ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ

Για όσα ζούμε και όσα βλέπουμε γύρω μας, αλλά και για κάποια άλλα που ίσως δε βλέπουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Εικονικός Χρήστης
Άτυπος Χρήστης
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 16 Φεβ 2004 14:35

ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ

Δημοσίευση από Εικονικός Χρήστης » 10 Ιούλ 2007 19:47

ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ  ΠΕΔΙΟ ΒΑΡΒ / ΑΡΕΩΣ  ΠΕΔΙΟ ΜΑΜΩΝ / ΑΡΕΩΣ

Αμαρτίες Ελεύθερων Χώρων


Εισαγωγή

Επιστρέφοντας με κάποια εσωτερική αεροπορική πτήση και ιπτάμενη πάνω από την Αττική το τοπίο μας εκπλήσσει αφού ατενίζουμε την Αθήνα και τα προάστια της να μοιάζουν με ένα γκρίζο βυζαντινό ψηφιδωτό από πολυάριθμες κουκίδες πολυκατοικιών και ανύπαρκτο ίχνος πινελιάς πρασίνου.
Ενώ για τα Ευρωπαϊκά πρότυπα το μέσο ποσοστό πράσινης δενδροφυτευμένης έκτασης κυμαίνεται από
10 – 20 τετρ.μ ανά κάτοικο, η Αθήνα αιώνια τσιμεντούπολη κρατάει τα σκήπτρα και παραμένει στο χαμηλότερο ποσοστό των 2.5 τετρ.μ πρασίνου ανά κάτοικο.
Η μεταολυμπιακή Αττική βαδίζει στον επικίνδυνο δρόμο που άνοιξαν οι εκσυγχρονιστές πολιτικές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ιδιαίτερα οι χαριστικές πελατειακές πολιτικές σε ιδιώτες επιχειρηματίες εκτάσεων δημοσίων και κοινόχρηστων χώρων.
Έτσι γίνεται ξεκάθαρο γιατί το Ολυμπιακό Πράσινο είναι το μόνο Ολυμπιακό Έργο που δεν υλοποιήθηκε.
( Χαρακτηριστική η εικόνα του «σεληνιακού» ΟΑΚΑ με ούτε ένα δένδρο ).

1
Αν είχε υλοποιηθεί δεν θα υπήρχαν ελεύθερες δημόσιες εκτάσεις για ιδιωτικοποίηση ή εκποίηση. Θα υπήρχε η Αχίλλειος πτέρνα που τρέμουν οι κυβερνήσεις των δύο κυρίαρχων κομμάτων: Πράσινο, δένδρα, περισσότερο οξυγόνο, διαχείριση του μητροπολιτικού πρασίνου και των ¨ελεύθερων χώρων¨, καλύτερη ποιότητα ζωής. Κατόπιν τούτου αναζητούν διακαώς την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα Δάση.
Η πορεία είναι αρνητική για τη βιωσιμότητα της πρωτεύουσας. Ανάλογη είναι και η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής.

Σε ημερίδα του ΤΕΕ Μαρτ.2005 ένα από τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν αφορούσαν την ακολουθούμενη πολιτική πρασίνου που ως γνωστόν αποτελεί βασικό παράγοντα απορρύπανσης σε αστικές περιοχές καθώς και αποτροπής της δημιουργίας του φαινομένου της θερμικής νησίδας ( Heat island effect ) στο κέντρο των πόλεων. Αυτός ο σημαντικός ρόλος της βλάστησης στο δομημένο περιβάλλον είναι και η συνεισφορά της στη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα του περιβάλλοντος χώρου τη θερινή περίοδο, αποτέλεσμα του σκιασμού της περιοχής και της απώλειας θερμότητας μέσω των βασικών λειτουργιών των φυτών για φωτοσύνθεση, διαπνοή και εξάτμιση. Καθώς το φυτό διαπνέει, εξατμίζεται νερό από τα φύλλα του και παγιδεύεται θερμική ενέργεια, ώστε να δροσίζονται τα φύλλα και ο αέρας που τα περιβάλλει, με αποτέλεσμα τη πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος χώρου.2
Σήμερα τα εθελοντικά τοπικά κινήματα της Αττικής που δραστηριοποιούνται με τα πολυάριθμα προβλήματα καταπατήσεων των ελεύθερων χώρων υπερβαίνουν τα 80, οι δε κάτοικοι που τα στελεχώνουν πρωτοστατούν συσπειρώνονται αντιστέκονται, αγωνίζονται.

Το Πεδίον του Aρεως, που χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστο Aλσος και χώρος τιμής για τους ήρωες του '21 με διάταγμα του 1900, και που δέχτηκε την πρώτη επιχωμάτωση από τα μπάζα του Ηλεκτρικού, 107 χρόνια μετά η εικόνα του δεν εμπνέει αισιοδοξία. Ο κατακερματισμός διαχειριστικών υπευθυνοτήτων, ( Δήμος, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπερνομαρχία, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-Γεωργίας ) συντείνει και ενισχύει τις καταπατήσεις, τη γήρανση καθώς και την εγκατάλειψη της βλάστησης που είναι εμφανής σε όλα τα σημεία του πάρκου. Συγχρόνως στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία ουδείς ασχολείται με τις επεκτατικές βλέψεις των Green Park και Δέλεαρ,

Με τους αγώνες των κατοίκων και των περιοίκων έχει μέχρι σήμερα αποτραπεί η ολοκληρωτική παράδοση του πάρκου στα συμφέροντα που επιδιώκουν την αλλαγή της χρήσης του.
Τα παζάρια έφυγαν, κάποιες ομάδες αδέσποτων σκύλων που σχημάτιζαν αγέλες και κατακρεουργούσαν τους πολίτες μαζί και τον καταγγέλοντα, ( Στοιχεία του ΕΚΑΒ ), στέλνοντας τους στα γειτονικά νοσοκομεία απομακρύνθηκαν,( έτσι «ζωόφιλοι» πολίτες τα συγκέντρωσαν στο ερειπωμένο θέατρο Οικονομίδη ) τα οράματα των αρμοδίων, όμως, δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει.
Μετά από το ναυάγιο της απόπειρας τους για περιορισμό της χρήσης του πάρκου, με τον καγκελόφρακτο εντοιχισμό και την μείωση των εισόδων που συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων, η νομαρχία και οι άλλοι φορείς συνεχίζουν την απαξίωση του πάρκου και την υποβάθμιση του.


3
Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που κατασπαταλήθηκαν σε εργολαβίες, ο φωτισμός του πάρκου είναι ανύπαρκτος,
( σπασμένοι φανοστάτες, σε ημέρες καύσωνα υποδηλώνουν αδυναμία παραμονής τις νυχτερινές ώρες ), το 50% του συνόλου από τα παγκάκια (του ενός μαδεριού ) της προκατοχικής περιόδου δεν έχει αντικατασταθεί, πεζόδρομοι περιπάτου θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο και καλντερίμια, οι βρύσες στάζουν με ελάχιστο νερό, οι φυτεύσεις δεν ποτίζονται, δεν συντηρούνται ούτε ανανεώνονται ( μετά τη πτώση και μεγάλου αριθμού δένδρων. Φωτογ.αρχείο ), λόγω έλλειψης συντήρησης και εγκατάλειψης, οι κορμοί μαζί με τις ρίζες τους οδηγήθηκαν και οδηγούνται για καυσόξυλα με φυσικά τελικό αποδέκτη το κέρδος. Αποτέλεσμα σήμερα σε όλη την έκταση να παρατηρείται αραίωση βλάστησης σε ποσοστό 10 δένδρων / στρέμμα!!

Το υπάρχον φυτώριο στο εσωτερικό του πάρκου ενώ πολλά θα μπορούσε να προσφέρει στις ανύπαρκτες δενδροφυτεύσεις της Υπερνομαρχίας,( μήπως το παρέλαβε ιδιώτης ευεργέτης ); λόγω πλήρους απουσίας εργατών, ( μόνιμου προσωπικού ) είναι και αυτό εγκαταλελειμμένο, οι δε περιφράξεις του έχουν παραβιαστεί και καταστραφεί.

Το θεατράκι του αείμνηστου ¨Οικονομίδη¨ εγκαταλελειμμένο, κατακρεουργημένο χωρίς μέλλον, διαμορφωμένο σε μάντρα σκυλάδικου, χώρος εγκατάλειψης ζώων και ναρκομανών, χώρος ανεπανάληπτων θεατρικών αναμνήσεων, ( αρκετοί το τίμησαν: Μουστάκας, Ψάλτης ), τα δε δομικά και διακοσμητικά στοιχεία του να έχουν καταλήξει για παλιοσίδερα. Ίσως εάν βρισκόταν σε άλλες πολιτισμένες χώρες π.χ στη γειτονική μας Ιταλία δεν θα παρέμενε αναξιοποίητο.

4
Η οικονομική - οικουμενική συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον τεράστιο οβολό της, ( μας ) στη καθημερινή περιποίηση και διατήρηση της βλάστησης σε ευπαρουσίαστα επίπεδα θα τύχει ευρείας εκτιμήσεως, αφού εδώ και αρκετά χρόνια είναι γνωστή η παρουσία της με δύο εκκλησίες, τον Αγ. Χαράλαμπο και τους Ταξιάρχες, καταλαμβάνοντας χώρο πρασίνου που ισοδυναμεί με το 1/20 της έκτασης του πάρκου, αδιαφορώντας και επιτρέποντας σε ώρες ¨λειτουργίας¨ τη διέλευση των αυτοκινήτων των «πιστών» στο εσωτερικό του πάρκου!!
( Φωτογραφικό Αρχείο ).

Συγχρόνως η Νομαρχία αρνείται παράνομα να δώσει στη δημοσιότητα προς ενημέρωση των φορολογούμενων τις συμβάσεις σχετικά με τα έσοδα και έξοδα του πάρκου, προτιμάει να πληρώνει για δύσχρηστες, επικίνδυνες, δύσοσμες και ρυπογόνες χημικές τουαλέτες, αντί να καθαρίσει και να λειτουργήσει τις υπάρχουσες ανακαινισμένες τουαλέτες του πάρκου.

Και τέλος πάντων πως δικαιολογείται τέτοια αδιαφορία, περιφρόνηση και έλλειψη ψηφοθηρικού «νιτερέσο» από τους εκάστοτε κρατικούς φορείς στο κέντρο της πρωτεύουσας;;

Και ενώ είναι ευρέως γνωστή η παρουσία των 1.000.000 μεταναστών στο κέντρο και στις γειτονιές πέριξ του Π.Αρεως, εάν υποθετικά μετακινώντουσαν από τα αριστοκρατικά βόρεια προάστια και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ερχόντουσαν να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας και στα πέριξ του πάρκου οι 300 βουλευτές και αντίστοιχοι επιχειρηματίες μας άραγε θα υπήρχε κίνητρο, «ελπίδα σωτηρίας» για βελτίωση της ανάσας των φορολογούμενων δημοτών και εν γένει της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας;;

5
Την 1η Απριλίου 2007 και σαφώς δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, σύμφωνα και με προσχεδιασμένη συγκέντρωση των κατοίκων των πέριξ και μολονότι η υπόσχεση της Κας Υπερνομάρχου για παραχώρηση ελεύθερης συμβολικής δενδροφύτευσης στους χώρους του Πάρκου και πλησίον των καταπατήσεων του ΠΓΣ ήταν διαβεβαιωμένη οι κάτοικοι βρήκαν μπροστά τους τα ΜΑΤ παρατεταγμένα μπροστά στη πόρτα του Πανελληνίου. Στη σθεναρή διαμαρτυρία και αντίσταση των κατοίκων κλήθηκαν ενισχύσεις και ήρθαν άλλες δύο πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ που τους απώθησαν και ξερίζωσαν τα δένδρα που είχαν φυτευτεί.
Συνέλαβαν τρία άτομα τα οποία έσκαβαν λάκκους από τα οποία και τη Διαμερισματική Σύμβουλο του 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.
Η περιοχή δενδροφύτευσης μέσα στο Πάρκο αφορούσε ένα επίμαχο ‘όμορο¨ σημείο που ο Πανελλήνιος με Πρόεδρο τον Μήνωα Κυριακού έχει παράνομα ανοίξει με μια μεγάλη σιδερόφρακτη πόρτα. Η πόρτα αυτή χρησιμεύει για τροφοδοσία των αθλητικών εγκαταστάσεων, εστιατορίων .κλ.π
Τα οχήματα τροφοδοσίας – φορτηγά κλπ μπαίνουν βαθιά μέσα στο πάρκο για να φθάσουν στη πόρτα τροφοδοσίας. Τούτο είναι άκρως επικίνδυνο γιατί σε αυτή την έκταση παίζουν παιδιά και κάνουν ποδήλατο μεγάλοι και μικροί, κυκλοφορούν υπερήλικες, ενώ δίπλα από αυτή τη παράνομα ασφαλτοστρωμένη δίοδο του Π.Γ.Σ υπάρχει παιδική χαρά..

Αυτό που είναι προκλητικό αφορά τα κτίρια που τροφοδοτεί η συγκεκριμένη δίοδος. Πρόκειται για 5 κτίρια που έχει κτίσει παράνομα ο Πανελλήνιος καταπατώντας 5 στρέμματα του Πάρκου


6
( μετά την απαραίτητη …… αποψίλωση ) , την περίοδο 1999 – 2000 και για τα οποία έχουν εκδοθεί 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων από την Πολεοδομία του Δ.Αθήνας ( περίοδος 2000 – 01 ) και
για τα οποία ο Δήμος Αθήνας δεν έχει μέχρι στιγμής προβεί σε συγκεκριμένη ενέργεια..
Ένα μήνα αργότερα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία νέα συμβολική δενδροφύτευση διασφαλίζοντας τη μη επέμβαση των αστυνομικών οργάνων και ΜΑΤ και με αρκετή παρουσία των κατοίκων δεδομένου ότι ο στόχος της Επιτροπής αγώνας και των εθελοντικών δραστηριοτήτων της δεν είναι να υποκαταστήσει τiς εξαγγελθείσες και υποχρεωτικές εργασίες και να τείνει χείρα βοηθείας στο έργο της Υπερνομαρχίας.


Ο υπογράφων και καταγγέλων μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, εκφράζει την αγανάκτηση του για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Νομαρχίας και του Δήμου Αθηναίων στη διαχείριση του Π.Αρεως – Πανελληνίου, την αδιαφορία τους για φυτεύσεις σε αποψιλωμένες περιοχές και νησίδες, συντήρηση και ανάδειξη πρασίνου, φύλαξη του πάρκου ( κατά τα Ευρωπαϊκά δεδομένα ) καταπατήσεις και διαφύλαξη του ιστορικού του χαρακτήρα.

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ. Α.Μ 46487

Κάτοικος.
Μέλος Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου Αρεως
pmarka@hol.gr
http://www.asda.gr/elxoroi
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον εικονικό χρήστη δείτε το σχετικό υπόμνημα viewtopic.php?t=8

Άβαταρ μέλους
evmourelatos
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 146
Εγγραφή: 15 Μάιος 2007 00:28

Δημοσίευση από evmourelatos » 10 Ιούλ 2007 20:37

Καλή επιτυχία και καλό κουράγιο σας εύχομαι.
Με λύπη μου όμως σας λέω, ότι αν παίζαμε στοίχημα, ούτε 1 προς 12 δεν σας έδινα για να κερδίσετε. Σε αυτή την χώρα κάποιοι σαν εμάς είναι η μειοψηφία, και πάντα χάνουμε.

Άβαταρ μέλους
Εύα
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 14 Αύγ 2006 02:19

Δημοσίευση από Εύα » 16 Ιούλ 2007 14:02

Χρειάζεται κι ο ρομαντισμός, χρειάζεται κι ο αγώνας έστω κι αν το αποτέλεσμα μοιάζει να είναι προδικασμένο.

Άβαταρ μέλους
necrosauron
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 222
Εγγραφή: 27 Δεκ 2005 17:45

Δημοσίευση από necrosauron » 06 Αύγ 2007 19:35

Ελπίζω να τα καταφέρετε ενάντια στους "εκπολιτιστές".
"Τhe World Is Full of Kings and Queens Who Blind Your Eyes Then Steal Your Dreams" Black Sabbath - Heaven and Hell - Heaven and Hell

Απάντηση