Για την οικονομία της συζήτησης ας πούμε ότι οι βασικές προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος την ελληνική υπηκοότητα είναι:
1. η αποδεδειγμένα νόμιμη πρώτη είσοδος στη χώρα
2. η επί 10ετία παραμονή με:
2Α. συνεχόμενη νόμιμη παραμονή
2Β. αποδεδειγμένη νόμιμη απασχόληση για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα
3. λευκό ποινικό μητρώο στην Ελλάδα και στη χώρα καταγωγής και προέλευσης
4. αποδεδειγμένη καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας
5. αποδεδειγμένη γνώση των βασικών στοιχείων της ελληνικής ιστορίας
(μπορεί κανείς να συμπληρώσει πλήθος άλλα, αλλά προς το παρόν ας περιοριστούμε εδώ).
Τάσος Χαρτάς έγραψε:
Έβαλα και εγώ τρείς ερωτήσεις και ζητώ μια απάντηση λίγο διαφορετική από αυτήν των καλαμαράδων.
Ας δώσω δύο παραδείγματα από προσωπική πείρα.
Α.Στους Ολυμπιακούς μπροστά μου μελαψός (μάλλον άραβας) χλέβαζε γυναίκα τροχονόμο γιατί τόλμησε να τον παρατηρήσει. "Εγώ δεν παίρνω εντολές από γυναίκα"
Αν ο συγκεκριμένος Aραβας δικαιούται να πάρει την Ελληνική υπηκοότητα βάσει των παραπάνω σημείων και δεν την πάρει, αλλά εξακολουθήσει να παίρνει άδειες παραμονής, σε τί διαφοροποιείται η θέση του απέναντι στις γυναίκες. Μήπως και μέσα στην ελληνική κοινωνία δεν υπήρχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ιδιαιτέρως έντονη η ίδια άποψη; Μήπως δεν υπάρχει ακόμα σε κάποια κομμάτια του ελληνικού πληθυσμού (αναλόγως ηλικιακής ομάδας και επιπέδου μόρφωσης). Μήπως δεν είναι κοινή πεποίθηση όλων των ανδρών πως οι γυναίκες οδηγοί είναι κινούμενες βόμβες? Να σου επισημάνω τις αντιδράσεις των οπαδών με τις γυναίκες επόπτες στα γήπεδα;
Τάσος Χαρτάς έγραψε:Β. 20ρης με όνειρα Κοσόβου. " Aν τολμάτε μην μας αφήνετε να περνάμε τα σύνορα. Θα σας γ@μ@σ@@με όπως τα φιλαράκια σας τους Σέρβους"
Η συγκεκριμένη στάση δεν έχει σχέση με τη δυνατότητα λήψης υπηκοότητας ή μή. Υπάρχει και θα υπάρχει ανεξαρτήτως αυτής της επιλογής. Ο συγκεκριμένος νεαρός, πιθανότατα, ακόμη κι αν του προσέφερες την υπηκοότητα στο πιάτο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δε θα την αποδεχόταν. Είναι φορέας εθνικιστικού μίσους. Τεράστιο πρόβλημα, συγγενικό μεν με το θέμα μας, αλλά ούτε λύνεται ούτε επιδεινώνεται με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων όρων και κανόνων για την απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας.
Τάσος Χαρτάς έγραψε:Και μια απορία: Κάποιοι από τους μετανάστες προέρχονται από πολυγαμικές κοινωνίες. Κάποια μέρα θα το δούμε και αυτό. Υπάρχει ήδη το πρόβλημα στην Γαλλία. Τότε ποιό δίκαιο ισχύει;
Τι πρέπει να γίνει; Έλληνας πολίτης και πολυγαμικός; (κάποιοι είναι αλλά τουλάχιστον όχι με σφραγίδα)
Τι θα κάνει η ελληνική πολιτεία; Θα βάζει φυλακή έναν προστάτη μια 30μελούς π.χ. οικογένειας;
Ας πούμε ότι είμαι Σύριος με 3 γυναίκες και 10 παιδιά. Δουλεύω 10 χρόνια στην Ελλάδα και δικαιούμαι πλέον την Ελληνική υπηκοότητα. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις και την παίρνω. Ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα να φιλοξενήσω και την οικογενειά μου ώς προστατευόμενους-φιλοξενούμενους πολίτες ξένης υπηκοόητας. Για να τεκμηριώσω αυτό τους το δικαίωμα πρέπει να ανοίξω μια οικογενειακή μερίδα στο Δήμο διαμονής μου και να δηλώσω τα μέλη της. Η Ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την πολυγαμία. Σίγουρα έχω πρόβλημα, ή πρέπει να επιλέξω να κρατήσω ολόκληρη την οικογένεια μου στη χώρα προέλευσης μου όπου επιτρέπεται η πολυγαμία, ή μπορώ να διαλέξω μία από τις συζύγους μου και να τη δηλώσω ώς νόμιμη σύζυγο στην Ελλάδα και να τη φέρω εδώ μαζί με τα παιδιά μου. Και στις δύο περιπτώσεις είναι επιλογή μου.
Τί θέλω να πώ. Η δυνατότητα που μπορεί να προσφέρει ένα κράτος στους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται σε αυτό δεν αποτελεί και απάντηση σε όλα τα προσωπικά τους προβλήματα. Αποτελεί μια δυνατότητα αλλαγής προς το βέλτιστο (απαλλαγή από τις διαδικασίες ανανέωσης αδειών παραμονής κλπ) των συνθηκών διαμονής τους. Δεν αποτελεί λύση σε όλα τους τα προσωπικά προβλήματα και διλήματα.