Η Ελλάδα, η Ευρώπη και η κρίση

Για όσα ζούμε και όσα βλέπουμε γύρω μας, αλλά και για κάποια άλλα που ίσως δε βλέπουμε
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Alex
Έμπειρος Συζητητής
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 17 Φεβ 2004 11:35

Η Ελλάδα, η Ευρώπη και η κρίση

Δημοσίευση από Alex » 22 Νοέμ 2012 14:53

Η πρόσφατη σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει τα νέα μέτρα απαντήθηκε από την Ευρώπη και το ΔΝΤ με μια απίστευτη προχειρότητα και κωλυσιεργία στο να πράξουν τα ελάχιστα αναμενόμενα. Με αφορμή αυτή την τελευταία εξέλιξη ήθελα να επισημάνω μερικά από τα κύρια δεδομένα της κρίσης, τόσο στο επίπεδο των αιτίων, όσο και των αποτελεσμάτων:
  • Η Ελλάδα, με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και την ακούσια συνενοχή των ίδιων των πολιτών της, ακολούθησε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς παραγωγική βάση και με το δημόσιο να αποτελεί εργαλείο άσκησης πελατειακής πολιτικής (από την πλευρά των κυβερνήσεων) και τακτοποίησης (από την πλευρά των πολιτών). Το όνειρο του νεοέλληνα για τον ίδιο και για το παιδί του ήταν μια θέση στο Δημόσιο και όχι η δημιουργική πρωτοβουλία για την παραγωγή κάποιου απτού προϊόντος. Η βάση στήριξης των κομμάτων προέκυπτε από τη δυνατότητά τους να διορίσουν και να δώσουν παχυλούς μισθούς για ελάχιστη ανταπόδοση και όχι να χρησιμοποιήσουν το δημόσιο τομέα ώς εργαλείο εξυπηρέτησης του πολίτη και της πραγματικής ανάπτυξης. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τη διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα και την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, έχει τη συνταγή της αποτυχίας.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μια δομή κατ' όνομα οικονομικής ένωσης μόνο με την ελπίδα ότι όλα θα πηγαίνουν καλύτερα, χωρίς καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση κρίσεων, χωρίς πραγματική σύγκλιση των οικονομιών, μετατρεπόμενη σε μια Ευρώπη όχι των λαών, αλλά των αριθμών, στην οποία κυριαρχεί όχι η πολιτική αλλά οι κατευθύνσεις των αγορών και των τραπεζών.
  • Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα μετατράπηκε σε ένα τεράστιο καζίνο στο οποίο απρόσωποι επενδυτές κερδοσκοπούν εις βάρος των λαών, χωρίς κανένα έλεγχο και καμία εποπτεία.

    Σήμερα, εν μέσω κρίσης:
  • Η Ελλάδα έχει φτωχοποιηθεί σε απίστευτο βαθμό και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση εξαθλιώνοντας τους πολιτες της σε τέτοιο βαθμό που να κάνει και τα πλέον συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας να αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να βγούμε από την κρίση με αυτό τον τρόπο. Ταυτόχρονα η κρίση ανέδειξε σε "παίκτη" της πολιτικής ζωής και τιμητή των πάντων, την πλέον αισχρή και βίαιη έκφραση πολιτκού(?) λόγου, τη Χρυσή Αυγή.
  • Οι Ελληνικές κυβερνήσεις σύρονται στη λήψη μέτρων που όχι μόνο προκαλούν τα παραπάνω αποτελέσματα αλλά δεν αποδίδουν και τίποτα καθώς κάθε αύξηση στην άμεση ή εμμεση φορολογία, μαζί με τις μειώσεις στις απολαβές και την αύξηση της ανεργίας, ουσιαστικά μειώνουν τα κρατικά έσοδα.
  • Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι πλέον καν εταίροι, είναι δανειστές και κερδοσκόποι εις βάρος της Ελλάδας και με την ευκαιρία της κρίσης, παραβλέποντας σε σημαντικό βαθμό ότι πρώτα προσπαθείς να σβήσεις τη φωτιά στο σπίτι του γείτονα (είτε στη λογική της καλής σχέσης και γειτονίας, είτε για να μην πάρει φωτιά και το δικό σου) και μετά του ζητάς να πάρει μέτρα πυρασφάλειας.
Αυτά ώς κάποιες αρχικές παρατηρήσεις που φυσικά δεν καλύπτουν ούτε καν ένα μέρος του θέματος, καθώς πρόκειται για ένα τρομερά σύνθετο πρόβλημα που δεν επιδέχεται απλές ή απλοϊκές εκτιμήσεις και αξιολογήσεις.

Άβαταρ μέλους
Εύα
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: 14 Αύγ 2006 02:19

Re: Η Ελλάδα, η Ευρώπη και η κρίση

Δημοσίευση από Εύα » 22 Νοέμ 2012 15:20

Καλέ μου Alex πώς να φιλοσοφήσεις όταν πεινάς, πώς να σκεφτείς ψύχραιμα όταν δε μπορείς να έχεις θέρμανση ή να ντύσεις τα παιδιά σου? Στα συμβούλια της Ευρώπης με τα ωραία έπιπλα και τα ωραία ρούχα, τους επιφανειακά ευγενικούς και πολιτισμένους ανθρώπους, δε συζητιούνται τα νούμερα των προϋπολογισμών, συζητιέται το μέλλον και η ζωή ενός λαού και ίσως και άλλων που ακολουθούν. Αυτό δε δείχνουν να καταλαβαίνουν.

Άβαταρ μέλους
Count Orlof
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2012 15:27

Re: Η Ελλάδα, η Ευρώπη και η κρίση

Δημοσίευση από Count Orlof » 27 Νοέμ 2012 15:41

Ακύρωση του μνημονίου, μονομερής διαγραφή του χρέους, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας από έλληνες, καταστροφή του σάπιου πολιτικού συστήματος. Αν δε γίνουν αυτά αφήστε τις θεωρίες και τις διαπιστώσεις, η Ελλάδα καταστρέφεται και ξεπουλιέται.
The truth is out there

Άβαταρ μέλους
Count Orlof
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 13 Νοέμ 2012 15:27

Re: Η Ελλάδα, η Ευρώπη και η κρίση

Δημοσίευση από Count Orlof » 07 Δεκ 2012 10:47

Και μια κουβέντα για την Ευρώπη: πρόκειται για μια κοινή συμμορία ληστών οι οποίοι έχουν καταφέρει να εγκαθιστούν στην ελλάδα για κυβερνήσεις τους υπηρέτες και λακέδες τους. Κανένας έλληνας πολιτικός που κυβέρνησε δε φρόντισε για τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας, μόνο να υπηρετήσει τους ξένους αφέντες του.
The truth is out there

Απάντηση