ώς κανονικά ευαγγέλια γράφτηκαν όντως το 1ο αιώνα ή 2 αιώνες αργότερα; Δϋσκολη ερώτηση, καθώς η χρονολόγηση έχει γίνει ουσιαστικά από την ίδια την εκκλησία η οποία μάλλον δεν είναι ούτε επιστημονικός, ούτε ανεξάρτητος φορέας. Και φυσικά τί γίνεται με τα μή κανονικά ευαγγέλια που σε αρκετές περιπτώσεις περιέχουν αναφορές αρκετά διαφορετικές τόσο σε ότι αφορά τη διδασκαλία, όσο και τη ζωή του Ιησού.

Από ιστορικής άποψης η ύπαρξη του Ιησού πολύ απέχει από το να είναι ιστορικά τεκμηριωμένη.

Άβαταρ μέλους
vivident
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 109
Εγγραφή: 06 Αύγ 2004 16:45

Δημοσίευση από vivident » 23 Αύγ 2004 21:06

Ο Dorian έχει δίκιο, εδώ τα ευαγγέλια που ξέρουμε έχουν διαφορές και υποτίθεται ότι ήταν εκεί και ακούγανε τα ίδια πράγματα

Siva μου δεν μπορείς να συγκρίνεις έναν άνθρωπο του οποίου την ζωή την ξέρουμε από την στιγμή που γεννήθηκε έως ότου την στιγμή που πέθανε με έναν άλλον για του οποίου γνωρίζουμε μόνο 3 χρόνια. Καταλαβαίνεις τι εννοώ? Ακόμα και η σύλληψή του Ιησού ψέμα είναι.

feanor
Ιδρυτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 633
Εγγραφή: 10 Φεβ 2004 12:07

Δημοσίευση από feanor » 24 Αύγ 2004 01:09

Πράγματι για τη ζωή του Ιησού δεν ξέρουμε τελικά πολλά πράγματα. Αν σκεφτείτε τα Ευαγγέλια μας περιγραφούν τα παιδικά του χρόνια και κάνουν ένα χρονικό άλμα λίγες μέρες πριν από τα Πάθη.
Στο μεσοδιάστημα λέγεται ότι ήταν στην έρημο, όπου μεταξύ άλλων δοκιμάστηκε από το Σατανά. Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία (δεν θυμάμαι που τη διάβασα) ο Ιησούς περιπλανήθηκε μέχρι την Ινδία, όπου ήρθε σε επαφή με Βουδιστές. Τελικά αφού γύρισε από τις περιπλανήσεις, λέει η ίδια θεωρία, ξεκίνησε τα κηρύγματά του μέχρι που αναστάτωσε τους ραββίνους...με τις γνωστές συνέπειες.
Do not meddle in the affairs of Wizards, for they are subtle and quick to anger

Άβαταρ μέλους
Kate
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 127
Εγγραφή: 18 Φεβ 2004 13:46

Δημοσίευση από Kate » 24 Αύγ 2004 23:18

Εκτός από τα ευαγγέλια υπάρχουν άλλες ιστορικές πηγές για τον Ιησού;

Απάντηση