Το λιώσιμο των πάγων στέλνει αρκτικούς ανέμους στην Ευρώπη;

Το τσουχτερό κρύο που έχει προκαλέσει περισσότερους από 500 θανάτους στην Ευρώπη φαίνεται ότι είναι τελικά μια απόρροια… της υπερθέρμανσης. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, αυτό υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι κλιματολόγοι.

Σύμφωνα με τα μοντέλα τους το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, και συγκεκριμένα στα βόρεια της Ρωσίας, επιφέρει αλλαγές στο σύστημα των ανέμων φέρνοντας κυριολεκτικά πολικό αέρα στην ήπειρό μας και οδηγώντας στο δριμύ κύμα ψύχους των τελευταίων ημερών.

Η απώλεια πάγου που έχει παρατηρηθεί εφέτος στον βορρά της Ρωσίας, στις θάλασσες Μπάρεντς και Κάρα, είναι «δραματική» σύμφωνα με τους ειδικούς. Ως συνέπεια, τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις έχουν μείνει «ακάλυπτες» εκλύοντας θερμότητα η οποία ως τώρα δεν «εισερχόταν» στο σύστημα του κλίματος του πλανήτη.

Αυτό, σύμφωνα με ορισμένους κλιματολόγους, επηρεάζει την ανάπτυξη των υψηλών βαρομετρικών σε αυτές τις περιοχές, φέρνοντας πολύ ψυχρούς ανέμους από την Αρκτική και τη Σιβηρία στη Δυτική Ευρώπη. Οι παγωμένοι ανατολικοί άνεμοι που σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου μας οφείλονται πράγματι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε έναν ισχυρό αντικυκλώνα που βρίσκεται επάνω από τη Ρωσία.

«Οι ελεύθερες από πάγο περιοχές του ωκεανού ενεργούν σαν βραστήρας, καθώς το νερό είναι θερμότερο από τον αρκτικό αέρα που υπάρχει από πάνω του» εξήγησε ο Stefan Rahmstorf, καθηγητής του Ινστιτούτου Ερευνών των Επιπτώσεων στο Κλίμα στο Πότσδαμ. «Αυτό οδηγεί στον σχηματισμό ενός συστήματος υψηλής πίεσης κοντά στη Θάλασσα Μπάρεντς, το οποίο διοχετεύει ψυχρό αέρα στην Ευρώπη».

 

Επιβεβαίωση παλαιότερων μοντέλων

Οι σημερινές καιρικές συνθήκες έρχονται, όπως τονίζουν όλο και περισσότεροι ειδικοί, να επιβεβαιώσουν ένα μοντέλο που είχε παρουσιαστεί το 2009 από ερευνητές του ίδιου ινστιτούτου, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που είχαν υποστηρίξει ότι η απώλεια των πάγων στην Αρκτική θα πρέπει να συνδεθεί με ψυχρότερους χειμώνες στην Ευρώπη.

Μεταγενέστερες μελέτες που έγιναν από επιστήμονες του Ινστιτούτου Πολικών και Θαλάσσιων Ερευνών Alfred Wegener επιβεβαίωσαν επίσης ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της απώλειας πάγου και της ανάπτυξης, λόγω της θερμότητας, ζωνών υψηλών πιέσεων στην πολική περιοχή, επηρεάζοντας τα πρότυπα των ανέμων στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

«Όποιος νομίζει ότι η μείωση κάποιων μακρινών θαλάσσιων πάγων δεν θα τον ενοχλήσει, ίσως κάνει λάθος» δήλωσε ο Vladimir Petoukhov, ο οποίος είχε αναπτύξει το μοντέλο του 2009. «Υπάρχουν πολύπλοκες διασυνδέσεις στο κλιματικό σύστημα και ίσως να έχουμε ανακαλύψει, στις θάλασσες Μπάρεντς και Κάρα, έναν ισχυρό μηχανισμό ανάδρασης».

 

 

πηγή: Physics4u.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ανήθικος πολιτικός αναλφαβητισμός της τρομοκρατίας

Η λογική της τρομοκρατικής επίθεσης με φάκελο-βόμβα είναι σαν το ψάρεμα. Οι τρομοκράτες τους στέλνου...

Το φιλελεύθερο αίτημα διαχωρισμού εκκλησίας - κράτους

Η πρόσφατη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Μητσοτάκη, αναφορικά με το θέμα δια...

Η Πέμπτη Εποχή

Μέσα στα πανάρχαια μυστικά του πλανήτη μας, όταν ακόμα αυτός ήταν λάβα και νερό, βρίσκεται η αλήθεια...

Η Τεχνολογια ως θεραπαινίδα της Τέχνης

Η σύνδεση τεχνολογίας και τέχνης είναι δεδομένη. Οι δυο όροι, τέχνη και τεχνική (και σήμερα τεχνολογ...