Χρυσή Αυγή, Αστυνομία, συμμαχία;

Για όσα ζούμε και όσα βλέπουμε γύρω μας, αλλά και για κάποια άλλα που ίσως δε βλέπουμε
Απάντηση
Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Χρυσή Αυγή, Αστυνομία, συμμαχία;

Δημοσίευση από Master Yoda » 09 Φεβ 2008 21:47

Για δείτε κάποια δημοσιεύματα, έπειτα από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Πειστήρια για τη Χρυσή συμμαχία
Με μισόλογα απαντά η κυβέρνηση στα ντοκουμέντα για τον εναγκαλισμό ΕΛ.ΑΣ.- ακροδεξιών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης

Η «κοινή» δράση της Χρυσής Αυγής με την Ελληνική Αστυνομία στο σαββατιάτικο κυνήγι των αναρχικών με την πληθώρα των φωτογραφικών ντοκουμέντων που δημοσιεύει η ιστοσελίδα indymedia και δείχνουν αστυνομικούς να «χαριεντίζονται» με τους Χρυσαυγίτες προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στην ηγεσία του υπ. Εσωτερικών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με καλά πληροφορημένες πηγές, η δημοσίευση των συγκεκριμένων φωτογραφιών ανάγκασε και το Μέγαρο Μαξίμου να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θόδωρο Ρουσόπουλο να προτιμήσει την απάντηση «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», αναφερόμενος στη στάση της Αστυνομίας. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, από την πλευρά της, αφού πρώτα επικρότησε τη στάση της ΕΛ.ΑΣ., στη συνέχεια, όπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», επιχείρησε να «κουκουλώσει» την υπόθεση αναθέτοντας την Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον κακό σχεδιασμό των αστυνομικών μέτρων στον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής κ. Γιάννη Μπούτσικα, ο οποίος τα σχεδίασε!

Διασυνδέσεις και με βουλευτές
Σε αρκετούς, όμως, από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας η σαββατιάτικη κοινή εμφάνιση ξύπνησε μνήμες από τα όσα αποκάλυπτε η απόρρητη έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας για τις σχέσεις ΕΛ.ΑΣ. και Χρυσής Αυγής, την οποία αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Απριλίου του 2004.
Στην έκθεση- βόμβα οι αστυνομικοί ανέφεραν μεταξύ άλλων πως «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενοι όπλα από βουλευτές (σύμφωνα με την έκθεση οι βουλευτές προέρχονται από τη Ν.Δ.) και παρουσιάζονται ως συνοδοί τους». Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται πως «η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη και σήμερα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του στρατού, αλλά και με απόστρατους». Όπως καταγγέλλουν στα «ΝΕΑ» μέλη της οργάνωσης Εργατική Εξουσία (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας) «οι Χρυσαυγίτες μάς επιτέθηκαν με δακρυγόνα και τίζερ, εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μόνο η Αστυνομία». Μέλος της οργάνωσης, ο 39χρονος Κώστας Κουνενάκης, χτυπήθηκε από «αμβλύ όργανο», όπως λέει η ιατρική διάγνωση, αλλά οι δράστες, όπως και αυτοί που μαχαίρωσαν στην σπλήνα τον 34χρονο Κώστα Μπαταργιά, αν και έδρασαν σε απόσταση αναπνοής από την Αστυνομία δεν συνελήφθησαν.
Το πρωί του Σαββάτου, όπως αποκαλύ πτουν στα «ΝΕΑ» αστυνομικοί που συμμετείχαν στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν μπροστά από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, ρώτησαν «παλιότερους» συναδέλφους τους για ποιο λόγο δεν απομονώνουν τους περίπου 80 συγκεντρωμένους Χρυσαυγίτες που βρίσκονταν εκεί. Η αφοπλιστική απάντηση που έλαβαν ήταν «αφήστε τους Χρυσαυγίτες να χτυπήσουν τους αναρχικούς. Δικά μας παιδιά είναι»!

ΕΔΕ με άρωμα κρίσεων
Στη σκιά των κρίσεων για την Ελληνική Αστυνομία, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα Μαρτίου, διατάχθηκε η ΕΔΕ για τα γεγονότα του Σαββάτου. Πρώτα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με ανακοίνωσή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αστυνομική κινητοποίηση. Την επόμενη ημέρα και ύστερα από την αντίδραση της κοινής γνώμης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να διατάξει ΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία ο εγκαλούμενος, δηλαδή ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής Γιάννης Μπούτσικας, γίνεται ουσιαστικά και ελεγκτής. Τυπικά πάντως η διοικητική εξέταση δόθηκε σε υφιστάμενό του. Πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν πως «τα γεγονότα του Σαββάτου ενδεχομένως να ορίσουν και τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.», αν και πιθανότερο φαντάζει το σενάριο, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, να την «πληρώσουν» ο ταξίαρχος και δύο χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί που βρίσκονταν στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Μηνύσεις
Μηνύσεις, πάντως για τις εκτεταμένες φθορές που υπέστησαν καταστήματα, μνημεία, τράπεζες και υποδομές στο κέντρο της Αθήνας προανήγγειλαν πως θα καταθέσουν το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ΕΒΕΑ και ο Δήμος Αθηναίων. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά τα επεισόδια στοίχισαν στον Δήμο Αθηναίων είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ. Ειδικότερα, ο καθαρισμός της περιοχής και η απομάκρυνση των υλικών μετά τις διαδηλώσεις κόστισαν, σε έκτακτη εργασία του προσωπικού του δήμου, 15.000 ευρώ, ενώ καταστράφηκαν κάδοι απορριμμάτων, ανακύκλωσης, φωτιστικά, παρτέρια και πεζοδρόμια, κόστους 10.000 ευρώ.


http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=200 ... =&spid=876
...fear is the path to the dark side of force...

Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Δημοσίευση από Master Yoda » 09 Φεβ 2008 21:50

H... αμηχανία των ΜΑΤ μπροστά στη «Χρυσή Αυγή»
Της Μαριλης Μαργωμενου

Πριν από περίπου 10 χρόνια κατεζητείτο για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του φοιτητή Δ. Κουσουρή ο γνωστός και ως «Περίανδρος» Α. Ανδρουτσόπουλος, ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής. Καθώς κρίθηκε πως οι συνήθεις αστυνομικές δυνάμεις ήταν ανεπαρκείς για να τον εντοπίσουν, συστάθηκε στην ΕΛΑΣ μια 6μελής ειδική ομάδα για τη σύλληψή του. Ατυχώς για τα μέλη της εν λόγω ομάδας, ουδέποτε κατάφεραν να προσεγγίσουν τον «Περίανδρο» - τελικώς εκείνος παρεδόθη πολύ καιρό μετά, και τώρα εκτίει ποινή 21 ετών. Το μόνο που πέτυχαν οι επίλεκτοι της ΕΛΑΣ ήταν να συντάξουν ένα έγγραφο για τα αίτια της αποτυχίας τους, το οποίο και απέστειλαν στον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη με την ένδειξη «Απόρρητο». Το πρώτο που έγραφαν, είναι πως «η Χρυσή Αυγή διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ αλλά και με απλούς αστυνομικούς», και πως αυτές «οι διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία καθιστούν αδύνατη τη σύλληψη του Περίανδρου».

«Αγανακτισμένοι πολίτες»
Μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι από τότε έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια, και άρα πρόκειται για μια παλιά, ασήμαντη ιστορία. Αυτό, μέχρι να φθάσει στο τρίτο συμπέρασμα του απόρρητου εγγράφου. Οπου τα μέλη της ειδικής ομάδας λένε πως η συνεργασία έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο, που η Αστυνομία προμηθεύει τη Χρυσή Αυγή «με ασυρμάτους και γκλομπ στις μαζικές διαδηλώσεις, στις επετείους κυρίως της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και σε εκδηλώσεις του «αριστερίστικου και αναρχικού χώρου» για να εμφανίζονται τα μέλη της ως «αγανακτισμένοι» πολίτες και να προκαλούν επεισόδια». Η παραπάνω φράση ακούγεται ύποπτα οικεία σε οποιονδήποτε έχει δει έστω κι ένα δελτίο ειδήσεων την τελευταία εβδομάδα, κι ίσως γι’ αυτό η παλιά ιστορία μοιάζει ολοκαίνουργια. Ο Θ. Καραλής, στέλεχος της Συνασπισμού, ήταν παρών ενώ οι Χρυσαυγίτες φόρτωναν σε ένα φορτηγάκι στην πλατεία Κολοκοτρώνη καδρόνια, λοστάρια και σιδερολοστούς, και μπορεί να διαβεβαιώσει οποιονδήποτε πως τα κουβαλούσαν με συνοδεία μια διμοιρία ΜΑΤ. Η διαδηλώτρια Ηλέκτρα Κλείτσα επιμένει πως το τελευταίο πράγμα που πρόλαβε να δει προτού τη χτυπήσει ένας λοστός στο κεφάλι και την αναγκάσει να κάνει 12 ράμματα, ήταν το σύννεφο χημικών της φυσούνας που είχε στραφεί επάνω της. Κανονικά θα έπρεπε να την κρατά άνδρας των ΜΑΤ, στην περίπτωση της Ηλέκτρας όμως ήταν στα χέρια ενός μέλους της Χρυσής Αυγής - κι όπως ξέρουν καλύτερα απ’ όλους οι αστυνομικοί, για έναν απλό πολίτη, είναι αδύνατον να αγοράσει φυσούνα χημικών. Κι αν όλα αυτά είναι απλώς μαρτυρίες τραυματιών και διαδηλωτών, υπάρχουν οι φωτογραφίες στο site του Indyme-dia να δείχνουν τους άνδρες των ΜΑΤ με τις ασπίδες κατεβασμένες ενώ συζητούν με μέλη της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Κολοκοτρώνη πριν από τα επεισόδια, και τα πλάνα των καναλιών να παρουσιάζουν πώς ακριβώς οι Χρυσαυγίτες εν είδη επίλεκτων έτρεχαν μπρος απ’ τα ΜΑΤ, χτυπούσαν τους διαδηλωτές, κι ύστερα ξαναχάνονταν μέσα στις γραμμές των αστυνομικών. Οσο για τα ΜΑΤ… αυτή τη φορά η είδηση δεν ήταν οι σιδερογροθιές των μελών τους όπως παλαιότερα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ούτε τα «ύποπτα» σηματάκια στο πίσω μέρος του κράνους τους που δηλώνουν πίστη στο στέμμα. Η είδηση ήταν η παράδοξη ανοχή τους - μια ολόκληρη διμοιρία δεν έκανε ούτε μία σύλληψη, παρότι οι χρυσαυγίτες χτυπούσαν αριστεριστές, κι ύστερα τρύπωναν μεσ’ τα ΜΑΤ ανενόχλητοι. Κι αν ξέρουμε πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν μαζί τους ακόμη και μαχαίρια 22 πόντων - μικρά σπαθιά δηλαδή - είναι γιατί ένας απ’ τους τραυματίες έχει μια πληγή που ξεκινά απ’ την κοιλιά του, διατρέχει το στομάχι του, και καταλήγει στην πλάτη. Αλλά πάλι, όπως λέει ένας απ’ τους άνδρες των ΜΑΤ στην ερώτηση πως αποφασίζουν την ώρα που ανάβουν τα επεισόδια τι ακριβώς θα κάνουν, «εμείς διαταγές ακολουθούμε. Ο,τι μας πουν κάνουμε. Δεν αποφασίζουμε. Μόνο εκτελούμε».

Ο άνδρας με τον οποίο μιλάω δε θέλει να πει το όνομά του, μάλλον επειδή δεν έχει καμιά πρόθεση να πάρει επάνω του τα λάθη της αστυνομίας. «Εμένα πια δε με νοιάζει να ακούω το “μπάτσοι – γουρούνια – δολοφόνοι”», λέει. Για 63 ευρώ το μήνα – γιατί τόσο είναι το έξτρα επίδομα των ΜΑΤ – κινδυνεύει να του σπάσουν τα δόντια, «όπως σ’ έναν φίλο μου παλαιότερα», ή να τον κάψουν ζωντανό - «σαν τους αστυνομικούς που τους έκαιγαν οι αναρχικοί κι αλάλαζαν από χαρά». «Εγώ όταν με κοπανάει κάποιος με καδρόνι, θα απαντήσω. Αυτό είναι όλο. Ούτε Χρυσή Αυγή ξέρω, ούτε τίποτα. Εγώ διαταγές ακολουθώ», λέει.

Λάθος διαταγή;
Θα μπορούσε να πρόκειται για μια λάθος διαταγή, ή να ισχύει αυτό που είπε στα κανάλια ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, πως δηλαδή «οι αστυνομικοί ένιωθαν άσχημα που προστάτευσαν τη συγκέντρωσή μας, γι’ αυτό φαίνονται στα πλάνα αμήχανοι, και δεν μας πειράζουν». Μόνο που δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται η εν λόγω «αμηχανία» των ΜΑΤ. Το Νοέμβριο του 2002, στην πορεία του Πολυτεχνείου ένας φοιτητής μαχαιρώθηκε, ενώ οι αστυνομικοί ήταν 10 μέτρα παραπέρα. Πρόπερσι τον Απρίλιο στο Πάντειο οι αστυνομικοί παρακολούθησαν απαθώς το μαχαίρωμα δύο φοιτητών και τον ξυλοδαρμό μιας φοιτήτριας. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, και πάλι στην επέτειο του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές ωρύονταν πως οι ακροδεξιοί έβγαιναν απ’ τις τάξεις των ΜΑΤ – μόνο που δεν υπήρχαν πλάνα να το αποδείξουν. Κι όταν πριν από 5 περίπου χρόνια ο Αλέξανδρος, φοιτητής τότε, μαχαιρώθηκε στη σχολή του από μέλη της Χρυσής Αυγής και πήγε στο τμήμα να το καταγγείλει, δεν μπόρεσε να κάνει ούτε καν μήνυση. «Ο διευθυντής της ασφάλειας είπε να μη φέρω καν μάρτυρες», λέει. «Γιατί δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο με τη μήνυσή μου». Που θα πει πως κανείς απ’ όσους μαχαίρωσαν μέχρι τώρα οι Χρυσαυγίτες δεν μπορεί να κάνει μήνυση. Και αυτό προφανώς, ισχύει και για την επόμενη φορά που τα ΜΑΤ θα παρακολουθούν «αμήχανα» ένα ακόμη μέλος της Χρυσής Αυγής ενώ μαχαιρώνει έναν ακόμη διαδηλωτή.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 008_258756
...fear is the path to the dark side of force...

Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Δημοσίευση από Master Yoda » 09 Φεβ 2008 21:54

...fear is the path to the dark side of force...

Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Δημοσίευση από Master Yoda » 09 Φεβ 2008 21:55

Master Yoda έγραψε:H... αμηχανία των ΜΑΤ μπροστά στη «Χρυσή Αυγή»
Κι όταν πριν από 5 περίπου χρόνια ο Αλέξανδρος, φοιτητής τότε, μαχαιρώθηκε στη σχολή του από μέλη της Χρυσής Αυγής και πήγε στο τμήμα να το καταγγείλει, δεν μπόρεσε να κάνει ούτε καν μήνυση. «Ο διευθυντής της ασφάλειας είπε να μη φέρω καν μάρτυρες», λέει. «Γιατί δεν μπορώ να κατηγορήσω έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο με τη μήνυσή μου». Που θα πει πως κανείς απ’ όσους μαχαίρωσαν μέχρι τώρα οι Χρυσαυγίτες δεν μπορεί να κάνει μήνυση.
Τι θα πει δεν μπόρεσε να κάνει μήνυση;

Από που κι ως που δεν μπόρεσε να κάνει μήνυση; Βάσει ποιου άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ή του Ποινικού Κώδικα δεν μπόρεσε να κάνει μήνυση; Υπάρχει κάποιο άρθρο του ΚΠΔ ή του ΠΚ το οποίο απαγορεύει την έγκληση στο παθόντα;

Αλλά και ο πολίτης, απ'ότι καταλαβαίνω, ήταν ολίγον ανενημέρωτος. Έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα. Να παρακάμψει τον αστυνομικό (σε απλά ελληνικά να το γράψει στα τέτοια του με το συμπάθειο) και να πάει στον εισαγελέα.

Έχει τη δυνατότητα ένας αστυνομικός διευθυντής να παραβιάσει ΚΠΔ και ΠΚ; Οι διατάξεις του ΚΠΔ αναφέρουν πουθενά τα περί πολιτικού χώρου; Καταρχήν η Χρυσή Αυγή δεν έχει παρουσία ση Βουλή. Αλλά ακόμα και εάν είχε, υπάρχουν εξαιρέσεις σε ΠΚ και ΚΠΔ όταν πρόκειται για πολιτικό χώρο;
...fear is the path to the dark side of force...

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: 05 Οκτ 2006 13:57

Δημοσίευση από ΜΑΝΙΑΤΗΣ » 14 Φεβ 2008 13:23

master yoda όσοι έχουν μάτια βλέπουν και κρίνουν.Εγώ έχω δει ματατζίδες να χτυπούν με γκλοπ και χρυσαυγίτη δίπλα τους να χτυπά με κοντάρι τους αναρχικούς.Η αστυνομία τους καλύπτει αδιάκριτα και τους αφήνει να κυκλοφορούν ανάμεσά τους.
Ας το δούμε όμως και από άλλη οπτική γωνία.Η χρυσή αυγή δεν επιτέθηκε ποτέ στην αστυνομία.Σε μεγάλη πλειοψηφία δεν προκαλεί υλικές φθορές στα μαγαζιά και τα καταστήματα του κοσμου.Αν δε βρεθούν αναρχικοί στο σημείο που διαδηλώνουν πετούν ελληνικές σημαίες και φυλλάδια και όχι πέτρες στους δρόμους.Εσύ λοιπόν αν ήσουν ματατζής θα έκανες συλλήψεις σε κάποιον που επιτελεί κομμάτι του έργου σου;
Από έγκυρες πηγές επίσης γνωρίζω πως μεγάλα κεφάλια του στρατού και της αστυνομίας χρηματοδοτούν και καλύπτουν τη χρυσή αυγή, το παράρτημά τους "γαλάζια στρατιά", καθώς και τις διάφορες "σχολές" των προσκόπων.Πιστεύω πως ο κόσμος τα γνωρίζει όλα.
Για να μην παρεξηγηθώ δε λέω πως αυτό είναι νόμιμο ή εύλογο, απλά δικαιολογώ σε κάποιο βαθμό την αντίδραση των ματ.
Λένε πως μάγκες δεν υπάρχουν πια.κάποιους όμως δε μας πάτησε το τρένο...

Master Yoda
Πλήρες Μέλος
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 11 Φεβ 2007 12:49

Δημοσίευση από Master Yoda » 17 Φεβ 2008 21:38

ΜΑΝΙΑΤΗΣ έγραψε:Αν δε βρεθούν αναρχικοί στο σημείο που διαδηλώνουν πετούν ελληνικές σημαίες και φυλλάδια και όχι πέτρες στους δρόμους.
Σε αυτό θα συμφωνήσω.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ έγραψε:Εσύ λοιπόν αν ήσουν ματατζής θα έκανες συλλήψεις σε κάποιον που επιτελεί κομμάτι του έργου σου;
Αν επιτελεί το έργο μου κυκλοφορώντας στο δρόμο με μαχαίρι τότε ναι, θα τον είχα συλλάβει.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ έγραψε:Για να μην παρεξηγηθώ δε λέω πως αυτό είναι νόμιμο ή εύλογο, απλά δικαιολογώ σε κάποιο βαθμό την αντίδραση των ματ.
Ως ενός σημείου, ναι έχουν δίκιο. Αν ήμουν αστυνομικός και ήμουν εκεί τότε θα έδινα προτεραιότητα στη σύλληψη των αναρχικών. Αλλά δεν θα άφηνα να φύγει και αυτός με το μαχαίρι.
...fear is the path to the dark side of force...

Απάντηση